Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας επέκρινε έντονα την Κυριακή την Deutsche Bank, η οποία κατηγόρησε κερδοσκόπους για τη βουτιά της τιμής της μετοχής της την περασμένη εβδομάδα, ότι η ίδια η τράπεζα έθεσε στο επίκεντρο της επιχειρηματικής της δραστηριότητας την κερδοσκοπία.

«Δεν ήξερα αν πρέπει να γελάσω ή να κλάψω όταν η τράπεζα η οποία μετέτρεψε την κερδοσκοπία σε επιχειρηματικό της μοντέλο ανέφερε πως έπεσε θύμα κερδοσκόπων», είπε ο Γκάμπριελ σε δημοσιογράφους εν πτήσει προς το Ιράν, το οποίο επισκέπτεται επίσημα συνοδευόμενος από πολυμελή αντιπροσωπεία κορυφαίων στελεχών του γερμανικού επιχειρηματικού κόσμου.

Η Ντόιτσε Μπανκ—το μεγαλύτερο πιστωτικό ίδρυμα της Γερμανίας, με περίπου 100.000 υπαλλήλους—είναι αντιμέτωπη με κρίση εμπιστοσύνης αφότου το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ απαίτησε από τη διοίκησή της να καταβάλει πρόστιμο ύψους έως και 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να κλείσει η έρευνα σχετικά με την πώληση με παραπλανητικό τρόπο τιτλοποιημένων ενυπόθηκων δανείων, πριν από το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Ανησυχία για τους εργαζόμενους στην τράπεζα

Το ενδεχόμενο επιβολής τόσο μεγάλου προστίμου οδήγησε τις μετοχές της Ντόιτσε Μπανκ σε ελεύθερη πτώση και ιστορικό χαμηλό και τώρα αναμένεται να γίνει διαπραγμάτευση για αρκετά χαμηλότερο πρόστιμο, προκειμένου να αναστραφεί η τάση της μαζικής ρευστοποίησης των μετοχών της και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ντόιτσε Μπανκ προσπάθησε να καθησυχάσει τα στελέχη της τράπεζας για την κατάσταση. Ο Τζον Κράιαν προειδοποίησε ωστόσο ότι «νέες φήμες» προκαλούν την πτώση της τιμής της μετοχής της τράπεζας και υπάρχουν «δυνάμεις» που θέλουν να τρωθεί η εμπιστοσύνη προς το πιστωτικό ίδρυμα.

Ο Γκάμπριελ, ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), του ήσσονος εταίρου του κυβερνητικού συνασπισμού υπό την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, εξέφρασε την ανησυχία του για τους εργαζόμενους στην τράπεζα.