Ο επικεφαλής ενός από τους μεγαλύτερους δημοσιογραφικούς ομίλους στην Τουρκία, του Dogan Media, υπέβαλε την παραίτησή του έπειτα από τη διαρροή e-mail που τον φέρνουν να ενδίδει σε πιέσεις από μέλη του στενού κύκλου του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν αναφορικά με την εκδοτική γραμμή του ομίλου.

Ο Μεχμέτ Αλί Γιαλτζιντάγ, ανακοινώνοντας την παραίτησή του, διέψευσε ότι ήταν ο αποστολέας των e-mail που διέρρευσαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης από την αριστερή οργάνωση RedHack, διαμηνύοντας ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Χαρακτήρισε δε την ενέργεια «απεχθή απάτη».

Ο Γιαλτζιντάγ τόνισε πως παραιτήθηκε για να μην αμαυρωθεί η φήμη της μητρικής εταιρείας Dogan Holding, ενός από τους πλέον γνωστούς οικογενειακούς ομίλους στην χώρα, που δραστηριοποιείται σε ευρύτερους τομείς, από τα μέσα ενημέρωσης και την κτηματομεσιτική αγορά μέχρι την ενέργεια και το λιανικό εμπόριο.

Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τα οποία φέρεται να έστειλε ο Γιαλτζιντάγ περιελάμβαναν αλληλογραφία του με τον γαμπρό του Ερντογάν και υπουργό Ενέργειας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, στην οποία ο επικεφαλής του Dogan φέρεται να δείχνει πρόθυμος να προσαρμόσει την εκδοτική γραμμή των μέσων ενημέρωσης του ομίλου για να εξευμενίσει την κυβέρνηση.

«Τα μηνύματα δεν εστάλησαν από μένα»

Οι αξιωματούχοι στο γραφείο του Αλμπαϊράκ αρνήθηκαν να προβούν σε κάποιο σχόλιο.«Στον τεχνικό έλεγχο του προσωπικού μου υπολογιστή, αποκαλύφθηκε ότι αυτά τα μηνύματα δεν εστάλησαν από εμένα και δεν στάλθηκαν μέσω του υπολογιστή μου», υπογράμμισε ο Γιαλτζιντάγ στην ανακοίνωσή του.

Η παραίτηση του επικεφαλής του δημοσιογραφικού ομίλου, που εκδίδει και την Hurriyet, μία από τις μεγαλύτερες σε κυκλοφορία τουρκική εφημερίδα, τον τηλεοπτικό σταθμό CNN Turk και το Kanal D, έρχεται εν μέσω διεθνούς ανησυχίας για την άσκηση πίεσης σε μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία, ιδιαίτερα έπειτα από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε σε συνέχεια της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, και έδωσε στις αρχές καθολικές εξουσίες.

Περισσότεροι από 100 δημοσιογράφοι έχουν συλληφθεί μετά τις 15 Ιουλίου, με την υποψία ότι διατηρούν δεσμούς με το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν, του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα, τον οποίο κατηγορεί η Αγκυρα για την ενορχήστρωση της απόπειρας κατάλυσης της εξουσίας.

Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει διατάξει το κλείσιμο 20 τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών, με την κατηγορία ότι μεταδίδουν «τρομοκρατική προπαγάνδα».

Στο πλαίσιο των ευρύτερων εκκαθαρίσεων, περίπου 100.000 αστυνομικοί, στρατιώτες, δικαστές και δημόσιοι λειτουργοί έχουν απολυθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα.