Την ατζέντα της διαπλοκής συντηρεί το Μέγαρο Μαξίμου θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο στοχεύει την αχίλλειο πτέρνα της Νέας Δημοκρατίας και καταδεικνύει την απροθυμία του αρχηγού της να υποστηρίξει τα πεπραγμένα των προκατόχων του. Η ανάγνωση που κάνει η κυβέρνηση αναφορικά με τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, όπου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέφυγε να μιλήσει για θέματα διαφάνειας και διαφθοράς μολονότι προκλήθηκε, συνοψίζεται στη διατύπωση του Αλέξη Τσίπρα πως «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί». Κάνοντας αυτή την εκτίμηση το πρωθυπουργικό επιτελείο πιστεύει ότι εξακολουθεί να έχει το πλεονέκτημα σε ζητήματα διαπλοκής και συγχρόνως διαπιστώνει στο πρόσωπο της σημερινής ηγεσίας της ΝΔ άρνηση να υπερασπιστεί επιλογές προηγούμενων περιόδων.

Η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για θέματα διαπλοκής που ζήτησε ο Πρωθυπουργός θα διεξαχθεί στις 10 ή 20 Οκτωβρίου, καθώς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα απουσιάζει στις ΗΠΑ το διάστημα 11-19 του μηνός.

Ο Νίκος Παππάς έδωσε πρόγευση του ενδιαφέροντος που δείχνει το Μαξίμου στο να συντηρεί ψηλά τα ζητήματα διαπλοκής και σχολίασε, στον ραδιοσταθμό Στο Κόκκινο, πως «θα μιλήσουμε με διευθύνσεις και ονόματα». Τόνισε μάλιστα πως ο Μητσοτάκης «έκανε γαργάρα» στη Βουλή «καθώς είναι προφανές ότι δεν έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί».

Για την κυβέρνηση που βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα λόγω της εμπλοκής του επιχειρηματία Καλογρίτσα στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, η πρόκληση συζήτησης στη Βουλή για ζητήματα διαπλοκής είναι όχημα προς την κατεύθυνση του να αναδείξει τους σκελετούς που βρίσκονται στην ντουλάπα της Νέας Δημοκρατίας καθώς στο Μαξίμου κυριαρχεί η αντίληψη ότι «δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε χθες να σχολιάσει την ποινική δίωξη για κακουργηματική απάτη και απιστία που ασκήθηκε στον πρώην διευθυντή επί των οικονομικών του ΠΑΣΟΚ Ροβέρτο Σπυρόπουλο, για να τονίσει ότι «αναδεικνύει το καθεστώς της διαπλοκής που δημιούργησαν με συστηματικό τρόπο η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ».

Η Κουμουνδούρου υπογραμμίζει το σημείο του κατηγορητηρίου που αναφέρει ότι το ΠΑΣΟΚ έλαβε δάνειο 5 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Αττικής με μοναδική εγγύηση την κρατική επιχορήγηση του κόμματος, την οποία ωστόσο είχε δώσει και σε τρεις άλλες τράπεζες, από τις οποίες είχε δανειοδοτηθεί. Επιπλέον επικαλείται τα στοιχεία που έχουν προκύψει από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, τα οποία δείχνουν πως τα «θαλασσοδάνεια» της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ από τις τράπεζες αγγίζουν τα 400 εκατ. ευρώ. Καταλήγει τονίζοντας προς τους αρχηγούς των δύο κομμάτων ότι το άθλιο καθεστώς της διαπλοκής θα τερματιστεί όσο κι αν ενοχλεί τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ καθώς και τους νυν και αεί προστάτες τους.

Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ. Η κυβέρνηση ταλαιπωρείται και από άλλους πονοκεφάλους. Περιμένοντας την έναρξη και επισήμως της δεύτερης αξιολόγησης, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει στα χέρια της εδώ και δύο ημέρες το πόρισμα της Επιτροπής για τα εργασιακά –το περιεχόμενό του παρουσιάζει σήμερα ο Γιώργος Κατρούγκαλος. Ο υπουργός κάνει λόγο για ένα πόρισμα που ευνοεί τις ελληνικές θέσεις, γνωρίζει όμως ότι το ΔΝΤ –το οποίο και χαρακτηρίζει «ακραίο παίκτη» –θα επιμείνει στις τολμηρές αξιώσεις του για ομαδικές απολύσεις και συνδικαλιστικό νόμο. Αποκαλύπτοντας εν μέρει την τακτική της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση ο Γιώργος Κατρούγκαλος είπε, στον Σκάι, ότι στόχος είναι η απομόνωσή του ώστε στο τέλος να επικρατήσει η ευρωπαϊκή κατεύθυνση. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Λουξεμβούργο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε επαφές με παράγοντες του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που υποστήριξαν ότι για τα εργασιακά η Κομισιόν δεν δύναται να λάβει αποφάσεις που υπερβαίνουν τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ. Ο πονοκέφαλος του Μεταναστευτικού παραμένει για την κυβέρνηση, ενώ χθες έγινε ασφυκτικός εξαιτίας δημοσιεύματος των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» που εμφανίζουν την Ανγκελα Μέρκελ να επικρίνει στην τελευταία Σύνοδο της Βιέννης τον Αλέξη Τσίπρα για καθυστερήσεις της ελληνικής πλευράς κυρίως στο θέμα της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου. Το Μαξίμου έκανε λόγο για εντελώς διαφορετικό κλίμα στην αυστριακή Σύνοδο και μίλησε για σκοπιμότητα διαρροών που έχουν στόχο την κοινή γνώμη της Γερμανίας, ιδιαίτερα μετά την άνοδο του ξενοφοβικού κόμματος AfD.

Επί της ουσίας των αιτιάσεων του δημοσιεύματος, η κυβέρνηση σχολιάζει πως η απαρέγκλιτη τήρηση των διεθνών κανονισμών για το άσυλο, όπως αυτοί απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, δεν αποτελεί ιδιοτροπία μιας αριστερής κυβέρνησης αλλά υποχρέωση κάθε κράτους-μέλους της ΕΕ.

ΥΠΕΡΘΕΜΑΤΙΣΤΕΣ. Οσον αφορά, τέλος, το θέμα των τηλεοπτικών αδειών η κυβέρνηση επισημαίνει πως η μέχρι τώρα πορεία αποδεικνύει ότι τηρούνται κατά γράμμα ο νόμος και το πλαίσιο αυστηρών κανόνων και προδιαγραφών. Ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Επικρατείας συνάντησαν χθες στο Μαξίμου τους δύο εκ των υπερθεματιστών Μαρινάκη και Αλαφούζο, ενώ σήμερα αναμένεται να έχουν ανάλογη συνάντηση με τους Κυριακού και Σαββίδη. Πληροφορίες θέλουν τον Ιβάν Σαββίδη να καταβάλλει σήμερα το τίμημα της πρώτης δόσης.