– Εσύ δεν πέρασες ούτε απέξω από δημόσιο σχολείο και πανεπιστήμιο, σε ιδιωτικά πήγες, γι’ αυτό τα στηρίζεις.

–Κι εσύ αν ήθελες θα μπορούσες, την οικονομική άνεση την είχες. Αλλά μη με εγκαλείς όταν στέλνεις τα παιδιά σου σε ιδιωτικό σχολείο, είναι υποκρισία.

–Είμαστε όλοι προϊόντα των βιωμάτων μας. Ηταν τιμή μου να συμμετάσχω στους μαθητικούς αγώνες του 1990-91 ενάντια σε έναν αυταρχικό νόμο της κυβέρνησης του πατέρα σου.

–Δηλώνεις υπερήφανος για τη συμμετοχή στο μαθητικό και φοιτητικό κίνημα, παρότι παρεκτράπη σε εκδηλώσεις βίας που στιγμάτισαν την πολιτική και κοινωνική ζωή.

–Θέλω συναίνεση για την Παιδεία, αλλά ακολουθείς έξαλλη αντιπολίτευση λέγοντας ότι όλα τα έχουμε κάνει στραβά.

–Θέλω συναίνεση για την Παιδεία, αλλά ο υπουργός σου επανέφερε τους αιώνιους φοιτητές γιατί αποφάσισε να πάρει το πτυχίο του.

–Θέλω συναίνεση για να αλλάξω και το Εξεταστικό, αλλά θέλω και συζήτηση για τη διαπλοκή και διαφθορά. Δεν θα αφήσω λάσπη στον ανεμιστήρα.

–Καλοδεχούμενη, εγώ την είχα ζητήσει πρώτος. Τον Καλογρίτσα, την Attica Bank και τις οφσόρ της «Αυγής» τα ξέχασες; Κι όταν γίνω πρωθυπουργός θα καταργήσω όλους τους νόμους που ψήφισες στην Παιδεία.

–Χαχαχά, εγώ τους δικούς σας τους κατάργησα ήδη.

Οχι αυτό το τελευταίο δεν ειπώθηκε, αλλά σίγουρα πέρασε από το μυαλό πολλών, απλώς γιατί ισχύει.

Πράγματι, όπως και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί διαπίστωσαν, κατά τη χθεσινή συζήτηση για την Παιδεία συγκρούστηκαν δύο κόσμοι. Οχι όμως αυτοί που φαντάστηκαν και περιέγραψαν καθένας με τον δικό του γλαφυρό τρόπο, ο κόσμος της αγοράς και ο κόσμος της δημόσιας σφαίρας. Τι μάθαμε; Οτι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζει νέες αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα και έναν νόμο για τις μεταπτυχιακές σπουδές, που όμως θα καταργήσει η αντιπολίτευση όταν γίνει κυβέρνηση. Και ότι η ΝΔ προετοιμάζει ιδιωτικά πανεπιστήμια, επαναφορά των πρότυπων – πειραματικών σχολείων, αλλά και πρότυπων επαγγελματικών λυκείων. Και ένα πλαίσιο αλλαγών που περιλαμβάνουν το δίπτυχο «ελεύθερο σχολείο και αυτόνομο πανεπιστήμιο», με ελευθερία επιλογών και αξιολόγηση παντού. Που θα καταργήσει κάποια επόμενη κυβέρνηση… Το είπε απ’ την αρχή, σε ανύποπτο χρόνο ακόμα, ο Τσίπρας: οι κόσμοι που συγκρούστηκαν χθες περισσότερο μοιάζουν με τον κόσμο της άσπρης και της μαύρης αγελάδας, που στο σκοτάδι μοιάζουν. Καταλαβαίνετε γιατί όσα ζούμε είναι σκοτεινά;