Κατά της άμεσης ρύθμισης του ελληνικού χρέους τάχθηκε άλλη μία φορά χθες ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, την ώρα που ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος διαπραγματευόταν με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ ακριβώς αυτό το θέμα, των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.

Εν τω μεταξύ, το EuroWorking Group που συνεδριάζει σήμερα δεν θα ανάψει πράσινο φως για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ, καθώς ακόμη παραμένουν ανοιχτά ορισμένα από τα 15 προαπαιτούμενα, αν και αναμένεται να διαπιστωθεί η πρόοδος που έχει σημειωθεί.

Ο Σόιμπλε είπε συγκεκριμένα χθες στο Βερολίνο, όπου υποδέχθηκε μαζί με γερμανούς βουλευτές τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ότι τα επιτόκια και οι πληρωμές για την εξυπηρέτηση του χρέους «δεν είναι το πρόβλημα για την Ελλάδα». Παρ’ όλα αυτά υποστήριξε ότι «το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει και θα παραμείνει ενεργό στην Ελλάδα». Το ΔΝΤ έχει δηλώσει ότι θα επανέλθει στο ελληνικό πρόγραμμα εφόσον έχει στοιχεία ότι το χρέος θα είναι βιώσιμο και την περασμένη Παρασκευή η επικεφαλής της αντιπροσωπείας του στην Ελλάδα Ντέλια Βελκουλέσκου ζήτησε από την Ευρώπη να προχωρήσει σε περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΡΕΓΚΛΙΝΓΚ. Λίγο νωρίτερα, ο Τσακαλώτος είχε συνάντηση με τον Ρέγκλινγκ στο Λουξεμβούργο και φυσικά το θέμα του χρέους ήταν στο επίκεντρο. Οπως είπε ο Τσακαλώτος, αυτή την περίοδο συζητούνται τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, τα οποία θα εφαρμοστούν κατά τη διάρκεια του προγράμματος, έως το 2018. Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι το ΔΝΤ θέλει να προσδιοριστούν πριν από τα τέλη του 2016 και τα μεσο- και μακροπόθεσμα μέτρα, ώστε να μπορέσει να συντάξει αναλόγως τη μελέτη βιωσιμότητας του χρέους.

Πάντως, οι πληροφορίες που μετέφερε εκπρόσωπος του ESM για τη συνάντηση αναφέρονται μόνο στα βραχυπρόθεσμα μέτρα.

«Ο διευθύνων σύμβουλος του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, «εξήγησε στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο την εν εξελίξει δουλειά για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, όπως αποφασίστηκαν στο Eurogroup τον Μάιο. Ο Κλάους Ρέγκλινγκ επίσης επισήμανε ότι εναπόκειται τώρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ελέγξει κατά πόσον η ελληνική κυβέρνηση ολοκλήρωσε τα προαπαιτούμενα. Μόνο αν αυτά ολοκληρωθούν μπορεί να αποφασιστεί η εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ της δεύτερης δόσης του ESM στην Ελλάδα».

ΕΩΣ ΤΕΛΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ. Οι δανειστές, σύμφωνα με πηγές τους, θέτουν ως ορόσημο για την ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων το τέλος Οκτωβρίου, λέγοντας ότι «οι προσδοκίες είναι ότι θα είναι όλα έτοιμα έως τότε». Ο Τσακαλώτος είπε χθες σε δημοσιογράφους στο Λουξεμβούργο ότι απομένουν τρία προαπαιτούμενα και αυτά αναμένεται να ολοκληρωθούν εγκαίρως πριν από το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου. Στο τέλος Οκτωβρίου λήγει η προθεσμία για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ και αν υπάρξει καθυστέρηση θα χρειαστεί νέα απόφαση του Eurogroup.

Σύμφωνα, εξάλλου, με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, ο Τσακαλώτος ενημέρωσε τον Ρέγκλινγκ ότι με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου ολοκληρώνεται η νομοθέτηση των προαπαιτουμένων. «Ουσιαστικά» αναφέρουν οι πηγές «ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης της πρώτης αξιολόγησης, μετά βέβαια και τις συνεδριάσεις του EuroWorking Group και του Eurogroup».

O Τσακαλώτος συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόγερ.