Ανάσα σε χιλιάδες επιχειρήσεις, οι οποίες πραγματοποιούν εισαγωγές και εξαγωγές και στις οποίες το υπουργείο Οικονομικών την ίδια ώρα χρωστά επιστροφές ΦΠΑ, αναμένεται να δώσει η ενεργοποίηση διάταξης νόμου που ισχύει από το 2011 και προβλέπει συμψηφισμούς απαιτήσεων και οφειλών. Με εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή δίνονται οδηγίες για το πώς θα γίνονται εφεξής οι συμψηφισμοί επιστροφών ΦΠΑ με οφειλές που προκύπτουν κατά τη διάρκεια εκτελωνισμού προϊόντων από επιχειρήσεις.

Ο συμψηφισμός, ορίζεται, διενεργείται αυτεπάγγελτα ή κατόπιν δήλωσης του οφειλέτη.

Οι υπόχρεοι σε καταβολή τελωνειακής οφειλής κατά τη θέση σε ανάλωση των προϊόντων θα πρέπει να υποβάλουν στο τελωνείο αίτημα συμψηφισμού των βεβαιωμένων οφειλών τους με τις απαιτήσεις από τη ΔΟΥ για επιστροφή ΦΠΑ και παράλληλα να ενημερώσουν σχετικά τη ΔΟΥ.
Η Εφορία σε συνεννόηση με το αρμόδιο τελωνείο στο οποίο πρόκειται να υποβληθεί το παραστατικό, σύμφωνα με τις οδηγίες, θα προβεί στη μεταφορά του ποσού στον λογαριασμό του τελωνείου που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος με εντολή μεταφοράς. Προκειμένου να πραγματοποιηθεί η πληρωμή της οφειλής με συμψηφισμό, το τελωνείο θα πρέπει προηγουμένως να ελέγξει εάν υφίστανται άλλες οφειλές των υπόχρεων (ληξιπρόθεσμες ή μη), οι οποίες υπόκεινται σε συμψηφισμό και προηγούνται της εξόφλησης των οφειλών που απαιτούνται για τη θέση σε ανάλωση των εμπορευμάτων, και στη συνέχεια να ζητήσει το συνολικό ποσό, προς πίστωση του λογαριασμού του, από τη ΔΟΥ.

Η ΔΟΥ σε κάθε περίπτωση και πριν από την απόδοση του σχετικού ποσού, θα πρέπει να εξετάζει εάν υφίστανται άλλες οφειλές βεβαιωμένες στις ΔΟΥ, για τις οποίες θα προηγηθεί συμψηφισμός/παρακράτηση, και εάν έχει ζητηθεί από άλλα τελωνεία η μη χορήγηση φορολογικής ενημερότητας για υφιστάμενες οφειλές προκειμένου οι οφειλές αυτές να συμψηφιστούν κατά προτεραιότητα.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι τα τελωνεία (που δεν το έχουν κάνει ήδη) να προβούν στην άμεση ενημέρωση των ΔΟΥ για την ύπαρξη ληξιπρόθεσμων ή μη απαιτήσεων προκειμένου να καταχωριστεί η σχετική δέσμευση του αποδεικτικού ενημερότητας.

Η παραπάνωδιαδικασία μπορεί να εφαρμοστεί μόνο στις δηλώσεις με δηλωμένο τρόπο τη φυσική πληρωμήτης τελωνειακής οφειλής.