Για το Κυπριακό και την κλιματική αλλαγή συζήτησαν αργά χθες το βράδυ (ώρα Ελλάδος) ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και ο πρόεδρος Αναστασιάδης σε συνάντηση τους στην Νέα Υόρκη.

Ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ δήλωσε ότι ο κ. Μπαν Κι Μουν και ο πρόεδρος Αναστασιάδης , στην παρουσία του ειδικού συμβούλου του πρώτου, Έσπεν Άϊντα, συζήτησαν «την πρόοδο στις ειρηνευτικές συνομιλίες για την Κύπρο». Ο εκπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ έκανε λόγο για « άνευ προηγουμένου πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις τον τελευταίο χρόνο, και χαιρέτισε επίσης το κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, αποφασιστικότητας και καλής θέλησης που περιβάλλει τις συνομιλίες».

Οι δύο άνδρες, πρόσθεσε, συζήτησαν την κλιματική αλλαγή και ο γενικός γραμματέας χαιρέτισε την ισχυρή δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας για επικύρωση της Συμφωνίας του Παρισιού.

Μετά τη συνάντηση, η οποία διήρκησε περίπου μισή ώρα, ο πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι παρά το σύντομο (της συνάντησης) ήταν αρκετά περιεκτική αλλά και αρκετά δημιουργική.
Καταρχήν, ανέφερε, μας απασχόλησε η ημερήσια διάταξη της παρούσας Γενικής Συνέλευσης, όπως είναι η μεταναστευτική κρίση, αλλά και οι κλιματικές αλλαγές.

Πρόσθεσε ότι η επικύρωση της συμφωνίας του Παρισιού από πλευράς Κύπρου θα γίνει οπωσδήποτε προ του τέλους του χρόνου.

Για το Κυπριακό ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι τους απασχόλησε η παρούσα κατάσταση πραγμάτων, «δηλαδή ως έχει σήμερα το στάδιο των διαπραγματεύσεων, με πολλή αντικειμενικότητα, μακριά από οποιοδήποτε blame game, δηλαδή απόδοση ευθυνών».

Είπε ότι ενημέρωσε για κάποια εναπομείναντα ζητήματα που πρέπει να πραγματοποιηθούν, υπογραμμίζοντας «την ίδια ώρα την ανάγκη της ιδιαίτερης προσοχής από όλους να μη δημιουργηθούν καταστάσεις, οι οποίες πιθανότατα, αντί να μας οδηγήσουν σε ένα θετικό αποτέλεσμα, να είναι αποτρεπτικές της προσπάθειας, μη επικεντρωνόμενοι στην ουσία και στις ανησυχίες να οδηγηθούμε σε διασκέψεις οι οποίες, ανώριμες ούσες, δεν θα αποδώσουν αυτό που θέλουμε να πετύχουμε».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο Αναστασιάδη ο κ. Μπαν Κι Μουν επέδειξε «απόλυτη κατανόηση».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από