Ο Εντουάρντο Κούνια, ο πολιτικός που πρωτοστάστησε στο να ξεκινήσει η διαδικασία για την αποπομπή της Ντίλμα Ρουσέφ από την προεδρία της Βραζιλίας, έχασε και ο ίδιος τη θέση του. Υπήρξε και πρόεδρος της Βουλής το διάστημα κατά το οποίο ξεκινούσε η διαδικασία κατά της τέως προέδρου.

Η Βουλή ψήφισε υπέρ της απομάκρυνσής του, ενώ αντιμετωπίζει και τη φυλακή για απόκρυψη τραπεζικών λογαριασμών στην Ελβετία συνολικού ύψους 5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες και επιμένει: «Το Κόμμα των Εργαζομένων (ΡΤ) θέλει να πάρει εκδίκηση για την Ρουσέφ. Αυτή η εγκληματική κυβέρνηση απομακρύνθηκε χάρη στις προσπάθειές μου» δήλωσε.

Μάλιστα, απείλησε με αποκαλύψεις που θα συμπαρασύρουν και άλλους.

Η Βουλή ωστόσο δεν πείστηκε για την αθωώτητά του και ψήφισε συντριπτικά υπέρ της απομάκρυνσής του: 50 ψήφοι υπέρ, έναντι 10 μόλις κατά της αποπομπής.

Εκτός από τους αδήλωτους λογαριασμούς που φέρεται να διατηρούσε στην Ελβετία, ο Κούνια κατηγορείται και για ανάμειξη στο σκάνδαλο της Petrobras, το οποίο έτσι κι αλλιώς έχει γίνει η θρυαλλίδα του πολιτικού συστήματος της μεγαλύτερης χώρας της Λατινικής Αμερικής.