Περισσότερο από μιάμιση ώρα διήρκεσε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον ειδικό σύμβουλο του Γ.Γτου ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ του ΟΗΕ ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την πορεία των διακοινοτικών συνομιλιών.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε από την πλευρά του, τη στήριξη της Ελλάδας στις συνομιλίες για δίκαιη, βιώσιμη και ολοκληρωμένη λύση, χωρίς τουρκικά στρατεύματα και χωρίς το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων, λύση στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους-μέλους της ΕΕ.

Ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με το υπουργό Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, είχε εκφράσει την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα παίζει τον δικό της ρόλο στο να δημιουργήσει τις συνθήκες για να δοθεί ένα τέλος στον τραγικό 42χρονο διχασμό.

Για το ζήτημα της Κύπρου είχε περιληφθεί αναφορά στη διακήρυξη της Ευρωμεσογειακής Συνόδου στην Αθήνα στην οποία είχε υπογραμμιστεί η ανάγκη να αποτελέσει προτεραιότητα της ΕΕ ο τερματισμός της κατοχής στην Κύπρο και η υποστήριξη των διαπραγματεύσεων για δίκαιη, βιώσιμη και συνολική λύση χωρίς εγγυήσεις στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτος μέλος της ΕΕ.

Την περασμένη εβδομάδα επίσης ο Πρωθυπουργός είχε δείπνο με τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.