Με πνευμονία είχε διαγνωστεί την Παρασκευή η υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, η οποία αισθάνθηκε αδιαθεσία και έξαψη κατά τη διάρκεια της τελετής μνήμης την Κυριακή για τα θύματα των επιθέσεων της 11/9 στη Νέα Υόρκη, απ’ όπου αναγκάστηκε να αποχωρήσει νωρίτερα από το προβλεπόμενο.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών υπεβλήθη σε εξετάσεις την Παρασκευή όταν επέστρεψε στο σπίτι της, στην Τσαπάκουα της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με στέλεχος της προεκλογικής της εκστρατείας.

Η γιατρός της Λίζα Μπάρντακ, δήλωσε ότι ταλαιπωρούνταν από βήχα, σχετιζόμενο με αλλεργίες, ενώ οι εξετάσεις έδειξαν ότι πάσχει από πνευμονία.

«Της χορηγήθηκαν αντιβιοτικά και της συνεστήθη να ξεκουραστεί και να αναθεωρήσει το πρόγραμμά της. Την Κυριακή το πρωί υπέστη θερμοπληξία και αφυδάτωση. Την εξέτασα και τώρα έχει ενυδατωθεί ενώ ανακάμπτει αισίως» ανέφερε η Μπάρντακ.

Η Χίλαρι Κλίντον μετά το επεισόδιο της Κυριακής πήγε στο διαμέρισμα της κόρης της Τσέλσι στο Μανχάταν, και δύο ώρες αργότερα εξήλθε, δηλώνοντας ότι νιώθει πολύ καλύτερα.

Το επίμαχο βίντεο

Ωστόσο, η εικόνα της, αιφνιδίως, έχει υποστεί αλλοιώσεις μετά την μετάδοση της αποχώρησής της από την τελετή και το βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δείχνει την υποψήφια για την προεδρία των ΗΠΑ, μετά την αποχώρησή της από την τελετή, να ταλαντεύεται, ενώ περιμένει το βαν για να επιβιβαστεί, τα γόνατά της να λυγίζουν και να χρειάζεται την επέμβαση της συνοδείας της για να μην σωριαστεί στον δρόμο και για να επιβιβαστεί στο όχημα.

Το βίντεο αναρτήθηκε από λογαριασμό στο Twitter, ο οποίος δεν έχει επαληθευτεί, και φέρει το όνομα Zdenek Gazda.

Οι υπεύθυνοι της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον, παρότι εκλήθησαν επανειλημμένως, δεν προέβησαν σε κανένα σχόλιο για την αυθεντικότητα του βίντεο.

Το νέο περιστατικό επικεντρώνει ξανά το ενδιαφέρον γύρω από τα θέματα υγείας της υποψήφιας των Δημοκρατικών, δυο μόλις μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ντόναλντ Τραμπ έχει επανειλημμένα τοποθετηθεί στο ζήτημα της υγείας της Χίλαρι Κλίντον και στο κατά πόσον είναι σε θέση να φέρει σε πέρας τα επίπονα προεδρικά καθήκοντα σε περίπτωση που εκλεγεί.

Τον Δεκέμβριο του 2012, η Χίλαρι Κλίντον υπέστη διάσειση και αργότερα εντοπίστηκε θρόμβωση.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια ομιλίας που εκφωνούσε σε προεκλογική της συγκέντρωση νωρίτερα αυτόν τον μήνα στο Κλίβελαντ, η Χίλαρι Κλίντον άρχισε να βήχει. Η ίδια τότε είχε πει:

«Κάθε φορά που σκέφτομαι τον Τραμπ παθαίνω αλλεργία».

Πιέσεις και για το ιατρικό ιστορικό του Τραμπ

Το επεισόδιο της Παρασκευής ωστόσο πυροδότησε όργιο φημών ιδίως στο συντηρητικό στρατόπεδο με επίκεντρο την υγεία της.

Υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ άρχισαν να αναρτούν μηνύματα στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter με θεωρίες σχετικά με την υγεία της αντιπάλου του μεγιστάνα με την ετικέτα #HillarysHealth (Η υγεία της Χίλαρι).

Σύμφωνα με ιατρική έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το επιτελείο της τον Ιούλιο, η υγεία της πρώην ΥΠΕΞ είναι «εξαιρετική» και η ίδια βρίσκεται «σε καλή φόρμα για να υπηρετήσει» στον Λευκό Οίκο.

Ο Τραμπ έχει επίσης πιεστεί να δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες για την κατάσταση της υγείας του και το ιατρικό του ιστορικό.

Αντί αυτού, τον Δεκέμβριο ο προσωπικός του γιατρός ανέφερε σε σύντομη επιστολή που δόθηκε στη δημοσιότητα ότι η πίεση και τα εργαστηριακά αποτελέσματα του υποψήφιου «ήταν απίστευτα θαυμάσια» και πως θα αποτελέσει «το πιο υγιές άτομο που έχει ποτέ εκλεγεί πρόεδρος στις ΗΠΑ».