Τεντωμένες είναι οι κεραίες του Μεγάρου Μαξίμου μετά την πρωθυπουργική παρουσία στη ΔΕΘ και τη διαπίστωση πως η αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθεί να αξιοποιήσει πολιτικά την αποστροφή Τσίπρα για την επικείμενη απόφαση του ΣτΕ επί της συνταγματικότητας του νόμου για τις άδειες.

Ετσι, μολονότι η κυβέρνηση αποτίμησε ως θετική την εμφάνιση του Πρωθυπουργού στο διήμερο της Θεσσαλονίκης, έσπευσε να υπενθυμίσει τις σχετικές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα για να προλάβει περαιτέρω αντιδράσεις: «Η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη να πάρει τις αποφάσεις της και η κυβέρνηση θα τη σεβαστεί απολύτως». Επίσης σχολίασε καυστικά μέσω κύκλων της πως η ΝΔ θυμήθηκε προσφάτως την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης παροτρύνοντάς την να βρει κάτι άλλο να κάνει από το να λειτουργεί ως γραφείο Τύπου των καναλαρχών.

Είναι γεγονός πως η κυβέρνηση διαπιστώνει ότι το κεφάλαιο με τις τηλεοπτικές άδειες όχι μόνο δεν έκλεισε ακόμη και μετά την επισημοποίηση των τεσσάρων υπερθεματιστών, αντιθέτως συντηρείται στην επικαιρότητα και μάλιστα έχει γίνει το επίσημο αντιπολιτευτικό αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας.

Η εγρήγορση του Μαξίμου για το θέμα οδήγησε σε ανάσυρση και των σχετικών δηλώσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη για το επίμαχο ζήτημα ενόψει της απόφασης του ΣτΕ στην τελευταία του τηλεοπτική συνέντευξη όπου ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωνε: «Αφήστε να δούμε κατ’ αρχάς, γιατί δική μου εκτίμηση είναι ότι ο νόμος αυτός δεν πρόκειται να σταθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Οποιοσδήποτε διαβάζει το Σύνταγμα καταλαβαίνει ακριβώς τι λέει ο συνταγματικός νόμος». Εκ των πραγμάτων το Μαξίμου χρησιμοποίησε ως όπλο τις δηλώσεις του αρχηγού της ΝΔ για να ανατρέψει την εικόνα και να σχολιάσει πως προφανώς το γραφείο Τύπου της Πειραιώς θεωρεί παρέμβαση στη Δικαιοσύνη και τις δηλώσεις του ίδιου του Μητσοτάκη.

Η συγκεκριμένη αναφορά πάντως του Πρωθυπουργού που εκτίμησε ότι δεν μπορεί το ΣτΕ να κρίνει τον νόμο αντισυνταγματικό προκάλεσε μούδιασμα στο πρωθυπουργικό περιβάλλον που αναγνωρίζει πως ενδεχομένως να ήταν ένα κλικ παραπάνω απ’ όσο έπρεπε εν αναμονή μιας κρίσιμης δικαστικής απόφασης. Σε συνδυασμό με την ένταση που εξέπεμψε ο Πρωθυπουργός απαντώντας στη δημοσιογράφο του Alpha το Μαξίμου θεωρεί, αν και δεν το λέει ανοιχτά, ότι αυτές οι δύο στιγμές ίσως να ήταν οι πιο ατυχείς στο σύνολο της συνέντευξης Τύπου.

Η κυβέρνηση δεν θέλησε να σχολιάσει τις σοσιαλμιντιακές αναρτήσεις του Παύλου Πολάκη με φωτογραφία της δημοσιογράφου που εκνεύρισε τον Πρωθυπουργό δίπλα στον Αντώνη Σαμαρά, ούτε τις αναφορές του ότι είναι φωτομοντάζ η φωτογραφία της και με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ωστόσο προσπάθησε να αναδείξει τη διάσταση απόψεων που υπάρχει στο εσωτερικό της ΝΔ σε σχέση με την τύχη των 246 εκατομμυρίων ευρώ που θα είναι τα έσοδα από την πώληση των αδειών μετά τη νέα παρέμβαση του Νίκου Δένδια, ο οποίος επανέλαβε ότι τα λεφτά θα επιστραφούν στους καναλάρχες. Για μία ακόμη φορά η ΝΔ αναγκάστηκε να κάνει διευκρινίσεις για να επισημάνει ότι απόφασή της είναι πρωτίστως η κατάργηση του νόμου και η χορήγηση αδειών και σε άλλα κανάλια.

ΠΥΡΙΝΑ ΜΕΤΩΠΑ. Την ώρα που η κυβέρνηση λειτουργεί πυροσβεστικά στο μέτωπο του διαγωνισμού για τις άδειες, ο Πρωθυπουργός έσπευσε στη Θάσο όπου μαίνεται η φωτιά που κατακαίει το νησί επί τρεις ημέρες και ανακοίνωσε μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων.

Ταυτοχρόνως η κυβέρνηση επιχείρησε να κερδίσει και το στοίχημα της έναρξης της νέας σχολικής περιόδου επιμένοντας πως τα σχολεία άνοιξαν χωρίς προβλήματα. Ο Αλέξης Τσίπρας πήγε το μεσημέρι στο υπουργείο Παιδείας και συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη με τους 13 περιφερειακούς διευθυντές Εκπαίδευσης παρουσία του υπουργού Νίκου Φίλη. Αργότερα βαθμολόγησε με «άριστα 20» τη δουλειά του υπουργείου ενώ το Μαξίμου σημείωνε μεταξύ άλλων ότι όλα τα σχολεία πλην της Θάσου άνοιξαν στην ώρα τους, ακόμη και αυτά που βρίσκονται στην παραμεθόριο ή σε απομακρυσμένα χωριά καθώς και ότι όλα τα βιβλία –24 εκατομμύρια τόμοι –εστάλησαν στα σχολεία ήδη από τον Ιούλιο.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα το Μαξίμου βρίσκεται εν αναμονή και της αυτοψίας που θα διενεργήσει η τρόικα στην Αθήνα περιμένοντας ενημέρωση από το υπουργείο Οικονομικών για τις απαιτήσεις των δανειστών. Πάντως ο Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια της ΔΕΘ εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, σχολιάζοντας πως κρατάει καλή άμυνα.