Το Ποτάμι γύρισε πίσω αλλά στη Δημοκρατική Συμπαράταξη παρακολούθησαν με μεγάλη επιφύλαξη την αλλαγή στάσης. Κατά τη χθεσινή –παρθενική –κοινή συνεδρίαση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Κινήσεων Πολιτών) άπαντες αιφνιδιάστηκαν όταν ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Στέφανος Ξεκαλάκης έκανε γνωστό ότι του τηλεφώνησε ο γραμματέας του Ποταμιού Παντελής Αβραμίδης. Οπως και όταν τους ενημέρωσε για το περιεχόμενο της πρότασης του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος: νέα συνάντηση με στόχο την επανέναρξη των διαδικασιών.

Η έκπληξη οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι το κάλεσμα δεν περιελάμβανε τίποτα νεότερο στο στρατηγικής σημασίας ζήτημα που τους χώρισε κατά την πρόσφατη ανοιχτή επιστολή του Ποταμιού. Εκεί, όπου για τα στελέχη της Συμπαράταξης ήταν σαφές ότι αλλοιώνεται το βασικό ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα και πρόσημο που πρέπει να έχει ο νέος ενιαίος φορέας. «Η διαφορά μας δεν είναι το πότε ή πώς θα γίνει η ψηφοφορία. Το Ποτάμι θα πρέπει να ξεκαθαρίσει πού θέλει να πάει» έλεγε στα «ΝΕΑ» στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας με νόημα πως δεν μπορεί να αντιληφθεί «τι έχει αλλάξει από την Τρίτη –οπότε αντηλλάγησαν οι επίμαχες επιστολές –και η ηγεσία του Ποταμιού απέδειξε ότι δεν έχει στρατηγική στόχευση για συμπόρευση μαζί μας».

Και δεν ήταν ο μόνος που είχε τέτοια αίσθηση. Αλλος βουλευτής εκτιμούσε ότι με την κίνησή του το Ποτάμι επιδιώκει να μεταφέρει στη Δημοκρατική Συμπαράταξη τα δικά του προβλήματα. Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση τού έως πρότινος ένθερμου υποστηρικτή της σύμπλευσης με το Ποτάμι Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου. «Εχω κάνει αρκετές προσπάθειες μέχρι τώρα για να ευδοκιμήσει το εγχείρημα. Δεν μπορώ όμως να στηρίξω μία ακόμα ατέρμονη συζήτηση που δημιουργεί διαρκώς εμπλοκές την ώρα που ο κόσμος έχει ανάγκη για λύσεις στα δικά του προβλήματα» υποστήριξε ο βουλευτής Αρκαδίας. Χαρακτηριστική της ατμόσφαιρας που επικρατούσε χθες στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ ήταν και η παρέμβαση του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος. «Η πόρτα γνωρίζουν όλοι πού βρίσκεται. Από εκεί και πέρα ό,τι δεν ήρθε από αυτήν δεν μπορεί να μπει από το παράθυρο» τόνιζε ο Παύλος Χρηστίδης.

«ΞΕΧΑΣΕ» ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η Φώφη Γεννηματά δεν έκανε καμία ονομαστική αναφορά στον Σταύρο Θεοδωράκη στην τοποθέτησή της, ενώ υποστήριξε πως «χωρίς δική μας ευθύνη η τροπή που πήρε η διαδικασία συζήτησης με το Ποτάμι δημιούργησε τον κίνδυνο να πλήξει την καρδιά, την ουσία της προσπάθειας». «Το εγχείρημα θα πετύχει με όσους θέλουν να προχωρήσουν» υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος και προχώρησε σε μια πρόταση απεμπλοκής –συνέλευση των συλλογικών οργάνων όσων ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο εγχείρημα.