Όπως και πέρυσι (2015-16), στη 2η αγωνιστική της Α1 ανδρών στο μπάσκετ θα «διασταυρώσουν τα ξίφη τους» Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός! Η διαφορά είναι πως φέτος, για τη σεζόν 2016-17, γηπεδούχοι είναι οι «ερυθρόλευκοι».

Το πρώτο ντέρμπι «αιωνίων» θα διεξαχθεί στις 17 Οκτωβρίου στο ΣΕΦ (ήταν στις 15, αλλά στις 14/10 οι πράσινοι παίζουν στην Ευρωλίγκα), με τον πρωταθλητή Ελλάδας Ολυμπιακό να υποδέχεται τους «πράσινους».

Στον δεύτερο γύρο της κανονικής περιόδου, οι «αιώνιοι» θα «λύσουν τις διαφορές τους» στο ΟΑΚΑ, στις 28 Ιανουαρίου 2017, για την 15η αγωνιστική.

Το πρόγραμμα της πρεμιέρας (8/10/2016):

Λαύριο – Κύμη

Απόλλων Πατρών – ΑΕΚ

Αρης – Τρίκαλα

Κολοσσός Ρόδου – Ρέθυμνο

Ομάδα Α – ΠΑΟΚ

Παναθηναϊκός – Προμηθέας Πατρών

Κόροιβος Αμαλιάδας – Ολυμπιακός

Μελής: «Υγιές και ανταγωνιστικό πρωτάθλημα»

Ο νέος πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, Μιχάλης Μελής, απηύθυνε χαιρετισμός στην κατάμεστη αίθουσα «Αλέξανδρος» στο Μακεδονία Παλλάς, στη Θεσσαλονίκη, έχοντας στο ακροατήριο παράγοντες, προπονητές, καλαθοσφαιριστές, τις ομάδες του ΠΑΟΚ και του Αρη, τον υφυπουργό αθλητισμού, Σταύρο Κοντονή, τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, την Αντιπεριφερειάρχη, Βούλα Πατουλίδου.

«Οφείλουμε, ως νέα διοίκηση να αποφύγουμε τα μεγάλα λόγια. Το πρωτάθλημα έχει ξεχωριστή ταυτότητα και αξιοσημείωτη δυναμική, αλλά και σημαντικά ζητήματα, τα οποία είμαστε υπεύθυνοι να αντιμετωπίσουμε δουλεύοντας ομαδικά», ανέφερε αρχικά ο κ. Μελής. Πρόσθεσε λέγοντας:

«Ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός είναι ενισχυμένοι, όπως και η ΑΕΚ, ο Αρης και ο ΠΑΟΚ. Επιπλέον, η περιφέρεια παραμείνει σημείο αναφοράς, με νέες υγιείς δυνάμεις. Ολοι εμείς στο ΕΣΑΚΕ επιθυμούμε ένα πρωτάθλημα υγιές, ανταγωνιστικό, χωρίς βία. Με τη νέα γενιά να βάζει τη δική της σφραγίδα. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να το πετύχουμε,» τόνισε ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ.

Σταύρος Κοντονής: «Το μπάσκετ ξεχωρίζει»

«Διπλή χαρά» χαρακτήρισε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής την παρουσία του στην κλήρωση της Α1 ανδρών στο μπάσκετ για τη σεζόν 2016-17 που διενεργήθηκε από τον ΕΣΑΚΕ στη Θεσσαλονίκη, την οποία απέδωσε στο γεγονός πως η σύγχρονη ιστορία του ελληνικού μπάσκετ ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη.

«Η κυβέρνηση δε ζητά τίποτα παραπάνω από την αθλητική οικογένεια, παρά από την τήρηση της νομιμότητας, να υπάρχουν καθαρά και διάφανα πρωταθλήματα, την τήρηση της ισονομίας και την πάταξη της βίας.

Σε αυτό το κομμάτι, μεταφέρω την ικανοποίηση του πρωθυπουργού, ότι το μπάσκετ ξεχωρίζει,» δήλωσε ο Σταύρος Κοντονής.

Αναλυτικά, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής επισήμανε στο περιθώριο της κλήρωσης της Α1 για τη σεζόν 2016-17: «Είναι διπλή η χαρά μου που είμαι εδώ. Πρώτον, γιατί είμαι με την οικογένεια του μπάσκετ ανάμεσα σε σπουδαίους παράγοντες, μεγάλους παίκτες και προπονητές. Το μπάσκετ πρώτο χάρισε μεγάλες διακρίσεις στον ελληνικό αθλητισμό και δοξάστηκε από μεγάλους καλαθοσφαιριστές.

Δεύτερον, γιατί βρίσκομαι στη Θεσσαλονίκη. Μπάσκετ και Θεσσαλονίκη συνδυάζονται απολύτως και δεν ξεχνάμε ότι η ανάπτυξη του μπάσκετ άρχισε από εδώ. Δεν είναι τυχαίο ότι εκείνη η σπουδαία Εθνική, που έφερε τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο, είχε κορμό παίκτες των ομάδων της Θεσσαλονίκης.

Η συνεισφορά όλων στο μπάσκετ ήταν σπουδαία και παραμένει μεγάλη η παρακαταθήκη. Για αυτό πρόσφατα η κυβέρνηση τίμησε τον κορυφαίο των κορυφαίων, τον Νίκο Γκάλη. Βράβευση που ήταν τιμή για τον ίδιο τον Γκάλη, αλλά και για τη Θεσσαλονίκη».

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, τόνισε ολοκληρώνοντας την ομιλία του: «Η κυβέρνηση δε ζητά τίποτα παραπάνω από την αθλητική οικογένεια, παρά από την τήρηση της νομιμότητας, να υπάρχουν καθαρά και διάφανα πρωταθλήματα, την τήρηση της ισονομίας και την πάταξη της βίας.

Σε αυτό το κομμάτι, μεταφέρω την ικανοποίηση του πρωθυπουργού, ότι το μπάσκετ ξεχωρίζει. Φέτος θα λειτουργήσει η κάρτα φιλάθλου, είναι καινοτομία ελληνική, που ισχύει σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Αυτό θα βοηθήσει την πάταξη της βίας».