Ο πρόσφατος ενθουσιασμός για το γεγονός ότι έπεσε η ιδέα να συγχωνευθεί η Deutsche Bank με την Commerzbank δείχνει ότι ο ευρωπαϊκός χρηματοπιστωτικός κλάδος είναι σήμερα πιο ώριμος για συγχωνεύσεις και εξαγορές. Κορυφαία στελέχη τραπεζών μιλούν για την ανάγκη τέτοιων συγχωνεύσεων σε μια αγορά που αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, αλλά κανείς από τους μεγάλους παίκτες δεν φαίνεται διατεθειμένος να κάνει εκείνος την αρχή. Εάν όμως κάτι δεν αλλάξει σύντομα, η Ευρώπη δεν θα έχει τραπεζικό κλάδο αντάξιο του ονόματός τους.

Η συνεχής βουτιά των τιμών των μετοχών των ευρωπαϊκών τραπεζών που έχει καταγραφεί φέτος δείχνει τις δυσκολίες που υπάρχουν και φανερώνει ότι ο χρηματοπιστωτικός κλάδος της Ευρώπης δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε. Αυτό οφείλεται σε έναν συνδυασμό αρνητικών επιτοκίων, ανεμικής οικονομικής ανάπτυξης και έλλειψης εικόνας για το κανονιστικό πλαίσιο που θα εφαρμοστεί στον κλάδο -κυρίως επειδή οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν πολεμήσει κάθε αλλαγή που θέλουν να κάνουν οι εποπτικές Αρχές.

Πιστεύω ότι η Ευρώπη χρειάζεται τουλάχιστον δύο τράπεζες πρωταθλήτριες που θα έχουν ηγετική θέση στην αγορά. Ετσι θα μπορούν να υπάρξουν και μικρότερες τράπεζες οι οποίες θα λειτουργούν πιο αποτελεσματικά στον κλάδο που επιλέγουν να επικεντρωθούν –στη λιανική τραπεζική ή τη διαχείριση κεφαλαίων και τις επενδύσεις.

Οι συγχωνεύσεις στον κλάδο όμως δεν μπορεί να γίνουν παίρνοντας δύο ή τρεις τράπεζες που είναι πολύ μεγάλες για να αποτύχουν και δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα διακυβέρνησης. Εκείνο που χρειάζεται είναι να υπάρξουν λιγότερες και πιο εξειδικευμένες τράπεζες, οι οποίες θα στηρίζουν την οικονομία προσφέροντας πιστώσεις, αλλά και τον ίδιο τον τραπεζικό κλάδο κάνοντάς τον πιο ισχυρό με την παρουσία τους.

* Ο Μαρκ Γκίλμπερτ είναι αρθρογράφος του Bloomberg