Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι είναι πολύ πιθανό να επιμηκύνει για δεύτερη φορά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης επειδή η ανάπτυξη στην ευρωζώνη έχει κολλήσει κοντά στο μηδέν εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, ενώ την ίδια στιγμή το Brexit απειλεί να υπονομεύσει την ανάπτυξη της ζώνης του ενιαίου νομίσματος. Αυτό πιστεύουν οικονομολόγοι οι οποίοι έλαβαν μέρος σε έρευνα του Bloomberg ενόψει της προγραμματισμένης συνεδρίασης της ΕΚΤ την ερχόμενη Πέμπτη. Με βάση τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις της ΕΚΤ, το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης θα διαρκέσει έως και τον Μάρτιο του 2017 και το συνολικό ποσό θα φτάσει τα 1,7 τρισ. ευρώ. Τώρα όμως μπορεί να δοθεί παράταση στην ημερομηνία αυτή και να αυξηθεί και το ποσό.

Πάνω από το 80% των οικονομολόγων που έλαβαν μέρος στην έρευνα του Bloomberg περιμένουν να αυξήσει την ποσοτική χαλάρωση ο Ντράγκι. Σχεδόν οι μισοί από όσους συμμετείχαν στην έρευνα πιστεύουν ότι η απόφαση μπορεί να ληφθεί την Πέμπτη, καθώς τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας θα συναντηθούν στη Φρανκφούρτη για να λάβουν αποφάσεις νομισματικής πολιτικής. Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες στην έρευνα εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει την ποσοτική χαλάρωση τον Οκτώβριο ή τον Δεκέμβριο.

Η θέση στην οποία βρίσκεται σήμερα ο Ντράγκι θυμίζει αυτή στην οποία βρέθηκε το 2012 ο τότε πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Μπεν Μπερνάνκι. Τότε η Fed είχε προχωρήσει στο τρίτο κατά σειρά πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ από την πλευρά του έχει πει επανειλημμένα ότι η τράπεζα θα συνεχίσει να παρέχει στην αγορά άπλετη ρευστότητα μέχρι να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού. Σήμερα όλα τα σημάδια δείχνουν ότι η ποσοτική χαλάρωση θα συνεχίσει να εφαρμόζεται για περισσότερο από έξι μήνες. Τον Αύγουστο ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 0,2% παραμένοντας αμετάβλητος σε σύγκριση με τον Ιούλιο. Αυτό το διάστημα επίσης υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ενωση μια ακόμη μεγάλη αβεβαιότητα: οι επιπτώσεις που θα έχει στην ΕΕ η απόφαση της Βρετανίας για Brexit.

© Bloomberg News