Η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, δεν πρόκειται να αυξήσει την παραγωγή της «πλημμυρίζοντας» την αγορά.

Τη δήλωση έκανε ο υπουργός Ενέργειας Χαλίντ αλ Φαλίχ, μερικές μόλις εβδομάδες πριν συνεδριάσει ο ΟΠΕΚ που αναζητεί τρόπους σταθεροποίησης των τιμών.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Al-Arabiya, ο Φαλίχ διαβεβαίωσε ότι η Σαουδική Αραβία δεν ανησυχεί για την παγκόσμια ζήτηση, παρά την πτώση στις τιμές του πετρελαίου και την επιβράδυνση της οικονομίας. Η χώρα έχει τη δυνατότητα να παράγει μέχρι και 12,5 εκατ. βαρέλια αργού την ημέρα, είπε ο Φαλίχ κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του σε αγοραστές στην Ασία, τη μεγαλύτερη αγορά του βασιλείου διεθνώς.

«Αυτή τη στιγμή η αγορά αργού είναι κορεσμένη από αποθέματα που ξεπερνούν τα συνηθισμένα επίπεδα και επομένως δεν βλέπουμε στο άμεσο μέλλον κάποια ανάγκη το βασίλειο να φτάσει στο μάξιμουμ της παραγωγικής του ικανότητας» ανέφερε ο υπουργός.

Οσο για τη ζήτηση στην Κίνα, είπε ότι είναι «πολύ υγιής», προσθέτοντας ότι «πολύ καλή» είναι και η κατανάλωση στην Ινδία. Αύξηση ζήτησης καταγράφεται και στη Σαουδική Αραβία, λόγω δύο νέων διυλιστηρίων που έχουν τονώσει την κατανάλωση κατά 800.000 βαρέλια την ημέρα.

Σήμερα η παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας βρίσκεται κοντά σε επίπεδα-ρεκόρ, καθώς η χώρα προσπαθεί να διατηρήσει το μερίδιό της εν μέσω ενός παγκόσμιου κορεσμού. Μόνο τον Ιούλιο, παρήγαγε 10,43 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Δεν είναι όμως η Σαουδική Αραβία που θα κρίνει τις συζητήσεις για το πάγωμα της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ, αλλά το Ιράν και το Ιράκ. Τόσο η μία όσο και η άλλη χώρα ακολουθούν επιθετική πολιτική, με την Τεχεράνη να κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να κερδίσει πλήρως το μερίδιο αγοράς που είχε πριν από την επιβολή των διεθνών κυρώσεων.

© Bloomberg News