«Η Γερμανία θα παραμείνει Γερμανία», διαβεβαιώνει η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, επιχειρώντας να καθησυχάσει τους συμπολίτες της σε ό,τι αφορά την υποδοχή προσφύγων στη χώρα. Ομολογεί ωστόσο, ότι «και εμείς οι Γερμανοί αγνοούσαμε για πολύ καιρό το πρόβλημα».

«Ηδη το 2004 και το 2005 ήρθαν πολλοί πρόσφυγες και αφήσαμε να ασχοληθούν με αυτό η Ισπανία και άλλες χώρες στα εξωτερικά σύνορα», σημειώνει η κυρία Μέρκελ σε απόσπασμα συνέντευξής της στην «Sueddeutsche Zeitung» που θα κυκλοφορήσει σήμερα Τετάρτη.

Η καγκελάριος παραδέχεται μεταξύ άλλων ότι και το Βερολίνο αντιστάθηκε για καιρό σε μεταρρυθμίσεις, οι οποίες είναι σήμερα πολύ απαραίτητες στην Ε.Ε. Ετσι απορριπτόταν αναλογική κατανομή των προσφύγων, καθώς και η προστασία των εξωτερικών συνόρων, η οποία θα έφερνε περιορισμούς στην εθνική κυριαρχία.

«Η Γερμανία ήταν αρκετά ευτυχής, μετά τους πολλούς πρόσφυγες που υποδεχτήκαμε κατά τη διάρκεια των πολέμων της Γιουγκοσλαβίας, για το γεγονός ότι τώρα άλλοι είχαν κατά προτεραιότητα να αντιμετωπίσουν το ζήτημα», αναφέρει η καγκελάριος και τονίζει ότι «δεν γίνεται όμως έτσι».

«Η Γερμανία δεν θα αλλάξει με τους πρόσφυγες»

Μιλώντας για τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις, η κυρία Μέρκελ χαρακτηρίζει «απολύτως κατανοητή» την ανησυχία και τον φόβο που προκαλείται. Παραδέχεται μάλιστα ότι μεταξύ των προσφύγων υπάρχουν και κάποιοι οι οποίοι δεν έχουν έλθει μόνο με αγαθές προθέσεις. Αυτό, συνεχίζει η καγκελάριος, καθιστά την ενσωμάτωση των προσφύγων ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση.

Ταυτόχρονα, όμως, η ίδια απορρίπτει μια άμεση σύνδεση μεταξύ των προσφύγων και της τρομοκρατίας. «Είναι απλώς λάθος ότι η τρομοκρατία ήρθε με τους πρόσφυγες, διότι ήταν εδώ από πριν, κυρίως σε ό,τι αφορά τους υπόπτους που πρέπει να παρακολουθούμε», δηλώνει.

Η καγκελάριος διαβεβαιώνει ακόμη ότι η Γερμανία δεν θα αλλάξει κατά πολύ, ούτε μετά την ενσωμάτωση εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων. «Η Γερμανία θα παραμείνει Γερμανία, με όλα όσα μας είναι αγαπητά και σημαντικά», αναφέρει, αν και παραδέχεται ότι θα υπάρξουν αλλαγές, όπως άλλωστε έχει αλλάξει πολλές φορές η χώρα από την ίδρυσή της. Οι αξίες όμως και οι αρχές που καθιστούν ελκυστική την Γερμανία, δεν θα εγκαταλειφθούν.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από