Λέγεται πως είναι η πολιτικός που ενέπνευσε το «Borgen: Συνωμοσίες εξουσίας», τη δημοφιλή σειρά, πρωταγωνίστρια της οποίας είναι μία ευφυής και δυναμική πρωθυπουργός.

Η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, ωστόσο, πρωταγωνιστεί σε μία άλλη πολιτική σάγκα. Είναι η Δανέζα επίτροπος Ανταγωνισμού, η οποία ζήτησε από την Apple να καταβάλει φόρους ύψους 13 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ιρλανδία.

Ο κολοσσός των νέων τεχνολογιών δεν είναι ο πρώτος που αισθάνεται το χέρι της Δανέζας επιτρόπου και του ευρωπαϊκού αντιτράστ στην τσέπη του. Είχαν προηγηθεί η Google και η Starbucks, η Disney και η General Electrics, η ρωσική Gazprom.

Αν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν πάντα αυστηρή στο θέμα το αθέμιτου ανταγωνισμού, η Μαργκρέτε Βεστάγκερ απέκτησε αμέσως τη φήμη της σκληρής όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της το 2014:

«Δεν έχει ίχνος συναισθηματισμού» έγραψαν οι Νιου Γιορκ Τάιμς, ενώ ο γαλλικός Τύπος έγραψε για τη «γυναίκα που κάνει την Ευρώπη να τρέμει».

«Η Μαλγκρέτε δεν είναι μόνο μια εξαιρετική επίτροπος. Είναι και μια υποδειγματική ευρωπαία πολιτικός και γυναίκα. Διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιό της με φοβερή ικανότητα, με ανθρωπισμό, λογική και ισχυρό αίσθημα δικαίου - χαρακτηριστικά που έχει επιδείξει και στο θέμα της προσφυγικής κρίσης» επισημαίνει στο ΑΠΕ ο έλληνας συνάδελφός της Δημήτρης Αβραμόπουλος, αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας.

«Είναι πολύ σταθερή στις απόψεις της. Από την αρχή ξέραμε ότι θα τα έβαζε με δύσκολες καταστάσεις», αναφέρουν από την πλευρά τους κοινοτικές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Στις προσωπικές της επαφές είναι πολύ απλός άνθρωπος. Σου δίνει αμέσως την αίσθηση της οικειότητας, είναι πολύ ευχάριστο να δουλεύεις μαζί της. Στο Κολέγιο των Επιτρόπων είναι πολύ αγαπητή», προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Είναι ένας χαρακτήρας που ασφαλώς διαμορφώθηκε στο περιβάλλον το οποίο αναπτύχθηκε. Η Μαργκρέτε Βεστάγκερ γεννήθηκε πριν από 48 χρόνια από μία οικογένεια Λουθηρανών.

Τόσο ο πατέρας της, όσο και η μητέρα της, ο Χανς και η Μποντίλ, ήταν εφημέριοι. Αυτό το θρησκευτικό περιβάλλον συνδέεται για πολλούς με μία ηθική προσέγγιση της δουλειάς της:

Η Apple αποδίδει μόλις 50 ευρώ στο ιρλανδικό κράτος για κάθε ένα εκατομμύριο που κερδίζει - μόλις το 0,005%, δηλαδή πολύ λιγότερο από το 12,5%, τον ήδη μικρό φόρο που επιβάλλει η Ιρλανδία στις επιχειρήσεις για να τις προσελκύσει. Η αδικία, επομένως, θα πρέπει να διορθωθεί.

Αν η λουθηρανική εκπαίδευση λέει πολλά για τη διαμόρφωση της πιστής και μητέρας τριών παιδιών Μαργκρέτε Βεστάγκερ, η πολιτική ένταξή της στο κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς λέει άλλα τόσα. Και πολιτικά, πάντως, η επίτροπος ακολούθησε τον δρόμο του πατέρα της, ο οποίος είχε εκλεγεί βουλευτής με το SLP (Σοσιαλφιλελεύθεροι), ένα κόμμα που χρονολογείται από το 1905, αλλά σήμερα η εκλογική δύναμή του είναι μικρή.

Η ίδια έγινε στα 21 της χρόνια μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος, καθώς και της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Αργότερα θα αναλάμβανε τα ηνία του SLP για να γίνει η νεότερη αρχηγός κόμματος στην ιστορία της Δανίας, ενώ το 1998, στα 30 της χρόνια, θα διοριζόταν υπουργός Παιδείας και Εκκλησιαστικών Υποθέσεων. Το 2011 έως το 2014, είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης συνασπισμού της Χέλε Τόρνινγκ Σμιτ, όπου διαχειρίζεται τα χαρτοφυλάκια της Οικονομίας και των Εσωτερικών.

Ως υπουργός δεν δίστασε να ψαλιδίσει διάφορα επιδόματα, προκειμένου να αποφύγει η Δανία την ύφεση το 2012. Αυτή η στάση δεν πέρασε απαρατήρητη, ούτε από τα μέσα ενημέρωσης, αλλά ούτε και από την κοινή γνώμη: Η Μαργκρέτε Βεστάγκερ θεωρείτο από σχολιαστές και πολίτες ως το πιο ισχυρό πρόσωπο της κυβέρνησης - πιο ισχυρό ακόμη και από την πρωθυπουργό της.

Αντιστοίχως, η Βεστάγκερ είναι σήμερα ένα από τα πιο ισχυρά πρόσωπα της Κομισιόν - από την Κοπεγχάγη, εξάλλου, είχε έρθει στις Βρυξέλλες με τη φήμη μίας πολιτικού που έχαιρε μεγάλης εκτίμησης στη χώρα της.

Είναι μία ισχύς που αισθάνθηκε η Apple, μία εταιρία, της οποίας το 90% των κερδών εκτός Ηνωμένων Πολιτειών προέρχονται από τις δραστηριότητές της στην Ιρλανδία. Συνολικά, τα κέρδη της Apple το 2015, εκτός ΗΠΑ, έφτασαν τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι φόροι που κατέβαλε δεν ξεπέρασαν τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ενας πακτωλός χρημάτων, μέρος των οποίων διεκδικεί για λογαριασμό της Ευρώπης η Μαργκρέτε Βεστάγκερ. Με μία απλή λογική: «Η Επιτροπή» ανέφερε σε ανακοίνωσή της «έχει υιοθετήσει απόφαση, σύμφωνα με την οποία οι φοροαπαλλαγές της Apple στην Ιρλανδία είναι παράνομες».

Δεν αποφάσισαν στην Ιρλανδία αν θα ασκήσουν έφεση

Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας δεν μπόρεσε σήμερα να συμφωνήσει για το αν θα ασκήσει ή όχι έφεση στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διατάξει την εταιρεία Apple να επιστρέψει στο Δουβλίνο το ποσό των 13 δισεκατομμυρίων ευρώ και το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει ξανά για να συζητήσει εκ νέου το θέμα εντός της εβδομάδας, ανέφερε μια κυβερνητική πηγή.
Ο υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν είχε προτείνει την Τρίτη να ασκηθεί έφεση, λέγοντας ότι "διαφωνεί έντονα" με την "παράξενη εντολή" της Επιτροπής και την απόφασή της ότι ο αμερικανικός κολοσσός έλαβε εμμέσως "παράνομη κρατική βοήθεια" μέσω της ευνοϊκής φορολογικής μεταχείρισης που του επιφυλάχθηκε από τις ιρλανδικές αρχές.
Ωστόσο η Ανεξάρτητη Συμμαχία –μια ομάδα ανεξάρτητων βουλευτών που στηρίζουν την κυβέρνηση μειοψηφίας του Έντα Κένι– ανέφερε ότι θα χρειαστεί περαιτέρω ενημέρωση και συζήτηση με τον Νούναν, με εκπροσώπους των φορολογικών αρχών και με ειδικούς επί των θεμάτων αυτών. Η κυβερνητική πηγή που μίλησε στο πρακτορείο Ρόιτερς είπε ότι η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου έληξε χωρίς να υπάρξει κάποια συμφωνία.
Νωρίτερα, ο υπουργός Δημοσίων Δαπανών Πασκάλ Ντόναχιου δήλωσε ότι εάν οι άνθρωποι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να κατανοήσουν το θέμα, τότε θα πρέπει να τους δοθεί "χρόνος και χώρος", μια άποψη με την οποία φαίνεται ότι συμφώνησε ο πρωθυπουργός Έντα Κένι. "Είναι σημαντικό να έχουν όλοι την ευκαιρία να θέσουν τα ερωτήματά τους. Πρόκειται για μια περίπλοκη υπόθεση και χρειάζεται κάποιος χρόνος για να την καταλάβουμε σωστά", είπε ο ίδιος ο Κένι μιλώντας στους δημοσιογράφους το μεσημέρι, λίγο πριν την έναρξη του υπουργικού συμβουλίου.
Αν η Ανεξάρτητη Συμμαχία αρνιόταν να στηρίξει την έφεση και αποχωρούσε από την κυβέρνηση, τότε το Φάιν Γκάελ, το κόμμα του Κένι, δεν θα είχε πλέον επαρκή στήριξη στο κοινοβούλιο για να περνά τους νόμους, κάτι που πιθανότατα θα οδηγούσε στην πτώση της κυβέρνησης. "Η κυβέρνηση δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς την Ανεξάρτητη Συμμαχία. Όμως ο τρόπος με τον οποίο δουλεύει η Ανεξάρτητη Συμμαχία φαίνεται ότι πρώτα συζητά τα θέματα στο υπουργικό συμβούλιο και μετά τα ξανασυζητούν μεταξύ τους (οι βουλευτές που μετέχουν σε αυτήν). Θα ανησυχούσα περισσότερο αν μετά από μία εβδομάδα η κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει σε συμφωνία", είπε ο Όουεν Ο'Μάλεϊ, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Πόλης του Δουβλίνου.