Δύο χρόνια πριν, η αμερικανική κυβέρνηση είχε επικηρύξει για πέντε εκατομμύρια δολάρια τον Αμπού Μουχάμαντ αλ Αντνάνι, τον επικεφαλής της προπαγάνδας και στρατηγικής του Ισλαμικού Κράτους. Τον τζιχαντιστή που είχε εμπνευσθεί τα βιντεάκια με τους αποκεφαλισμούς δυτικών ομήρων και έκανε διαρκώς εκκλήσεις σε «μοναχικούς λύκους» στην Ευρώπη να χτυπήσουν όπου μπορούν.

Την Τρίτη οι Αμερικανοί φαίνεται ότι κατόρθωσαν να τον σκοτώσουν –ήταν ένας από τους πιο περιζήτητους τρομοκράτες στη λίστα τους. Το Ισλαμικό Κράτος ανακοίνωσε ότι ο Αντνάνι «έγινε μάρτυρας», την ώρα που επέβλεπε «στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Χαλέπι». Η είδηση επιβεβαιώθηκε από το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας, σε ανακοίνωση του οποίου αναφέρεται ότι «συμμαχικές δυνάμεις βομβάρδισαν το Αλ Μπαμ στη Συρία», μια περιοχή βόρεια από το Χαλέπι, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Ενας από τους τελευταίους επιζήσαντες της ομάδας από την Αλ Κάιντα που δημιούργησε το Ισλαμικό Κράτος πριν από μια δεκαετία στο Ιράκ –μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής του χαλιφάτου Αμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι –ο Αντνάνι, το Νο 2 στην ιεραρχία των τζιχαντιστών, έγινε ένας από τους πιο προβεβλημένους αρχηγούς των τζιχαντιστών.

«ΜΕΓΑΛΟ ΠΛΗΓΜΑ». «Πρόκειται για ένα μεγάλο ηθικό και προπαγανδιστικό πλήγμα στους τζιχαντιστές επειδή δείχνει ότι η ηγετική τους ομάδα βρίσκεται στο στόχαστρο οργανωμένα και αποτελεσματικά» σχολίασε ο ταξίαρχος Γιαχία Ραζούλ, εκπρόσωπος της διοίκησης στρατιωτικών επιχειρήσεων των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων.

Ο Αντνάνι όχι μόνο ήταν εκείνος που ουσιαστικά ενορχήστρωσε την προπαγάνδα του Ισλαμικού Κράτους –η οποία θεωρείται επιτυχημένη καθώς χιλιάδες νέοι που ζούσαν όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά σε όλες τις ηπείρους πείσθηκαν μέσα από τα προπαγανδιστικά βιντεάκια των τζιχαντιστών στο Ιντερνετ να πάνε στη Μέση Ανατολή και να ενταχθούν στις γραμμές τους. Ταυτόχρονα όμως ο 39χρονος Αντνάνι, που είχε γεννηθεί στο Ιντλίμπ της Συρίας, ήταν και ένας από τους βασικούς σχεδιαστές των στρατιωτικών κινήσεων του Ισλαμικού Κράτους.

Οι μυστικές υπηρεσίες πιστεύουν πως ήταν ιδιαίτερα πολύτιμος στην οργάνωση του Ισλαμικού Κράτους και δύσκολα θα αντικατασταθεί.

Τους τελευταίους μήνες οι απώλειες του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ πολλαπλασιάζονται. Στα δυτικά οι συμμαχικές δυνάμεις απελευθέρωσαν τη Φαλούτζα ενώ οι ιρακινές δυνάμεις έχουν καταλάβει στρατηγικά σημεία στον δρόμο προς τη Μοσούλη, την αρχαία πόλη κοντά στον ποταμό Τίγρη, η κατάσταση της οποίας από τους τζιχαντιστές το 2014 είχε σημάνει την ενίσχυση του Ισλαμικού Κράτους.

ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ ΚΑΙ ΦΥΛΑΚΕΣ. Ο Αντνάνι, το πραγματικό όνομα του οποίου ήταν Τάχα Σουμπί Φαλάχα, είχε παίξει κομβικό ρόλο στην κατάκτηση της Μοσούλης. Σύμφωνα με μια βιογραφία του από τον Τουρκί αλ Μπιναλί, ο Σύρος εντάχθηκε στις γραμμές του ακραίου Ισλάμ το 2000. Ανήκε στην ομάδα των 35 μαχητών που ορκίσθηκαν πίστη στο στέλεχος της Αλ Κάιντα Αλ Ζαρκάουι και άρχισαν να πολεμούν το καθεστώς του Ασαντ στη Συρία. Ομως όταν οι αμερικανικές δυνάμεις εισέβαλαν στο Ιράκ, ο Αντνάνι έγινε ένας από τους πρώτους ξένους μαχητές που αντιτάχθηκαν στις συμμαχικές δυνάμεις στο Ιράκ.

Το 2005 συνελήφθη από τις δυτικές στρατιωτικές δυνάμεις στο Ιράκ και αφέθηκε ελεύθερος πέντε χρόνια αργότερα. Οι Αμερικανοί τον συνέλαβαν τουλάχιστον δύο φορές και πέρασε συνολικά έξι χρόνια στις φυλακές τους. Κάτι που δεν φαίνεται να ξέχασε ποτέ. Λίγο καιρό μετά την επικήρυξή του, τον Σεπτέμβριο του 2014, όταν η κυβέρνηση Ομπάμα κινητοποίησε τη διεθνή συμμαχία για τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, ο Αντνάνι είχε αναρτήσει στο Διαδίκτυο έναν από τους πολλούς πύρινους λόγους του: «Ω, Ομπάμα. Ω, πιόνι των Εβραίων. Είσαι αχρείος. Και θα απογοητευθείς, Ομπάμα. Αυτές οι αεροπορικές επιθέσεις είναι το καλύτερο που μπορείς να κάνεις; Τόσο μακριά έχει φθάσει η ανικανότητα και η αδυναμία της Αμερικής; Δεν είστε ικανοί να μας πολεμήσετε στο έδαφος; Δεν έχετε κατανοήσει, σταυροφόροι, ότι οι πόλεμοι δι’ αντιπροσώπων δεν κερδίζονται ποτέ; Τελικά, αποδεικνύεσαι πιο χαζός και από τον Μπους».

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΜΥΑΛΟ. Εκτός από σχεδιαστής της προπαγάνδας, ο Αντνάνι θεωρείται και ο εμπνευστής του τζιχαντιστικού blitzkrieg στη Μέση Ανατολη, που έφερε στην κατοχή του Ισλαμικού Κράτους μεγάλες περιοχές του Ιράκ και της Συρίας. «Εκτός από τον Μπαγκντάντι, είναι η δεύτερη πιο σημαντική φυσιογνωμία» σχολιάζει αμερικανός αξιωματούχος. «Ηταν σημαντικός για τον στρατιωτικό σχεδιασμό αλλά και ο βασικός προπαγανδιστής. Υπήρξε η φωνή του Ισλαμικού Κράτους, εκείνος που υποστήριζε δημόσια την ανάγκη για τις φρικτές επιθέσεις σε Ιράκ, Συρία και όλο τον κόσμο». Υπήρξε εμπνευστής των βίντεο με τους αποκεφαλισμούς των δυτικών ομήρων και των βίντεο με τις μαζικές εκτελέσεις όσων πολεμούσαν το Ισλαμικό Κράτος σε κάθε χωριό και κάθε πόλη που καταλάμβαναν οι τζιχαντιστές.

Ο Χασάν Χασάν, συγγραφέας του βιβλίου «Ισλαμικό Κράτος: Μέσα στον στρατό του τρόμου», περιγράφει τον Αντνάνι ως έναν από τους ελάχιστους που είχαν παραμείνει ζωντανοί από την ιδρυτική οργάνωση των τζιχαντιστών. «Αυτό σημαίνει ότι η μετάβαση της εξουσίας στη δεύτερη και την τρίτη γενιά της ομάδας έχει ήδη αρχίσει. Και αυτό μπορεί να επηρεάσει τη μελλοντική κατεύθυνση καθώς και τους τρόπους λειτουργίας. Οι ηγέτες που μεγάλωσαν μέσα στην οργάνωση είναι πιο συντονισμένοι με την κατά τόπους δυναμική –άρα μπορεί να δώσουν νέα πνοή. Βέβαια, το Ισλαμικό Κράτος είναι ήδη διαμορφωμένο από τους ιδρυτές, στρατηγικά και ιδεολογικά, και έτσι τα νέα στελέχη δεν έχουν πολύ χώρο για αλλαγές, κάτι που όμως δεν αποκλείεται στο μέλλον».

Μια εκτέλεση με δύο «μπαμπάδες»

Παρά τις αμερικανικές ανακοινώσεις, χθες το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ισχυρίστηκε ότι ο Αντνάνι σκοτώθηκε από ρωσικούς βομβαρδισμούς. Αμέσως έσπευσαν να απαντήσουν οι Αμερικανοί, με αξιωματούχο του υπουργείου Αμυνας να χαρακτηρίζει «αστείο τον ρωσικό ισχυρισμό».