Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να διαπραγματεύονται τη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) με την Ευρώπη, παρά τις γαλλικές επιφυλάξεις, δήλωσε την Τρίτη ο Ματ Μακάλβανο, εκπρόσωπος του ειδικού απεσταλμένου της Ουάσιγκτον για το εξωτερικό εμπόριο.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν εκφράσει ξεκάθαρα την πρόθεσή τους να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις», είπε ο Μακάλβανο.

Ο ειδικός απεσταλμένος της Ουάσιγκτον για το εξωτερικό εμπόριο, Μάικλ Φρόμαν, πρόκειται να ταξιδέψει στην Ευρώπη στα μέσα Σεπτεμβρίου, σε μια προσπάθεια να πιέσει για την επίτευξη συμφωνίας με την ΕΕ, μολονότι αρκετοί ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν τις τελευταίες ημέρες ότι οι συνομιλίες έχουν «βαλτώσει» ή πρέπει να σταματήσουν.

«Αναμένω πως όταν μεταβεί στην Ευρώπη στα μέσα Σεπτεμβρίου, θα έχει ουσιαστικές συνομιλίες και ελπίζουμε ότι θα μπορέσει να πετύχει κάποια πρόοδο» είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ.

«Ανυπομονεί να συνεχίσει τη δουλειά του»

Ο αμερικανός αξιωματούχος «ανυπομονεί να συνεχίσει τη δουλειά του όταν θα συναντηθεί με την ευρωπαία επίτροπο Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρεμ εντός των επόμενων εβδομάδων», είπε από την πλευρά του ο Μακάλβανο.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε την Τρίτη ότι το Παρίσι δεν θέλει να «καλλιεργήσει την αυταπάτη» της επίτευξης μιας συμφωνίας πριν από το τέλος του έτους και της λήξης της θητείας του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Λίγο νωρίτερα, ο υφυπουργός Εξωτερικού Εμπορίου Ματιάς Φεκλ είπε ότι το Παρίσι θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να σταματήσει τις διαπραγματεύσεις κρίνοντας ότι «οι Αμερικανοί δεν δίνουν τίποτα» και ότι με αυτόν τον τρόπο «δεν γίνονται διαπραγματεύσεις μεταξύ συμμάχων».

Παρόμοιες ήταν και οι δηλώσεις που έκανε ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, επισημαίνοντας ότι η Ουάσιγκτον δεν θέλει να συμβιβαστεί με τις Βρυξέλλες και ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να επιτευχθεί συμφωνία πριν από τις αμερικάνικες προεδρικές εκλογές, στις 8 Νοεμβρίου.