Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα διατύπωσε την αντίθεσή της αναφορικά με την προέλαση των τουρκικών δυνάμεων σε περιοχές της βόρειας Συρίας που ελέγχονται από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), οργάνωση της συριακής αντιπολίτευσης που φέρει την υποστήριξη της Ουάσιγκτον.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις προέλασαν τη Δευτέρα στα ενδότερα της βόρειας Συρίας που ελέγχονται από μαχητές οι οποίοι είναι σύμμαχοι με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις.

«Περαιτέρω δράση εναντίον του SDF θα περιπλέξει τις προσπάθειες να αποκτήσουμε το ενιαίο μέτωπο που επιθυμούμε εναντίον του Ισλαμικού Κράτους», τόνισε ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Μπεν Ρόουντς.

Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ας Κάρτερ κάλεσε την Τουρκία να παραμείνει επικεντρωμένη στην μάχη εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους και να μην βάλλει κατά των κούρδων μαχητών που αποτελούν μέρος των σύρων ανταρτών.

«Καλέσαμε την Τουρκία…. να παραμείνει επικεντρωμένη στην μάχη ενάντια στο ΙΚ και να μην εμπλέκεται σε μάχες με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις και έχουμε πραγματοποιήσει σειρά επαφών τις τελευταίες μέρες», τόνισε τη Δευτέρα ο Κάρτερ σε συνέντευξη Τύπου.