Το βράδυ της Δευτέρας ο διοικητής της Τροχαίας Αθηνών, μετά το τέλος μιας πορείας αριστερών οργανώσεων και αντιεξουσιαστών υπέρ των προσφύγων, έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από αγνώστους στην οδό Πανεπιστημίου. Το περιστατικό μιας βίαιης επίθεσης με μοναδικό προφανή λόγο ότι το θύμα φορούσε τη στολή του, έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στον πολιτικό κόσμο. Κυρίως βέβαια από την αντιπολίτευση, μείζονα και ελάσσονα, μιας και το κυβερνών κόμμα εξέδωσε αργά το χθες βράδυ μια ανακοίνωση, μόλις τριών προτάσεων. Για να καταδικάσει την επίθεση και βασικά για να επισημάνει στους πολιτικούς του αντιπάλους ότι «τέτοια περιστατικά δεν είναι δυνατόν να γίνονται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης».

Η ΝΔ, από την άλλη –για την οποία οι άνδρες των Σωμάτων Ασφαλείας αποτελούν εκλογικό ακροατήριο το οποίο στοχεύει –σήκωσε ψηλά το ζήτημα από χθες το πρωί. Από τους πρώτους, ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης πόσταρε στο facebook ανάμεσα σε άλλα ότι «το συγκεκριμένο περιστατικό ξεπέρασε κάθε όριο. Δείχνει ότι η κυβέρνηση είναι αδύναμη να εγγυηθεί τον νόμο και την τάξη». Πλην βέβαια του πιθανού εκλογικού οφέλους σε ένα συγκεκριμένο κοινό που παραδοσιακά είναι κοντά στη συντηρητική παράταξη, η ΝΔ από το καλοκαίρι βάζει διαρκώς στην ατζέντα τα ζητήματα της ασφάλειας. Εύλογα, αφού το περίφημο δόγμα «νόμος και τάξη» έχει απήχηση στους περισσότερους ψηφοφόρους της γαλάζιας παράταξης.

Και το ΠΑΣΟΚ, όμως, εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση ζητώντας την παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, γιατί «δεν μπορεί πλέον να προστατεύσει ούτε τους πολίτες αλλά ούτε αυτά τα ίδια τα στελέχη της Αστυνομίας». Βέβαια, σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη, η παραίτηση εκκρεμεί γιατί είναι συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης «να ανατροφοδοτεί με την αδράνειά της την ανομία των γνωστών κύκλων των Εξαρχείων».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Σεβαστουπόλεως που έκανε λόγο για «τραμπούκους» που ξεπερνούν «συνεχώς τα όρια χάρη στην ασυλία που απολαμβάνουν από την κυβέρνηση», ενώ κατηγόρησε τον Τόσκα ότι «εξακολουθεί να κλείνει το μάτι στις αγέλες των καλοζωισμένων «επαναστατών»». Το Ποτάμι μάλιστα ζήτησε και συστράτευση όλων των δημοκρατικών δυνάμεων «για να επανακτήσουμε τις γειτονιές μας από τα χέρια των τραμπούκων», προ(σ)καλώντας την Κουμουνδούρου με τη φράση «κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ ιδού η Ρόδος».

ΑΛΛΗ ΓΡΑΜΜΗ ΟΙ ΑΝΕΛ. Βέβαια, παρά τη χλιαρή αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, οι συγκυβερνώντες ΑΝΕΛ εξέφρασαν μέσω της εκπροσώπου Τύπου τον «έντονο αποτροπιασμό» τους και καταδίκασαν «με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την άνανδρη και τραμπούκικη επίθεση κουκουλοφόρων εναντίον του διοικητή της Τροχαίας Αθηνών». Η κυβερνητική συνεργασία με την Αριστερά, άλλωστε, δεν εμποδίζει τα στελέχη του κόμματος του Πάνου Καμμένου να υπερηφανεύονται ότι ο προσανατολισμός τους παραμένει γνήσια εθνικοπατριωτικός. Θα είχε πάντως ενδιαφέρον η απάντηση των αριστερών «συντρόφων» τους στις κατηγορίες της προαναφερθείσας δήλωσης περί φασιστικών συμπεριφορών –παρότι κανείς δεν περιμένει να προκληθεί πραγματικό ρήγμα μεταξύ των δύο κομμάτων.