Σαντορίνη, Πάρος και τώρα Εθνική Οδός Κορίνθου – Πατρών. Το Μαξίμου βγάζει και πάλι μπροστά τον Αλέξη Τσίπρα, αυτή τη φορά για να εγκαινιάσει τμήμα του οδικού άξονα που συνδέει την Αθήνα με την Αχαΐα. Η παρουσία του Πρωθυπουργού την Παρασκευή στην παράδοση του έργου εντάσσεται σε μια συνολική επικοινωνιακή προσπάθεια να καταδειχθεί πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προωθεί μεγάλα έργα υποδομής που είχαν κολλήσει και εγκαταλειφθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Η λογική της κυβέρνησης είναι ότι παρά τις επικρίσεις που δέχεται ο Πρωθυπουργός από την αξιωματική αντιπολίτευση ότι κόβει κορδέλες σε έργα που είναι ήδη έτοιμα ή έχουν παραδοθεί, το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως προχωρούν μεγάλα έργα που βοηθούν σε μεγάλο βαθμό τις τοπικές κοινωνίες.

Στο Μαξίμου πιστεύουν ότι η απήχηση που είχε η παρουσία Τσίπρα στη Σαντορίνη για τα εγκαίνια του νοσοκομείου και στην Πάρο για την έναρξη λειτουργίας του νέου αεροδρομίου υπερισχύει της κριτικής που ασκείται στον Πρωθυπουργό για τα εγκαίνια υπό αμφισβήτηση έργων, την πατρότητα των οποίων διεκδικούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Ιδίως όταν έργα όπως π.χ. η εθνική οδός Κορίνθου – Πατρών θεωρούνται απολύτως αναγκαία και εξυπηρετούν σε καθημερινή βάση χιλιάδες πολίτες.

Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΙ Η ΔΕΘ. Η κυβέρνηση παρά το έντονο ενδιαφέρον που δείχνει για την εξέλιξη της διαδικασίας δημοπράτησης των τηλεοπτικών αδειών, θέλει να δείξει ότι συνεχίζει απερίσπαστη την προετοιμασία της για δύο μεγάλα γεγονότα του επόμενου δεκαήμερου όπως η Σύνοδος των ηγετών του Νότου και τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

Προς τούτο ο Πρωθυπουργός αύριο θα δεχτεί στο Μέγαρο Μαξίμου τους φορείς της Βόρειας Ελλάδας προσπαθώντας μέσα από τη συζήτηση μαζί τους να εμπλουτίσει την ομιλία του με στοιχεία που ενδιαφέρουν τους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης. Η ομιλία Τσίπρα στα εγκαίνια της ΔΕΘ δεν έχει κλείσει, ως προς το περιεχόμενό της. Κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι το πρωθυπουργικό επιτελείο αναμένει τις εξελίξεις και σε σχέση με τους θεσμούς για να διαπιστώσει τις συνθήκες υπό τις οποίες θα γίνει επανεκκίνηση της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση. Το Μαξίμου θέλει να «πιάσει κλίμα» για τις προθέσεις με τις οποίες θα προσέλθουν οι τροϊκανοί στον νέο γύρο, επομένως αναλόγως να ενσωματώσει στην πρωθυπουργική ομιλία στοιχεία που θα ενισχύουν το κοινωνικό πρόσωπο της κυβερνητικής πολιτικής. Διερευνητικά άλλωστε κατά την πρόσφατη συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Πιερ Μοσκοβισί, ο υπουργός Οικονομικών προσπάθησε να καταλάβει κατά πόσον είναι διατεθειμένη η Κομισιόν να παραχωρήσει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να κάνει μικροπαρεμβάσεις σε ζητήματα κοινωνικής πολιτικής.

ΔΕΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙΤΑΙ Η ΕΛΣΤΑΤ. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, αν και στο ραντεβού με τον επίτροπο επί των Οικονομικών δεν άνοιξε επίσημη συζήτηση για τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στη συνεδρίαση του EuroWorking Group μπήκε το θέμα με τους ευρωπαίους εταίρους να αναρωτιούνται αν η κυβέρνηση αμφισβητεί τα στοιχεία. Σε αυτή την κουβέντα η ελληνική πλευρά εμφανίζεται να υποστηρίζει πως δεν αμφισβητεί τα στοιχεία που οδήγησαν στη συμφωνία του 2015, ενώ σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι εταίροι είπαν ότι δεν επιθυμούν να παρέμβουν στη Δικαιοσύνη.

Εκ παραλλήλου το Μαξίμου συντονίζει και την Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη της μεθεπόμενης Παρασκευής καθώς στην Αθήνα θα βρίσκονται συγχρόνως επτά ηγέτες του Νότου. Η κυβέρνηση μιλάει για κορυφαίο πολιτικό γεγονός –οι εργασίες θα διεξαχθούν στο Ζάππειο –στο οποίο θα κυριαρχήσουν δύο θέματα. Αυτά της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής με στόχο να βρεθεί κοινός τόπος απέναντι στις πολιτικές της λιτότητας.