Το ποσό των 57.313,31 ευρώ καλείται να πληρώσει για ΕΝΦΙΑ το «Χαμόγελο του Παιδιού».

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΜΚΟ, Κώστας Γιαννόπουλος, το εκκαθαριστικό σημείωμα εστάλη σήμερα «παρά τις προφορικές διαβεβαιώσεις που είχαμε από το γραφείο του υπουργού Οικονομικών ότι θα γίνει προσπάθεια να ρυθμιστεί νομοθετικά η απαλλαγή από φόρους για τις οργανώσεις που προσφέρουν ουσιαστικό έργο».

Ο κ. Γιαννόπουλος διευκρινίζει ότι το «Χαμόγελο του Παιδιού» δεν λαμβάνει κρατική χρηματοδότηση.

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου, η οργάνωση, από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα, έχει υποστηρίξει περισσότερα από ένα εκατομμύριο παιδιά και τις οικογένειές τους στην Ελλάδα, παρέχει υπηρεσίες και υλοποιεί δράσεις που στηρίζουν τις κρατικές δομές και τους θεσμούς και έχει συνάψει σύμφωνα συνεργασίας με υπουργεία, περιφέρειες, δήμους και άλλους φορείς.

«Είναι άδικο να πληρώνουμε φόρους, τη στιγμή που κάθε ένα ευρώ φορολογίας θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για να σωθούν παιδιά», τονίζει ο κ. Γιαννόπουλος και ζητάει συνάντηση με τον πρωθυπουργό «προκειμένου να του δείξουμε το έργο μας».

Υπενθυμίζεται ότι ο περυσινός ΕΝΦΙΑ για τα σπίτια του «Χαμόγελου του Παιδιού» ανήλθε σε 43.240 ευρώ, ποσό που τελικά καλύφθηκε από ιδιωτική χορηγία.

Στην ανακοίνωσή του το «Χαμόγελο του Παιδιού» επισυνάπτει δύο ανοιχτές επιστολές παιδιών που υποστηρίζει, προς τον πρωθυπουργό.

Ο Αλέξανδρος Νάκος, ο οποίος μεγάλωσε σε σπίτι του «Χαμόγελου του Παιδιού» και σήμερα είναι εν ενεργεία οικονομολόγος, σημειώνει ότι «η πολιτεία στην πλειοψηφία της "ξέχασε" το καθήκον της απέναντι στα παιδιά και αρκέστηκε στις ιδιωτικές πρωτοβουλίες που κάλυπταν τα κενά της.

Το χειρότερο, όμως, είναι ότι το κράτος ήταν δίπλα σε αυτές τις πρωτοβουλίες μόνο στις βραβεύσεις και στις καλές μέρες.

Όταν ήρθαν τα δύσκολα η πολιτεία "ξέχασε" τι είχαν προσφέρει αυτοί οι οργανισμοί και όχι μόνο δεν τους βοήθησε αλλά τους επέβαλε φόρους, όπως ο ΕΝΦΙΑ ή τα τέλη κυκλοφορίας».

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ζητάει την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, τα τέλη κυκλοφορίας «και κάθε άλλη άδικη φορολογία που τους επιβάλλεται».

Ο Γιώργος Φατνασής, ο οποίος, επίσης, μεγάλωσε σε σπίτι του «Χαμόγελου του Παιδιού» και σήμερα εργάζεται ως πλοίαρχος του Εμπορικού Ναυτικού, δηλώνει την απογοήτευσή του καθώς «το Χαμόγελο πρέπει να πληρώσει ένα υπέρογκο ποσό σε φόρους, ΕΝΦΙΑ κ.λπ.» και τονίζει πως «τα παιδιά είναι το μέλλον, οπότε όταν η κυβέρνηση καταστρέφει τα παιδιά της, καταστρέφει το μέλλον της χώρας».

Στην επιστολή του, απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Βασίζομαι κυριολεκτικά στη δική σας ευαισθησία να διορθώσετε αυτήν την αδικία».

Το Ασυλο Ανιάτων

Η κυρία Ιωάννα Ηλιάδη προέδροςτου ΔΣ Ασύλου Ανιάτων περιγράφει σε ανακοίνωσή της το αδιέξοδο και τον παραλογισμό για το ποσό του ΕΝΦΙΑ που καλείται να πληρώσει το ίδρυμα. Αναλυτικά η κατάσταση έχει ώς εξής:

Το Άσυλο Ανιάτων είναι ένα από τα αρχαιότερα Κοινωφελή Μη Κερδοσκοπικά Σωματεία στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 1893 με σκοπό την περίθαλψη ασθενών πασχόντων από χρόνια νοσήματα.

Σε αυτά τα 123 χρόνια λειτουργίας του δεν έχει πάρει ποτέ βοήθεια ή ενίσχυση από Κρατικό φορέα ή την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι πόροι του προέρχονται κατ΄ αποκλειστικότητα από χορηγίες δωρεές και κυρίως από την αξιοποίηση της σημαντικής ακίνητής του περιουσίας. Αυτή την στιγμή περιθάλπτουμε 180 ασθενείς με 112 εργαζόμενους.

Τo πρόβλημα σήμερα

Το Άσυλο Ανιάτων διαθέτει μεγάλη ακίνητη περιουσία, που προέρχεται από δωρεές ιδιωτών. Το πλήγμα που έχει δεχθεί από την οικονομική κρίση, την υπερφορολόγηση, την πτώση της κτηματαγοράς και τα οικονομικά προβλήματα των μισθωτών του έχει ως αποτέλεσμα να διανύει σήμερα περίοδο μεγάλης οικονομικής στενότητας.

Για να αντιληφθεί κανείς την έκταση του προβλήματος, αρκεί να δει τα στοιχεία που προκύπτουν για το οικονομικό έτος 2015.

Έσοδα του Ασύλου από μισθώματα 2.170.000 Ευρώ.

Συνολική φορολογική υποχρέωση (ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος κλπ, Οικονομικού Έτους 2014), 1.825.000 ευρώ! Το 84% των εσόδων του αποδόθηκε στο Δημόσιο!

Τα υπόλοιπα διατέθηκαν για κάλυψη υποχρεώσεων λειτουργίας και ότι απέμεινε δόθηκε για την εκπλήρωση του καταστατικού σκοπού του! (στο Ίδρυμα Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων το οποίο φιλοξενεί τους 180 περιθαλπόμενους).

Ουσιαστικά, δηλαδή, το δημόσιο στερεί από τους ασθενείς το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων που έχουν διατεθεί από δωρεές για την περίθαλψή τους.

Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι στο σύνολο των 887 συνολικών ακινήτων μας ο περυσινός ΕΝΦΙΑ ανερχόταν στα 908.839,73€ και ο φετινός στα 1.028.000,05 € παρά το ότι δεν έχει αυξηθεί η περιουσία μας. Από τα 887 αυτά δε ακίνητα, τα 396 παραμένουν ανοίκιαστα και δεν αποφέρουν το παραμικρό έσοδο στο Άσυλο Ανιάτων.

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία μέχρι το καλοκαίρι ήταν περίπου 4.000.000 €. Εξοφλήθηκαν πριν από λίγες ημέρες (με την πώληση 4 ακινήτων) όμως από χθες, με την επιβολή του νέου ΕΝΦΙΑ και την επερχόμενη φορολογία εισοδήματος ξαναβρεθήκαμε πάλι σε πάρα πολύ δύσκολη θέση.

Αξίζει σε αυτό το σημείο να αναφερθεί ότι το Ίδρυμά μας αναλαμβάνει την πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την σίτιση, και την ειδική περιποίηση από το νοσηλευτικό και το ιατρικό προσωπικό του των φιλοξενούμενών του καλύπτοντας το μεγάλο αντίστοιχο κρατικό κενό που υπάρχει στο χώρο της δημόσιας περίθαλψης.

Τι ζητάμε

Ζητάμε να μας επιτραπεί να συνεχίσουμε να βοηθάμε τον χρονίως πάσχοντα συνάνθρωπο όπως κάνουμε τα τελευταία 123 χρόνια.

Ζητάμε να αντιμετωπιστούμε ακριβώς σαν αυτό που είμαστε: ένα ιστορικό φιλανθρωπικό σωματείο το οποίο έχει φροντίσει με τις δικές του δυνάμεις χιλιάδες συνανθρώπων μας μέχρι σήμερα και θέλει να συνεχίσει να προσφέρει σε αυτούς που το έχουν ανάγκη.