Ρεύμα με τον μήνα είναι η πρόταση που έχει ρίξει στο τραπέζι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, καλώντας τη ΔΕΗ να την εξετάσει, προκειμένου να διευκολύνει τους καταναλωτές και κατ’ επέκταση να βελτιώσει την εισπραξιμότητά της.

Αναζητώντας τρόπους να αντιμετωπισθεί η βραδυφλεγής βόμβα των ανεξόφλητων, το υπουργείο προτείνει στη ΔΕΗ να αρχίσει να εκδίδει τους έναντι λογαριασμούς ανά μήνα αντί ανά δίμηνο και τους εκκαθαριστικούς ανά δίμηνο αντί ανά τετράμηνο, αφού έτσι τα ποσά θα είναι χαμηλότερα και η εξόφλησή τους ευκολότερη. Τέτοια ακριβώς τακτική ακολουθούν οι ιδιώτες πάροχοι. «Αυτό θα διευκολύνει και τον κόσμο να αποπληρώνει μικρότερα ποσά και θα δώσει τη δυνατότητα στη ΔΕΗ να εισπράττει τα χρήματα πιο γρήγορα» είπε χθες μιλώντας στον Real Fm ο Σκουρλέτης. Το θέμα συζητήθηκε σε σύσκεψη που έγινε προχθές με τον επικεφαλής της Επιχείρησης Μανώλη Παναγιωτάκη, ο οποίος και «το μελετάει», όπως είπε ο υπουργός, ερωτηθείς για την ανταπόκριση της πρότασής του. Σε προχθεσινή πάντως ενημέρωση από πλευράς ΔΕΗ, με αναλυτικά στοιχεία για την πορεία των διακανονισμών όσων της οφείλουν, η επιχείρηση εμφανιζόταν αντίθετη με μια τέτοια σκέψη. «Αν όλοι οι λογαριασμοί γίνονταν μηνιαίοι, η πρόσθετη επιβάρυνση για τη ΔΕΗ θα ήταν της τάξης των 20 εκατ. τον χρόνο» κατέληγε η ανακοίνωσή της.

Στη συνέντευξή του ο υπουργός επιχείρησε να ρίξει τους τόνους ως προς τα δημοσιεύματα που θέλουν οι σχέσεις του με τον Παναγιωτάκη να διανύουν τη χειρότερή τους περίοδο. Αφενός διέψευσε ότι υπάρχει διάσταση απόψεων με τον πρόεδρο της ΔΕΗ και ότι το υπουργείο δεν του παρέχει κάλυψη για την πολιτική αποκοπών που εφαρμόζει –«δεν μου έχει πει ποτέ ότι τον εμποδίζω να κόβει το ρεύμα» –αφετέρου διευκρίνισε ότι είναι «άλλη περίπτωση ο ξενοδόχος ενός μεγάλου τουριστικού νησιού που δεν πληρώνει κατ’ επάγγελμα και άλλη ο συνταξιούχος». Τυχαίο δεν είναι πάντως ότι χθες η ΔΕΗ, προκειμένου να υπερασπίσει την πολιτική των αποκοπών, εξέδωσε σημείωμα με πέντε κραυγαλέες περιπτώσεις οφειλετών με μεγάλα χρέη και παραβιασμένα ρολόγια, στους οποίους και έκοψε το ρεύμα. Τέτοια είναι η περίπτωση καταστηματάρχη στη Πάτρα, ο οποίος χρωστούσε εδώ και δύο χρόνια ποσό άνω των 20.000 ευρώ και μπαινόβγαινε σε ρυθμίσεις δίχως να τις τηρεί, ενώ από τον Ιούνιο του 2015 έως σήμερα δεν είχε καταβάλει παρά τρεις δόσεις. Σε άλλη περίπτωση, καταναλωτής στον Ωρωπό χρωστούσε 9.000 ευρώ, είχε να πληρώσει πάνω από 20 μήνες και παρότι του είχε κοπεί στο παρελθόν το ρεύμα, εκείνος το είχε επανασυνδέσει παράνομα.