Με ένα tweet ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε τον τόνο και προανήγγειλε το νέο πεδίο σκληρής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, καθ’ οδόν προς τη ΔΕΘ. «Δεν είναι αυτή η Ελλάδα που αξίζουμε» σχολίασε ο πρόεδρος της ΝΔ, με αφορμή τα επίσημα στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι η ελληνική οικονομία παραμένει βυθισμένη στην ύφεση και το δεύτερο εξάμηνο του 2016.
Κατά το γαλάζιο επιτελείο η εικόνα αυτή αρκεί για να κονιορτοποιήσει κάθε σχέδιο του Μεγάρου Μαξίμου για μια πολιτική αντεπίθεση που θα βασίζεται σε ένα success story, ενώ ακυρώνει κάθε σήμα ανάκαμψης που θα επιχειρούσε να εκπέμψει από τη Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας. Επιπλέον, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ουσιαστικά επιβεβαιώνουν ότι η χώρα θα εξακολουθήσει να κινείται σε έναν υφεσιακό κύκλο και με την είσοδο του 2017, παρά τις κυβερνητικές προσδοκίες, όπως τόνιζαν οι ίδιες πηγές.

«Ο Πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο βήμα της ΔΕΘ μόνος με την αναξιοπιστία του», διαμηνύουν από την Πειραιώς, εκτιμώντας παράλληλα ότι μέσα στο κλίμα που διαμορφώνεται μπορεί να βρει πρόσφορο έδαφος η εναλλακτική οικονομική και κυβερνητική πρόταση που επεξεργάζεται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το μήνυμα αυτό άλλωστε φρόντισε να στείλει και ο ίδιος, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην ευρωζώνη που παραμένει κολλημένη στην ύφεση και πως «σχέδιο εξόδου από την κρίση έχει μόνο η ΝΔ».

ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ. Πίσω από τον προεδρικό βηματισμό στοιχήθηκαν όλα τα επιτελικά στελέχη του κόμματος, ενώ κομματικές πηγές δεν απέκλειαν μέσα σε αυτό το κλίμα να επανέλθει με ηχηρό τρόπο και το γαλάζιο αίτημα για εκλογές, με κεντρικό επιχείρημα ότι κάθε ώρα παραμονής του συνεταιρισμού ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση είναι περισσότερο επιζήμια από μια πρόωρη εκλογική αναμέτρηση.
«Είμαστε σε μια κατάσταση στασιμοχρεοκοπίας, στη ζώνη του ευρώ χωρίς ευρώ. Δεν γίνεται να αγνοούμε αυτό που έγινε στην Κύπρο και την Ιρλανδία: προχώρησαν μπροστά με λιγότερους φόρους και λιγότερες δαπάνες. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να δώσει άρτο και προσπαθεί να δώσει θεάματα. Ακόμα και αν πιάσει τους φορολογικούς στόχους έχει απολέσει την εμπιστοσύνη των αγορών και των επενδυτών… Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να φέρει επενδύσεις και νέες δουλειές. Είναι κόμμα προσανατολισμένο στη διανομή, όχι την παραγωγή» αντεπιτέθηκε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, προαναγγέλλοντας το σχέδιο φοροελαφρύνσεων που ετοιμάζεται να παρουσιάσει η αξιωματική αντιπολίτευση.

«Οδυνηρό «αποτύπωμα» των εμμονών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ», χαρακτήρισε από την πλευρά του την παρατεταμένη ύφεση ο συντονιστής Οικονομικών του κόμματος Χρήστος Σταϊκούρας και πρόσθεσε ότι η χώρα «έχει ανάγκη από αλλαγή πολιτικής στην κατεύθυνση που προτείνει η ΝΔ, με μείωση φόρων και δαπανών, προώθηση αποκρατικοποιήσεων και μεταρρυθμίσεων».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ. Στην κορυφή της λίστας με τα «θεάματα» στα οποία η ΝΔ προεξοφλεί ότι θα καταφύγει στη ΔΕΘ, βρίσκεται η εξέλιξη με τη χορήγηση των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών. Για το ζήτημα αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται από το ίδιο βήμα να παρουσιάσει ολοκληρωμένη πρόταση, όπως αναφέρουν στενοί συνεργάτες του, επαναλαμβάνοντας ότι η κατάργηση του «νόμου Παππά» είναι ειλημμένη απόφαση. Μια πρόγευση για την εξαγγελία της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδωσε χθες ο Γιώργος Κουμουτσάκος, αφήνοντας να διαφανεί μια αναπροσαρμογή της αρχικής θέσης για πλήρη ακύρωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού που αρχίζει σήμερα στην έδρα της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης.

«Από εμάς ο «νόμος Παππά» θα καταργηθεί γιατί θεωρούμε ότι είναι εκτός συνταγματικού πλαισίου, δεν αναγνωρίζεται. Τις άδειες, βεβαίως, δεν θα τις πάρουμε πίσω. Εμείς θα ανοίξουμε την αγορά» προανήγγειλε ο εκπρόσωπος της ΝΔ (στον Βήμα 99,5). Και πρόσθεσε: «Ο αριθμός 4 έχει αυθαιρέτως καθοριστεί, θα ανοίξει η αγορά. Αφού το τηλεοπτικό φάσμα το επιτρέπει αυτό, θα μπουν και άλλοι σταθμοί, με αυστηρά ποιοτικά κριτήρια, να είναι γνωστή και απόλυτα διαυγής η προέλευση των χρημάτων, να υπάρχει ένα τίμημα εισόδου, γιατί για μας αυτός ο πλειοδοτικός διαγωνισμός είναι μια γκρίζα διαδικασία…».