Τα δύσκολα άρχισαν για την κυβέρνηση χθες στις Βρυξέλλες, καθώς διαπιστώθηκε καθυστέρηση στην ικανοποίηση των προαπαιτουμένων για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, ενώ η Κομισιόν ανέδειξε ξανά το θέμα Γεωργίου προειδοποιώντας ότι δεν πρέπει να υποτιμάται η σημασία του.

Στη συνάντηση το μεσημέρι μεταξύ των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη με τον επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί συζητήθηκε η πρόοδος στην ικανοποίηση των προαπαιτουμένων για τα 2,8 δισ. ευρώ. Τα περισσότερα από τα 15 προαπαιτούμενα δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμη. Ετσι, ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών προσερχόμενος στη συνάντηση με τον Μοσκοβισί δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει καθυστέρηση. «Εάν υπάρξει καθυστέρηση θα είναι ημερών, όχι εβδομάδων» είπε στο πρακτορείο Bloomberg. Και πρόσθεσε ότι «η συνάντηση πραγματοποιείται εν μέρει για να συζητήσουμε την πρόοδο προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις».

Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση από το υπουργείο Οικονομικών, στη συνάντηση με τον Μοσκοβισί επιβεβαιώθηκε η αναγκαιότητα «να ολοκληρωθεί γρήγορα η διαδικασία με τα προαπαιτούμενα προκειμένου να εκταμιευθεί άμεσα η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ. Το ίδιο να συμβεί και με τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης, ούτως ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη ρύθμιση του χρέους».

Το θέμα των προαπαιτουμένων απασχόλησε χθες και το EuroWorking Group, στο πλαίσιο του δείπνου, όπου η Ελλάδα εκπροσωπείται από τον Χουλιαράκη.

«Μην υποτιμάτε την επιστολή». Η ελληνική πλευρά διοχέτευε χθες την πληροφορία ότι στη συνάντηση με τον Μοσκοβισί δεν ετέθη το θέμα Γεωργίου, υπονοώντας ότι αυτό πήρε στην Ελλάδα και στον Τύπο μεγαλύτερες διαστάσεις από αυτές που πραγματικά έχει.

Ωστόσο, την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε ακριβώς για το θέμα αυτό ότι «η επιστολή της Επιτροπής ήταν πολύ σαφής». Πρόσθεσε μάλιστα ότι φέρει την υπογραφή τριών επιτρόπων (σ.σ. μεταξύ των οποίων και του Μοσκοβισί) και ως εκ τούτου το περιεχόμενό της δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, αυτή ήταν μια έμμεση απάντηση σε πληροφορίες που κυκλοφόρησαν το Σαββατοκύριακο ότι δήθεν ο Μοσκοβισί έβαλε την υπογραφή του στην επιστολή τυπικά, επειδή του ζητήθηκε και σχεδόν χωρίς να γνωρίζει το θέμα.

Ο Σχοινάς πρόσθεσε, εξάλλου, ότι η Επιτροπή υποστηρίζει εδώ και καιρό την ανάγκη να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού κράτους και της Δημόσιας Διοίκησης, μεταξύ των οποίων είναι και η «αποπολιτικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης». Επίσης, επανέλαβε την ανησυχία της Επιτροπής για τις αναφορές που έγιναν στον Τύπο, αμφισβητώντας την αξιοπιστία της ΕΛΣΤΑΤ και δήλωσε πως η αξιοπιστία των στοιχείων είναι προς το κοινό συμφέρον της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οπως τόνιζαν χθες ευρωπαϊκές πηγές, στο θέμα αυτό της αμφισβήτησης των στατιστικών στοιχείων η κυβέρνηση δεν θα βρει κανένα σύμμαχο στην Ευρώπη, γιατί η ανάμνηση των αναξιόπιστων greek statistics, από τα οποία άρχισαν όλα είναι ακόμη πολύ ζωντανή.

Τέλος, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι πρέπει μέχρι το τέλος του χρόνου να υπάρξει εξειδίκευση όλων των μέτρων αναδιάρθρωσης του χρέους, προκειμένου να δοθεί σαφές μήνυμα στις αγορές για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Βαθύτερη η ύφεση. Εν τω μεταξύ, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε χθες νέα, αναθεωρημένα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ το πρώτο εξάμηνο, από τα οποία προκύπτει ότι η ύφεση ήταν τελικά βαθύτερη από όσο είχε υπολογιστεί αρχικά.

Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ υποχώρησε 0,9% το δεύτερο τρίμηνο του έτους έναντι εκτίμησης για υποχώρηση 0,7% που είχε αναφερθεί στις 12 Αυγούστου. Αντίστοιχα, εκτιμάται πλέον ότι το ΑΕΠ υποχώρησε 1% το πρώτο τρίμηνο, αντί του 0,8% της προηγούμενης εκτίμησης. Αυτό σημαίνει ότι κατά μέσο όρο το πρώτο εξάμηνο η ύφεση ήταν 0,95% έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 0,75%.

Για το σύνολο του έτους, η εκτίμηση στην οποία βασίζεται το πρόγραμμα είναι ότι η ύφεση θα διαμορφωθεί στο 0,3% του ΑΕΠ και το δεύτερο εξάμηνο θα υπάρχει ανάκαμψη.

Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, με βάση τα τελευταία δεδομένα, πρέπει τα δύο τελευταία τρίμηνα να αυξηθεί κατά μέσο όρο το ΑΕΠ 0,4%.

Στην κυβέρνηση αισιοδοξούν ότι μπορεί να είναι καλύτερα τα αποτελέσματα και να μην κλείσει η χρονιά χωρίς καν να υπάρξει ύφεση, αλλά η τελευταία αναθεώρηση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ δυσκολεύει αυτή την πρόβλεψη.

Η Εurobank σε έκθεσή της που δημοσίευσε χθες εκτιμά ότι η ύφεση θα είναι της τάξης του 0,5% το 2016.

Κόκκινο τηλέφωνο

Οι τρεις υπουργοί και ο Μοσκοβισί συμφώνησαν επίσης χθες, σύμφωνα με την άτυπη ενημέρωση της ελληνικής πλευράς, να δημιουργηθεί ένα κόκκινο τηλέφωνο για απευθείας επικοινωνία μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών, προκειμένου να επιλύονται αμέσως τυχόν θέματα που ανακύπτουν και να αποφεύγονται κρίσεις. Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης της συνεργασίας και πρέπει να αξιοποιηθούν.