Ερχεται ο φόρος ακίνητης περιουσίας και η κυβέρνηση επέλεξε να ανακοινώσει πως βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας την ίδια ημέρα που αναρτήθηκαν στο Taxis οι οφειλές για τον ΕΝΦΙΑ.

Το Μαξίμου δεν αποκλείει την πιθανότητα να ανακοινωθούν λεπτομέρειες για τον νέο φόρο που επί της ουσίας θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό κατά την παρουσία του στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Οπως και να έχει πάντως, ο νέος φόρος για τα ακίνητα βρίσκεται στα σκαριά και θα υποκαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ, ο οποίος εκ των πραγμάτων, όπως αναγνωρίζει το ίδιο το Μαξίμου, προκαλεί πολιτική φθορά στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η επιβολή του από μόνη της παραπέμπει στην ανεκπλήρωτη υπόσχεση για κατάργησή του. Υπό αυτήν την έννοια η κυβέρνηση θα απαλλαγεί από την κριτική της αντιπολίτευσης πως συντηρεί έναν σκληρό φόρο από τον οποίο είχε υποσχεθεί πως θα απαλλάξει την ελληνική κοινωνία.

Το Μαξίμου εμφανίζεται ικανοποιημένο από το γεγονός πως σύμφωνα με στοιχεία που επικαλέστηκε η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη, το 92% των ιδιοκτητών καλείται να πληρώσει τα ίδια ή μικρότερα ποσά για τον ΕΝΦΙΑ σε σχέση με πέρυσι. Επομένως η κυβέρνηση επαίρεται πως παρά τα όσα ακούστηκαν το τελευταίο διάστημα ο ΕΝΦΙΑ του 2016 είναι πιο δίκαιος και οπωσδήποτε δεν επιβαρύνει περισσότερο την πιο αδύναμη οικονομικά ιδιοκτησία.

Ο ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ ΚΑΙ Η ΕΛΣΤΑΤ. Το Μαξίμου φαίνεται πως ανακουφίστηκε και από το ότι κατά την επαφή του οικονομικού επιτελείου με τον Πιερ Μοσκοβισί δεν τέθηκε επισήμως ζήτημα για τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. «Καμία πλευρά δεν άνοιξε τέτοιο θέμα» αναφέρει κυβερνητικό στέλεχος, αν και σύμφωνα με πληροφορίες πριν από τη συνάντηση ο Μοσκοβισί εξήγησε στους έλληνες υπουργούς πως δεν ήταν δική του η πρωτοβουλία. Βεβαίως, την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς επιβεβαίωνε ότι η αποστολή της επιστολής στον Ευκλείδη Τσακαλώτο έγινε σκοπίμως για την προστασία πρωτίστως της ΕΛΣΤΑΤ.
Η κυβέρνηση δείχνει πως δεν επιθυμεί στην παρούσα φάση τη συντήρηση του θέματος, κάτι που αποτυπώθηκε και στις δηλώσεις της Ολγας Γεροβασίλη, η οποία επανέλαβε αρκετές φορές πως δεν τίθεται θέμα παρέμβασης προς την ελληνική Δικαιοσύνη από την πλευρά της. Ωστόσο επέμεινε στις δηλώσεις του ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργου Κύρτσου ότι το κόμμα του παρενέβαινε στη Δικαιοσύνη ζητώντας εξηγήσεις από την Πειραιώς.

Στην επί της ουσίας συνάντηση του επιτρόπου επί των Οικονομικών με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο, Γιώργο Σταθάκη και Γιώργο Χουλιαράκη διαπιστώθηκε ότι πρέπει να υπάρξει πρόοδος ως προς την πορεία υλοποίησης των προαπαιτουμένων προκειμένου να εκταμιευθεί η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ εκ των οποίων ως γνωστόν τα 1,7 δισ. θα δοθούν για την τακτοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες. Για την ακρίβεια, στη συζήτηση έγινε σαφές ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να τρέξει κάποια θέματα ώς το Eurogroup στις 9 Σεπτεμβρίου στην Μπρατισλάβα δίνοντας θετικό δείγμα γραφής και να ολοκληρώσει την υλοποίησή τους έως τις 25 Σεπτεμβρίου ώστε να προχωρήσει η διαπραγμάτευση στα ζητήματα της β’ αξιολόγησης με αιχμή τα εργασιακά.

ΔΝΤ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ. Κυβέρνηση και Κομισιόν συμφώνησαν πως η αναμονή της απόφασης του ΔΝΤ για τον ρόλο του στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά και οι εκλογές σε Γαλλία και Γερμανία το 2017 δεν θα πρέπει να επηρεάσουν τις αποφάσεις γύρω από το πρόγραμμα, ούτε βεβαίως τη διαδικασία της δεύτερης αξιολόγησης. Επί της ουσίας η ελληνική πλευρά ήθελε να τονίσει πρωτίστως πως οι εκλογικές αναμετρήσεις σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες –ακόμη και στην Ολλανδία –δεν γίνεται να παγώσουν τη συζήτηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους, που ως γνωστόν η κυβέρνηση επιθυμεί να ξεκαθαρίσει ώς το τέλος της χρονιάς.
Πάντως αρμόδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι είναι ειλημμένη πρωθυπουργική απόφαση να εφαρμοστεί στο ακέραιο το πρόγραμμα και να υλοποιηθούν τα προαπαιτούμενα και τονίζουν ότι δεν ανησυχούν ιδιαίτερα για την πιθανότητα να υπάρξουν εμπλοκές και να καθυστερήσει η εκταμίευση του υπολοίπου της δόσης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον ενδεχομένως να παρουσιάζουν θέματα που αφορούν τον τομέα της ενέργειας και τις ενστάσεις του Πάνου Σκουρλέτη για την πώληση του 17% της ΔΕΗ, αλλά και τον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων. Για την αποφυγή πιθανών καθυστερήσεων, μάλιστα, συμφωνήθηκε να υπάρχει ανοιχτή γραμμή Αθήνας – Βρυξελλών για την άμεση αντιμετώπιση των εμπλοκών (crisis managment) και την επιτάχυνση των διαδικασιών.

Πέραν του ραντεβού με τον Πιερ Μοσκοβισί στο οποίο συζητήθηκαν και οι τελευταίες εκκρεμότητες για τα κόκκινα δάνεια, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης συναντήθηκε στις Βρυξέλλες και με την επίτροπο Περιφερειακής Ανάπτυξης Κορίνα Κρέτσου.