Ο πρώην πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος Εθνικό Μέτωπο (FN) της Γαλλίας, ο Ζαν-Μαρί Λεπέν, δήλωσε σήμερα πως υποψήφιοι του νεοσύστατου κόμματος του θα συμμετάσχουν στις κοινοβουλευτικές εκλογές του επόμενου χρόνου, σε μια άμεση πρόκληση στην κόρη του Μαρίν Λεπέν, νυν ηγέτιδα του FN που τον εκδίωξε από το κόμμα που ίδρυσε.

Όπως τόνισε ο Ζαν-Μαρί Λεπέν, δεν θα διστάσει να κατεβάσει υποψηφίους σε εκλογικές περιφέρειες όπου το Εθνικό Μέτωπο επίσης διεκδικεί έδρες, κίνηση που θα μειώσει τις πιθανότητες για οποιονδήποτε ακροδεξιό υποψήφιο να κερδίσει μια έδρα στην κάτω βουλή του γαλλικού κοινοβουλίου.

Οι κοινοβουλευτικές εκλογές είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν τον Ιούνιο του επόμενου έτους, έπειτα από τις προεδρικές, τον Απρίλιο και τον Μάιο.

Ο Ζαν-Μαρί Λεπέν εκπαραθυρώθηκε από το Εθνικό Μέτωπο πέρυσι με πρωτοβουλία της ίδιας του της κόρης, Μαρίν Λεπέν, αφού επανέλαβε την άποψή του πως το Ολοκαύτωμα ήταν μια «λεπτομέρεια της ιστορίας».

Η διαμάχη πήρε δημόσιο χαρακτήρα όταν η νυν ηγέτιδα του ακροδεξιού κόμματος επιδίωξε να αμβλύνει την αντιμεταναστευτική εικόνα του κόμματος σε μια προσπάθεια αναρρίχησης της στην εξουσία.

«Θα είμαι παρών στις κοινοβουλευτικές εκλογές, καθώς το κίνημα Comités "Jeanne, au secours!" θα κατεβάσει υποψηφίους, πολλούς υποψηφίους», δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό LCI, αναφερόμενος στο νέο του πολιτικό κίνημα, η ονομασία του οποίου παραπέμπει στην Ιωάννα της Λορένης.

«Καλώ όλους τους ανθρώπους που σκέπτονται, όπως εγώ, ότι η γραμμή που υπερασπίζεται το Εθνικό Μέτωπο δεν είναι αυτή που κάποτε ήταν, να με ακολουθήσουν», πρόσθεσε ο 88χρονος πρώην πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος.

Αντιθέτως με τον πατέρα της, η Μαρίν Λεπέν δεν περιορίζεται στην προσέλκυση ψήφων διαμαρτυρίας και έχει θέσει στο στόχαστρό της την εξουσία. Ακολουθώντας μια στρατηγική «αποδαιμονοποίησης», επιδιώκει να μετατρέψει το Εθνικό Μέτωπο σε ένα κόμμα του κέντρου, πιο αξιοσέβαστο, μια πολιτική κίνηση που ο πατέρας της χαρακτηρίζει σφάλμα.

Η αυξανόμενη δημοτικότητα της Μαρίν Λεπέν δεν επλήγη μετά την αποπομπή του πατέρα της. Ενώ όμως οι σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης δείχνουν ότι θα βρεθεί στην πρώτη θέση στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών τον ερχόμενο Απρίλιο, εκτιμάται ότι θα χάσει στην επαναληπτική ψηφοφορία ανεξάρτητα αν βρεθεί εναντίον ενός κεντροδεξιού ή κεντροαριστερού υποψηφίου.