Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο από υποβρύχιο, ο οποίος διήνυσε απόσταση 500 χιλιομέτρων (300 μιλίων) και έπεσε στη Θάλασσα της Ιαπωνίας, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Yonhap της Νότιας Κορέας.

Ο πύραυλος εκτοξεύτηκε στις5:30 π.μ. τοπική ώρα (23:30 της Τρίτης ώρα Ελλάδας)από θαλάσσια περιοχή κοντά στις ανατολικές ακτές και την πόλη Σίνπο της Βόρειας Κορέας, όπου δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι υπάρχει βάση υποβρυχίων, σύμφωνα με τις στρατιωτικές αρχές της Νότιας Κορέας.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν και κατέγραψαν την πορεία του πυραύλου. «Επρόκειτο πιθανόν για βαλλιστικό πύραυλο KN-11», είπε αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του.

Η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε δυο ημέρες μετά την έναρξη των ετήσιων κοινών στρατιωτικών γυμνασίων της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ, τα οποία η Βόρεια Κορέα έχει χαρακτηρίσει ως πρόβα επίθεσης εναντίον της.

Η ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών στην κορεατική χερσόνησο έχει οξυνθεί μετά την πρόσφατη αυτομόληση στη Νότια Κορέα του αναπληρωτή πρέσβη της Βόρειας Κορέας στο Λονδίνο, που έφερε σε δύσκολη θέση τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιόνγκ Ουν.

Πρόκειται για μια ακόμη εκτόξευση πυραύλου από υποβρύχιο κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε χαρακτήρισε την ενέργεια «ασυγχώρητη», προσθέτοντας ότι αποτέλεσε μεγάλο κίνδυνο για την ασφάλεια της Ιαπωνίας.