Η Ιταλία θέλει να δει την Ευρωπαϊκή Ενωση να λαμβάνει περισσότερα μέτρα για αύξηση της ανάπτυξης και μείωση της ανεργίας, ιδιαίτερα των νέων. Γι' αυτόν τον λόγο έχει πάρει ήδη το πράσινο φως από τη Γαλλία και τώρα ξεκινά νέες προσπάθειες για να πείσει και τη Γερμανία.
Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του υφυπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ματέο Ρέντσι, Σάντρο Γκότσι, ενόψει της τριμερούς ανεπίσημης συνάντησης που θα έχει στις 22 Αυγούστου ο πρωθυπουργός της Ιταλίας με την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.
Ο Γκότσι ζήτησε ουσιαστικά να υπάρξει μια ευρεία συμφωνία για την ενίσχυση της συνεργασίας με δύο κύριους στόχους. Να υιοθετηθεί από το ευρωπαϊκό μπλοκ επεκτατική οικονομική πολιτική με κύριο στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης, αλλά και να υπάρξει συνεργασία για θέματα ασφάλειας και άμυνας.
«Αποζητούμε μια διαφορετική, πιο επεκτατική νομισματική πολιτική σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Για το θέμα αυτό υπάρχει συμφωνία με τους Γάλλους. Εχουμε δουλειά να κάνουμε με τους Γερμανούς» ήταν τα λόγια του Γκότσι σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε.
Ο ίδιος προσέθεσε ότι το επενδυτικό σχέδιο του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, που ολοκληρώνεται επίσημα στα τέλη του 2017, θα πρέπει να πάρει παράταση μέχρι το 2019. Επίσης θα πρέπει να περιλάβει περισσότερα διασυνοριακά έργα στον τομέα της τεχνολογίας και των υποδομών. Ο Γκότσι ζήτησε επίσης τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας με έμφαση στη μείωση της ανεργίας των νέων.
Η παρέμβαση της Ιταλίας έρχεται σε μια χρονική στιγμή που σε όλη την ευρωζώνη αυξάνονται συνεχώς οι φωνές που καλούν τις κυβερνήσεις να ενισχύσουν τη δημοσιονομική στήριξη προς την οικονομία και να προχωρήσουν σε διαρθρωτικές αλλαγές. Είναι ενδεικτικό ότι τον Ιούλιο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι κάλεσε «και άλλους παίκτες» να κάνουν ό,τι τους αναλογεί για να τονωθεί η ευρωπαϊκή οικονομία. Η Ιταλία αναμένεται να ζητήσει πράσινο φως από την Κομισιόν για να ακολουθήσει το 2017 επεκτατική δημοσιονομική πολιτική με έλλειμμα που θα ξεπερνά το 2% του ΑΕΠ. Αρχικά είχε συμφωνηθεί μείωση του ελλείμματος στο 1,8% για το επόμενο έτος.
      © Bloomberg News
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από