Η Περνίλε Μπλούμε είναι η ταχύτερη κολυμβήτρια των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο ντε Τζανέιρο. Η 22χρονη αθλήτρια από τη Δανία θριάμβευσε στον τελικό των 50μ. ελεύθερο με 24.07 και χάρισε στη χώρα της το πρώτο της χρυσό μετάλλιο στη φετινή διοργάνωση.

Κανείς δεν την υπολόγιζε μεταξύ των φαβορί των 50μ. ελεύθερο. Κι όχι άδικα, αφού δεν είχε καταφέρει να μπει ποτέ σε τελικό μεγάλης διοργάνωσης και οι μόνες διακρίσεις της ήταν στις «σκυταλοδρομίες».

Όμως, η Περνίλε Μπλούμε αναδείχθηκε δίκαια «χρυσή» Ολυμπιονίκης στην ταχύτερη κούρσα της πισίνας, χαρίζοντας στη Δανία τον πρώτο Ολυμπιακό τίτλο στην κολύμβηση μετά το 1948 και το πρώτο της χρυσό μετάλλιο στο Ρίο. Πρώτη στα προκριματικά, πρώτη στους ημιτελικούς, η 22χρονη αθλήτρια ήταν ακόμη πιο δυνατή στον τελικό και με 24.07 πήρε «στο νήμα» τη μεγάλη νίκη, μπροστά από τη νικήτρια των 100μ., την Αμερικανίδα Σιμόν Μάνιουελ, που τερμάτισε σε 24.09, και την Αλιακσάντρα Χερασιμένια από τη Λευκορωσία, η οποία μετά το ασημένιο του Λονδίνου πήρε χάλκινο στο Ρίο με 24.11.