Το κλίμα ανάμεσα στη Εκκλησία και στην κυβέρνηση είχε αρχίσει να οξύνεται από τα τέλη Ιουλίου, όταν το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε πως αναμένεται να προχωρήσει στην αποποινικοποίηση της βλασφημίας. Το αποτέλεσμα ήταν να εκδηλωθούν οι πρώτες αντιδράσεις αρχικά από τους «σκληρούς» της Ιεραρχίας, ενώ τις τελευταίες ημέρες όλο και περισσότεροι μητροπολίτες αρχίζουν να εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους για τα σχέδια του υπουργείου. Πλέον ουδείς μπορεί να προδιαγράψει πού θα οδηγήσει η νέα αντιπαράθεση.

Μέσα στην εβδομάδα ο συνήθως χαμηλών τόνων μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Παύλος, σε ανοιχτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα του ζητάει να μην προχωρήσει στην αποποινικοποίηση της βλασφημίας. «Μήπως επιδιώκετε να αναβιώσετε τους διωγμούς, έμμεσους ή άμεσους, εναντίον των πιστών; Αυτά μπορεί να είναι τα οράματα μιας αριστερής κυβέρνησης;» αναφέρει ο Παύλος. Σε άλλο σημείο λέει: «Αλήθεια, δεν σας προβληματίζει ότι η Ευρώπη άρχισε να ζει στον αστερισμό του τρόμου; Δεν καταλάβατε ότι αυτά που ήδη έχουν συμβεί είναι μόνο η αρχή; Ή, ακόμη περισσότερο, έχετε σκεφθεί τι θα συμβεί αν κάποιος βλασφημήσει τον Αλλάχ; Εύχομαι να επιδείξετε ως κυβέρνηση την ίδια ευαισθησία που επιδείξατε τότε ως αντιπολίτευση».

Παρόμοια άποψη διατυπώνει και ένας μητροπολίτης που ανήκει στο προοδευτικό «μπλοκ» της Εκκλησίας. «Εντάξει, ο χριστιανισμός είναι ανεκτική θρησκεία. Τι θα γίνει όμως αν κάποιος βλασφημήσει ένα τζαμί ή μουσουλμάνους στη χώρα μας; Τι αντιδράσεις θα έχουμε από αυτή τη θρησκευτική ομάδα; Η κυβέρνηση οφείλει να το αναλογιστεί αυτό και να μην αποποινικοποιήσει τη βλασφημία».