Έργα από 50 γυναίκες καλλιτέχνες της Βενεζουέλας φιλοξενούνται στη γκαλερί τέχνης «Φλόριντα» στο Καράκας, σε μία έκθεση που αποτίνει φόρο τιμής στη Μεξικανή ζωγράφο Φρίντα Κάλο.

Η έκθεση έχει τίτλο «Για πάντα Φρίντα» και διοργανώνεται με αφορμή την συμπλήρωση 109 χρόνων από την γέννηση της Κάλο. Η φήμη της Κάλο έχει αυξηθεί στην Βενεζουέλα, ιδίως την τελευταία δεκαετία και είναι κυρίως διάσημη για τα αυτό-πορτρέτα της, την απεικόνιση των εμπειριών της και τις απεικονίσεις γυναικείων μορφών.

«Στην έκθεση συμμετέχουν καταξιωμένοι καλλιτέχνες, καθώς και ερασιτέχνες, όλοι εκπρόσωποι της χώρας μας και όλοι γυναίκες. Είμαι πολύ ευχαριστημένη που όλες είχαν την ευκαιρία να εργαστούν για το όραμά τους για την Φρίντα, με ελεύθερο τρόπο», είπε η επιμελήτρια της έκθεσης, Μίρλα Σότο.

Η ζωή της Κάλο, ήταν γεμάτη από θυελλώδεις σχέσεις, μεταξύ των οποίων ο Λέων Τρότσκι και η χορεύτρια Ζοζεφίν Μπέικερ. Πέθανε το 1954 σε ηλικία 47 χρόνων, ενώ η ζωή της ήταν γεμάτη πόνο και μελαγχολία εξαιτίας της πολιομυελίτιδας που πέρασε μικρή, αλλά και ενός τροχαίου που είχε στα 18 της χρόνια που την οδήγησαν πολλές φορές στο χειρουργικό κρεβάτι.

Ήταν παντρεμένη με τον ζωγράφο Ντιέγκο Ριβέρα, που έγινε γνωστός κυρίως για τις μεγάλες τοιχογραφίες του, σε δημόσια κτίρια στο Μεξικό αλλά και σε κτίρια στις Η.Π.Α.