Είναι δεδομένο ότι η ισοτιμία του ευρώ δεν μπορεί να είναι ανά πάσα στιγμή ακριβώς η σωστή και για τα 19 μέλη της ζώνης του ενιαίου νομίσματος. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όμως υπό την ηγεσία του Μάριο Ντράγκι φαίνεται ότι έχει καταφέρει να κάνει την ισοτιμία αυτή πιο σωστή για περισσότερες χώρες και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ο οικονομολόγος της Oxford Economics Εϊντζελ Ταλαβέρα υπολόγισε για λογαριασμό του Bloomberg την πιο ισορροπημένη ισοτιμία που θα έπρεπε να έχει το ευρώ το διάστημα 2011 έως 2015 για οκτώ χώρες χωριστά: τη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Γαλλία, τη Φινλανδία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την οικονομική ισχύ της Γερμανίας, η ισοτιμία του ευρώ θα έπρεπε να διαμορφώνεται στα 1,40 δολάρια. Αυτό προκύπτει μεταξύ άλλων από το θετικό ισοζύγιο συναλλαγών της χώρας. Σύμφωνα με την κατάσταση της οικονομίας της Ελλάδας όμως η ισοτιμία του ενιαίου νομίσματος θα έπρεπε να βρίσκεται πολύ χαμηλότερα, στα 0,95 δολάρια. Πλέον η ισοτιμία του ευρώ βρίσκεται στα 1,10 δολάρια, που είναι ένας καλός μέσος όρος. Αντίθετα το πρώτο τρίμηνο του 2011 η ισοτιμία είχε φτάσει τα 1,45 δολάρια.

Στην αρχή της θητείας του Ντράγκι το τρίτο τρίμηνο του 2011 το ευρώ ήταν πολύ ισχυρό για σχεδόν όλες τις χώρες εξυπηρετώντας περισσότερο τις πιο ισχυρές οικονομίες όπως της Γερμανίας. Τώρα όμως η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ έχει οδηγήσει το ευρώ σε πιο χαμηλά επίπεδα ενισχύοντας τις εξαγωγές χωρών όπως η Ιταλία και η Ισπανία.

© Bloomberg News