Οι αρχές της Ινδονησίας θα εκτελέσουν 14 πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί για διακίνησή ναρκωτικών, ανάμεσά τους τουλάχιστον τέσσερις ξένους, το Σαββατοκύριακο, όπως ανακοίνωσε ο γενικός εισαγγελέας της χώρας, σηματοδοτώντας νέα κλιμάκωση του «πολέμου κατά των ναρκωτικών» ο οποίος προκαλεί κατακραυγή σε διεθνές επίπεδο.

Ανάμεσα στα πρόσωπα που πρόκειται να εκτελεστούν συμπεριλαμβάνονται υπήκοοι της Νιγηρίας, της Ζιμπάμπουε, του Πακιστάν και της Ινδίας, ανέφερε ο Χ. Μουχάμαντ Πρασέτιο μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Η είδηση για τις επικείμενες εκτελέσεις ώθησε τα Ηνωμένα Εθνη και την Ευρωπαϊκή Ενωση να αντιδράσουν έντονα.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει ένα στρατόπεδο που δεν συμφωνεί μαζί μας, όμως όπως κι αν έχει, αυτό δεν είναι ευχάριστο έργο, αλλά πρέπει να γίνει», πρόσθεσε ο Πρασέτιο, ο οποίος διευκρίνισε πως στάλθηκαν ειδοποιήσεις στις πρεσβείες των χωρών υπήκοοι των οποίων πρόκειται να θανατωθούν.

Διεθνείς αντιδράσεις

Ο γενικός εισαγγελέας δεν προσδιόρισε ποια ημέρα από τις δύο πρόκειται να γίνουν οι εκτελέσεις.

Ο Υπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εξέφρασε την έντονη ανησυχία του και κάλεσε την Τζακάρτα να θέσει ξανά σε ισχύ το μορατόριουμ στην θανατική ποινή το οποίο τερματίστηκε το 2013.

«Το βρίσκω βαθιά ενοχλητικό ότι η Ινδονησία έχει ήδη εκτελέσει 19 ανθρώπους από το 2013», γεγονός που σημαίνει ότι εκτελεί «τους περισσότερους στη νοτιοανατολική Ασία», τόνισε ο Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν.

Η ΕΕ κάλεσε επίσης την Ινδονησία να αναστείλει τις εκτελέσεις θανατοποινιτών.

«Η θανατική ποινή είναι μια σκληρή και απάνθρωπη τιμωρία, η οποία δεν έχει αποτρεπτική ισχύ και αποτελεί απαράδεκτη άρνηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας», ανέφερε εκπρόσωπος της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, της Φεντερίκας Μογκερίνι.