Μεγάλη αναταραχή, απαίσια κατάσταση. Μία κακοδιατυπωμένη τροπολογία της τελευταίας στιγμής, το πρωθυπουργικό ταξίδι στην Πάρο και μία παρέμβαση του Νίκου Κοτζιά υπέρ του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και κατά του ΣΥΡΙΖΑ στάθηκαν ικανά να βαρύνουν τα δεύτερα γενέθλια του Αλέξη Τσίπρα ως Πρωθυπουργού στο Μαξίμου.

Ετσι ενώ η κυβέρνηση είχε ποντάρει πολιτικά στην επικοινωνιακή προβολή των μέτρων για το κοινωνικό κράτος και την αναπλήρωση του ΕΚΑΣ που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, το Μαξίμου αναγκάστηκε να συρθεί πίσω από θέματα που σκίασαν τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες και δημιούργησαν την αίσθηση ότι το πρωθυπουργικό περιβάλλον σχεδιάζει μεταξύ άλλων ταξίδια πολυτελείας.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ. Η αλήθεια είναι ότι η τροπολογία που κατατέθηκε με κατεπείγουσες διαδικασίες σχετικά με τις μετακινήσεις υπαλλήλων και ειδικότερα τους συνοδούς του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Πρωθυπουργού, του υπουργού Εξωτερικών και των υπουργών Εθνικής Αμυνας και Οικονομικών προκαλούσε εύλογα ερωτηματικά για την σκοπιμότητά τους. Διότι δεν αναφέρονταν οι λόγοι για τους οποίους επέβαλαν την αύξηση των επιτρεπόμενων ημερών εκτός έδρας άνω των 60 ημερών ετησίως αποκλειστικά για τους αστυνομικούς ασφαλείας του ΠτΔ και του Πρωθυπουργού, οι οποίοι υποχρεωτικά τους συνοδεύουν στις μετακινήσεις τους. «Οι αστυνομικοί μπορεί να χρειαστεί να ταξιδέψουν 4-5 ημέρες πριν από τους αξιωματούχους για να κάνουν τους απαραίτητους ελέγχους» τονίζουν από το Μαξίμου επισημαίνοντας τους λόγους της τροποποίησης του πλαισίου, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι η τροπολογία κατατέθηκε πρόχειρα και χωρίς να υπάρξουν οι αναγκαίες αιτιολογήσεις. Ομοίως τροποποιήθηκε η διάταξη ως προς τα ξενοδοχεία στα οποία διαμένουν οι συνοδοί των κρατικών αξιωματούχων για λόγους που αφορούν την ασφάλεια των συγκεκριμένων προσώπων έτσι ώστε και οι αστυνομικοί να διανυκτερεύουν όταν βρίσκονται στο εξωτερικό στα ίδια ξενοδοχεία που μένουν Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Πρωθυπουργός.

ΟΙ 54 ΕΠΙΒΑΤΕΣ. Η άστοχη ως προς τις διατυπώσεις τροπολογία προκάλεσε πάντως γενικευμένη αναστάτωση στην κυβέρνηση. Με τη Νέα Δημοκρατία και τον αντιπρόεδρό της Αδωνη Γεωργιάδη να μεταφράζουν τη διάταξη που ρυθμίζει αποκλειστικά το καθεστώς της διανυκτέρευσης στο εξωτερικό ως προετοιμασία του πρωθυπουργικού ταξιδιού στην Πάρο για τα εγκαίνια του νέου αεροδρομίου στο νησί. Ακολούθησε βομβαρδισμός πληροφοριών που ανέφεραν ότι η κυβερνητική αποστολή στην Πάρο απαρτίζεται από 54 μέλη, τα οποία μάλιστα επρόκειτο να διαμείνουν για τρεις ολόκληρες ημέρες στο νησί σε πολυτελή καταλύματα.

Το Μαξίμου καθυστέρησε να μαζέψει τις φήμες που είχαν διακινηθεί κυρίως μέσω social media. Το μεσημέρι χθες σχολίασε πως η ΝΔ για να ξεπεράσει το φιάσκο των 96 ψήφων για τη συγκρότηση εξεταστικής επιστράτευσε τις ιντερνετικές της εφεδρείες με επικεφαλής τον αντιπρόεδρό της «σε ένα κρεσέντο προπαγάνδας, ψεμάτων και λαϊκισμού που θα έκανε υπερήφανο των Γιόζεφ Γκέμπελς».

Κύκλοι της κυβέρνησης έκαναν λόγο για εξαμελή κυβερνητική αντιπροσωπεία (ανάμεσά τους ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Μεταφορών) που θα μεταβεί και θα επιστρέψει αυθημερόν στην Πάρο χωρίς επιβάρυνση δημοσίων εξόδων, αφού την ειδική πτήση χορηγεί η Aegean. Σημειωτέον πως το συγκεκριμένο αεροσκάφος της αεροπορικής εταιρείας είναι για 54 επιβάτες. Το Μαξίμου παροτρύνει δε όσους από τη ΝΔ διακίνησαν αυτές τις πληροφορίες, δηλαδή τους Γεωργιάδη και Κουμουτσάκο, να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους στον πρόεδρο της ΝΔ.

Η «ΠΡΩΤΗ» ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ. Ως προς την ουσία της επίσκεψης Τσίπρα στην Πάρο η κυβέρνηση επισημαίνει ότι το νέο διεθνές αεροδρόμιο του νησιού τέθηκε σε λειτουργία χάρη στις ενέργειες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έπειτα από ολιγωρία των προηγούμενων κυβερνήσεων και «κατασπατάληση δεκάδων εκατομμυρίων», απορρίπτοντας τις αιτιάσεις ότι είχε ολοκληρωθεί επί Νέας Δημοκρατίας. Σύμφωνα με την κυβέρνηση η πρώτη πτήση στο νέο αεροδρόμιο έγινε την προηγούμενη Δευτέρα, οπότε και τέθηκε σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία 20 χρόνια από τότε που οι κάτοικοι της Πάρου αιτήθηκαν τη δημιουργία του. Μάλιστα η κυβέρνηση αναφέρει ότι το 2011 δρομολογήθηκε στην Πάρο η κατασκευή μόνο ενός διαδρόμου προσγείωσης χωρίς να προβλέπονται αεροσταθμός, μηχανολογικοί χώροι, δρόμοι προσέγγισης, χώροι πάρκινγκ και υδατόπυργοι για την τροφοδοσία των πυροσβεστικών οχημάτων.

Ο ΚΟΤΖΙΑΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΣΚΑ. Την ίδια ώρα, αναταράξεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο προκαλεί η επέμβαση της Αστυνομίας στις καταλήψεις της Θεσσαλονίκης με την Κίνηση Πράττω, δηλαδή τον Νίκο Κοτζιά, να κατακεραυνώνει τον ΣΥΡΙΖΑ για την αντίδρασή του. Η Κίνηση με ανακοίνωσή της σχολιάζει πως «το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αντί να ασχολείται με την επέμβαση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος για την Τράπεζα Αττικής ασχολείται με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, ο οποίος επιτελεί έργο στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής, που του έχει αναθέσει ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ».

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του στράφηκε εναντίον της επιχείρησης που έγινε από την Αστυνομία, σχολιάζοντας ότι αντιβαίνει και τις αρχές και τις αντιλήψεις της Αριστεράς. Ο δε Νίκος Τόσκας ανήκει σημειωτέον στην ίδια πολιτική ομάδα με τον υπουργό Εξωτερικών.