Η πρώην υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον εξασφάλισε τα ξημερώματα της Τετάρτης το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του 2016, και αποτελεί πια την πρώτη γυναίκα που ηγείται του ψηφοδελτίου μεγάλου κόμματος στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το σύνολο των 2.383 ψήφων που χρειάζονταν για να κερδίσει υποψήφιος το χρίσμα «κλείδωσε» με τις 15 ψήφους των εκπροσώπων της Νότιας Ντακότα, κατά τη διάρκεια της ονομαστικής ψηφοφορίας ανά πολιτεία στο συνέδριο των Δημοκρατικών στη Φιλαδέλφεια.

Αφού εξασφαλίστηκε ο αναγκαίος αριθμός ψήφων και προτού ολοκληρωθεί η ονομαστική ψηφοφορία, σε μια επίδειξη ενότητας, ο πρώην αντίπαλος της Κλίντον για το χρίσμα των Δημοκρατικών, γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς από το Βερμόντ, σηκώθηκε, πήρε το μικρόφωνο, και πρότεινε την παράκαμψη της υπόλοιπης διαδικασίας και την ψήφο δια βοής άμεσα. Η προεδρεύουσα του συνεδρίου το δέχτηκε και ακολούθησε η δια βοής ψήφος και η επιβεβαίωση της απονομής του χρίσματος.

Μετά από σκληρή, πολύμηνη μάχη με τον Σάντερς, η Κλίντον αποτελεί πλέον τη σημαιοφόρο του κόμματος εναντίον του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου Ντόναλντ Τραμπ στην πορεία για τις κάλπες στις 8 Νοεμβρίου.

«Χίλαρι, Χίλαρι...»

Οι σύνεδροι επαναλάμβαναν «Χίλαρι, Χίλαρι», καθώς η γερουσιαστής Μπάρμπαρα Μικούλσκι της πολιτείας Μέριλαντ έθεσε επίσημα το όνομα της υποψηφίου σε ψηφοφορία.

«Ναι, όντως σπάμε φραγμούς, και εγώ έσπασα φραγμούς όταν έγινα η πρώτη γυναίκα των Δημοκρατικών που εκλέχθηκε στη γερουσία βάσει της δικής της δύναμης», είπε η Μικούλσκι, «οπότε είναι για μένα μεγάλη η συγκίνηση που βρίσκομαι εδώ σήμερα για να υποβάλω το όνομα της Χίλαρι Κλίντον ως πρώτης γυναίκας υποψήφιας για την προεδρία».

Οι υποστηρικτές της Κλίντον ισχυρίζονται ότι η θητεία της στην Ουάσιγκτον δείχνει πως έχει την αναγκαία εμπειρία για την προεδρία αυτή την δύσκολη εποχή καθώς οι ΗΠΑ προσπαθούν να αυξήσουν τους ρυθμούς οικονομικής ανάκαμψης ενώ αντιμετωπίζουν προκλήσεις σε θέματα ασφάλειας στο εξωτερικό.

Οι αντίπαλοι της Κλίντον θεωρούν ότι διατηρεί πολύ στενές σχέσεις με το κατεστημένο και ότι έχει βεβαρημένο παρελθόν που ξεκινά από την αρχή της πρώτης προεδρικής θητείας του συζύγου της Μπιλ Κλίντον, την δεκαετία του '90.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από