Η συμμετοχή της Ρωσίας στους Ολυμπιακούς του Ρίο ντε Τζανέιρο (5-21/8) συνεχίζει να βρίσκεται στον… αέρα, καθώς η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα «διερευνήσει νομικές επιλογές» για να αποκλείσει τη χώρα από τους Αγώνες.

Στη έκτακτη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου της ΔΟΕ στην Ελβετία, την Τρίτη, την επομένη της παρουσίασης μιας ανεξάρτητης έρευνας, η οποία περιγράφει λεπτομερώς ένα συστηματικό και κρατικό πρόγραμμα φαρμακοδιέγερσης στη Ρωσία, δεν επικράτησε η άποψη του άμεσου αποκλεισμού.

«Όσον αφορά τη συμμετοχή Ρώσων αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες Ρίο 2016, η ΔΟΕ θα αξιολογήσει προσεκτικά την έκθεση» τονίζει μεταξύ άλλων στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή και προσθέτει:

«Η ΔΟΕ θα διερευνήσει τις νομικές επιλογές αναφορικά με έναν συλλογικό αποκλεισμό όλων των Ρώσων αθλητών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2016 σε σχέση με το δικαίωμα στην ατομική δικαιοσύνη. Σε αυτό το πλαίσιο η ΔΟΕ θα πρέπει να λάβει υπόψη την απόφαση του CAS στις 21 Ιουλίου 2016 αναφορικά με τους κανονισμούς της IAAF, καθώς και τον Παγκόσμιο Κώδικα κατά του Ντόπινγκ και την Ολυμπιακή Χάρτα».

Σε διαθεσιμότητα υψηλόβαθμα στελέχη της ρωσικής υπηρεσίας κατά του ντόπινγκ

Ο υπουργός Αθλητισμού της Ρωσίας, Βιτάλι Μούτκο, δήλωσε σήμερα, Τρίτη, ότι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα η σύμβουλός του κατά του ντόπινγκ, Ναταλία Ζελάνοβα, και άλλα δύο στελέχη των σπορ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων «R-Sport».

Ο Μούτκο δήλωσε ότι η δική του διαθεσιμότητα είναι θέμα του Προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, και του πρωθυπουργού της χώρας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, για να το αποφασίσουν, ωστόσο δεν εξετάζεται αυτή τη στιγμή.

Είπε ακόμη ότι δεν υπάρχουν κατηγορίες εναντίον του στην έκθεση που δημοσίευσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός κατά του Ντόπινγκ, η οποία βρήκε αποδείξεις για φαρμακοδιέγερση -με τη βοήθεια του ρωσικού κράτους- στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014 στο Σότσι.

Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων R-Sport, ο Μούτκο δήλωσε σήμερα ότι έθεσε σε διαθεσιμότητα την αναπληρώτρια επικεφαλής του κέντρου αθλητικής προετοιμασίας της Ρωσίας, Ιρίνα Ροντιόνοβα. Ο Ρώσος υπουργός Αθλητισμού τόνισε ακόμη ότι δεν αποφεύγει τα καθήκοντά του, αλλά είπε πως είναι έτοιμος να αναλάβει την ευθύνη για το σκάνδαλο ντόπινγκ που συγκλονίζει τη χώρα.