Το ρωσικό Υπουργείο Αθλητισμού ανέπτυξε και χρηματοδότησε πρόγραμμα ντόπινγκ κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών στο Σότσι το 2014, σύμφωνα με την έκθεση που έχει συντάξει η Παγκόσμια ομοσπονδία κατά του ντόπινγκ (WADA).

Ρώσοι επιστήμονες, υπό την καθοδήγηση πολιτικών επιρροών, αλλοίωναν και άλλαζαν δείγματα ούρων προκειμένου να μην εντοπίζονται απαγορευμένες ουσίες στους ελέγχους αντι-ντόπινγκ.

Ο Ρίτσαρντ ΜακΛάρεν, που υπογράφει την έρευνα ανέφερε κατά την παρουσίασή της στο Τορόντο:

-Το υπουργείο αθλητισμού έλεγξε και επέβλεψε την χειραγώγηση αποτελεσμάτων των αθλητών ή την ανταλλαγή δειγμάτων.

Παράλληλα, το προσωπικό του εργαστηρίου της Μόσχας δεν είχε την επιλογή αν θα συμμετέχει στο κρατικό σύστημα. Αντίθετα,ήταν υποχρεωμένο να συμμετέχει στο σύστημα που επέτρεψε στους Ρώσους αθλητές να αγωνίζονται, έχοντας λάβει παράνομες ουσίες.

ΔΟΕ: «Οι πιο σκληρές κυρώσεις»

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, τόνισε ότι τα ευρήματα της ανεξάρτητης έκθεσης του Παγκόσμιου Οργανισμού κατά του Ντόπινγκ για τη ρωσική φαρμακοδιέγερση στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι δείχνουν μια «σοκαριστική και χωρίς προηγούμενο επίθεση στην ακεραιότητα του αθλητισμού και των Ολυμπιακών Αγώνων».

Ο 62χρονος Γερμανός τονίζει σε δήλωσή του: «Η ΔΟΕ θα μελετήσει τώρα προσεκτικά τις περίπλοκες και λεπτομερείς καταγγελίες, ιδίως όσον αφορά το ρωσικό υπουργείο Αθλητισμού. Η ΔΟΕ δεν θα διστάσει να λάβει τις σκληρότερες διαθέσιμες κυρώσεις εναντίον οποιουδήποτε εμπλεκόμενου ατόμου ή οργανισμού».

Επίσης, ο Μπαχ είπε ότι το εκτελεστικό συμβούλιο της ΔΟΕ θα έχει αύριο τηλεφωνική διάσκεψη, προκειμένου να λάβει τις πρώτες αποφάσεις του. Αυτές ενδέχεται να περιλαμβάνουν προσωρινά μέτρα και κυρώσεις αναφορικά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν το διάστημα 5-21 Αυγούστου στο Ρίο ντε Τζανέιρο.