Τους 13 «εκλεκτούς» της Εθνικής υδατοσφαίρισης ανδρών, ενόψει της συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο, ανακοίνωσε ο Θοδωρής Βλάχος. Ο Ομοσπονδιακός προπονητής έδειξε εμπιστοσύνη στα ίδια πρόσωπα που κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Καζάν.

Αρχηγός της εθνικής ανδρών, στη Βραζιλία, θα είναι ο Χρήστος Αφρουδάκης. Ο 32άχρονος πολίστας μετρά αντίστροφα για την τέταρτη συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες στην καριέρα του (2004, 2008, 2012, 2016). Τρίτη εμπειρία από Ολυμπιακούς Αγώνες θα έχει ο Μανώλης Μυλωνάκης (2008, 2012), ενώ για δεύτερη φορά θα συμμετάσχουν οι Κώστας Μουρίκης, Βαγγέλης Δελακάς και Γιάννης Φουντούλης, οι οποίοι ήταν στην αποστολή του Ντράγκαν Άντριτς, το 2012, στο Λονδίνο.

Παρθενική συμμετοχή θα αποτελέσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2016 για τους: Κώστα Φλέγκα, Στέφανο Γαλανόπουλο, Γιώργο Δερβίση, Κώστα Γεννηδουνιά, Κυριάκο Ποντικέα, Χριστόδουλο Κολόμβο, Αλέξανδρο Γούνα και Άγγελο Βλαχόπουλο. Η εθνική ανδρών έχει κληρωθεί στον ίδιο όμιλο, με τις Σερβία, Ουγγαρία, Βραζιλία, Αυστραλία και Ιαπωνία.

Ο Θοδωρής Βλάχος δήλωσε για την επιλογή της 13άδας: «Η επιλογή της 13άδας έγινε καθαρά με το κριτήριο ότι αυτοί οι παίκτες πιστεύω πως είναι οι καλύτεροι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Δεν είναι μόνο το ότι κέρδισαν το χάλκινο μετάλλιο στο Καζάν και την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά παρουσίασαν ένα πολύ καλό πρόσωπο καθ’όλη τη διάρκεια της σεζόν και στην προετοιμασία».

Σχετικά, με το τουρνουά του Μπορ, ο Ομοσπονδιακός προπονητής εξήγησε: «Ήταν ένα πολύ δυνατό τουρνουά με κάποιες από τις καλύτερες ομάδες του κόσμου. Εμείς παρά τα προβληματα απουσιών που είχαμε, είτε λόγω τραυματισμών είτε λόγω ασθενειών, αποδείξαμε πως είμαστε ένα ομοιογενές σύνολο και όλοι όσοι αγωνίστηκαν έδειξαν υπερβάλλοντα ζήλο. Το πρόσωπο που δείξαμε είναι άκρως θετικό για τη συνέχεια. Αυτό που κρατάω περισσότερο από όλα είναι πως δείξαμε πως δεν υπάρχει ομάδα που δεν μπορούμε να την κερδίσουμε. Αυτό μπορούμε να το έχουμε στο μυαλό μας και στους Ολυμπιακούς Αγώνες και να λειτουργήσει θετικά σε δύσκολες στιγμές των παιχνιδιών, είτε αντίπαλος είναι η Σερβία, είτε κάποια άλλη πολύ καλή ομάδα. Δεν έχουμε να φοβηθούμε κανέναν».

Αναλυτικά η αποστολή της εθνικής ανδρών πόλο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο: Κώστας Φλέγκας, Στέφανος Γαλανόπουλος (τερματοφύλακες), Μανώλης Μυλωνάκης, Γιώργος Δερβίσης, Κώστας Γεννηδουνιάς, Γιάννης Φουντούλης, Κυριάκος Ποντικέας, Χρήστος Αφρουδάκης (αρχηγός), Βαγγέλης Δελακάς, Κώστας Μουρίκης, Χριστόδουλος Κολόμβος, Αλέξανδρος Γούνας, Άγγελος Βλαχόπουλος.

Το πρόγραμμα της εθνικής στην Α΄ Φάση στο Ρίο ντε Τζανέιρο έχε3ι ως εξής:

1η αγωνιστική (6 Αυγούστου)

Ελλάδα–Ιαπωνία

2η αγωνιστική (8 Αυγούστου)

Σερβία–Ελλάδα

3η αγωνιστική (10 Αυγούστου)

Ελλάδα–Ουγγαρία

4η αγωνιστική (12 Αυγούστου)

Ελλάδα–Βραζιλία

5η αγωνιστική (14 Αυγούστου)

Αυστραλία-Ελλάδα