Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο επισκέφθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος συνοδευόμενος από πέντε προσφυγόπουλα που φιλοξενήθηκαν στον Ξενώνα Ασυνόδευτων Ανηλίκων της «Αποστολής».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο για την επίσκεψή του εξάροντας τον ρόλο της Εκκλησίας «σ’ όλη αυτή την κρίση που αντιμετωπίζει χρόνια τώρα η Χώρα μας και ο Λαός μας». Όπως πρόσθεσε, εάν δεν έχει επέλθει η ρήξη του κοινωνικού ιστού, «αυτό οφείλεται εν πολλοίς στο ότι ευτυχώς στον Τόπο μας, στην Κοινωνία μας, λειτουργούν δύο θεσμοί: η Εκκλησία και η Οικογένεια». Ο κ.Παυλόπουλος τόνισε πως η Εκκλησία το έχει αποδείξει πολλαπλώς και το έχει αποδείξει και σε ένα άλλο μεγάλο ζήτημα, το Προσφυγικό ζήτημα. Και το αποδεικνύει και σήμερα. «Η συμπαράσταση της Εκκλησίας για ν΄ αντιμετωπίσουμε ως Έλληνες το Προσφυγικό ζήτημα, όπως ταιριάζει στον Πολιτισμό μας στις αρχές και τις αξίες μας είναι κορυφαία και αυτό οφείλω να το τονίσω».

Ο κ.Παυλόπουλος αναφέρθηκε στη σημαντική δουλειά της Εκκλησίας της Ελλάδος στον τομέα της φιλοξενίας και περίθαλψης των νέων προσφύγων. «Νέοι άνθρωποι που βρέθηκαν διωγμένοι από τις πατρίδες τους στην δική μας Πατρίδα όχι απλώς φιλοξενούνται στην «Αποστολή», αλλά η «Αποστολή» τους δίνει την δυνατότητα να ζήσουν ισότιμα μεταξύ μας, ν’ αναπτύξουν την προσωπικότητά τους και κυρίως να προσφέρουν στην κοινωνία αυτό που μπορούν».

Οι πέντε νέοι, θύματα πολεμικών συρράξεων και του trafficking παραπέμφθηκαν στην «Αποστολή» πριν από τρία χρόνια και παρά την ελάχιστη παιδεία που είχαν λάβει στις χώρες τους επέδειξαν ζήλο για μάθηση, έμαθαν ελληνικά, πήγαν σχολείο, αποφοίτησαν έδωσαν εξετάσεις και μπήκαν σε ανώτερες σχολές ή τεχνικές και ζουν σήμερα αυτόνομα. Τα παιδιά συνόδευαν ο Γενικός Διευθυντής της «Αποστολής» κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας και εξειδικευμένο προσωπικό του ξενώνα.

Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο τη Δημοκρατίας ο Γενικός Διευθυντης της «Αποστολής» Kωνσταντίνος Δήμτσας υπογράμμισε: «Δεν έχει σημασία αν ένας άνθρωπος είναι λευκός ή μαύρος. Πάνω απ’ όλα είναι άνθρωπος. Είναι εικόνα του Θεού. Η «Αποστολή» κάνοντας πράξη το όραμα του Αρχιεπισκόπου ανοίγει την καρδιά της και αγκαλιάζει ως αδελφό της κάθε ξένο. Άλλωστε κανένας δεν πρέπει να ξεχάσει πως ο πρώτος ξένος για τους Χριστιανούς ήταν ο ίδιος ο Κύριος μας, ο Ιησούς Χριστός. Μερικά από αυτά τα παιδιά, κύριε Πρόεδρε, για να έρθουν στην Ελλάδα έκαναν 6 μήνες με τα πόδια. Πηγαίνουν όλα σχολείο και σας έφεραν ως δώρο ένα τροπάριο της Μεγάλης Παρασκευής στο οποίο ο Ιωσήφ απευθυνόμενος στον Πιλάτο αναφέρει τον Ιησού ως ξένο λέγοντας χαρακτηριστικά «δος μοι τούτον τον ξένον». Είναι ένα συμβολικό κείμενο γιατί τα περισσότερα από τα παιδιά αυτά είναι μουσουλμάνοι».

Το πρόγραμμα του Ξενώνα ΕΣΤΙΑ της «Αποστολής» συνεισφέρει στην παροχή υπηρεσιών σε αιτούντες άσυλο/πρόσφυγες και αποσκοπεί στην παροχή ψυχολογικής υποστήριξης και συμβουλευτικής ως προς την κοινωνική ένταξη τους, δημιουργική απασχόληση, πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα σε συνεργασία με αντίστοιχους φορείς ιατρικής φροντίδας, εκπαίδευση με την εκμάθηση της ελληνικής και αγγλικής γλώσσας, χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών και κοινωνικών δεξιοτήτων. Παράλληλα, οι ασυνόδευτοι ανήλικοι απασχολούνται σε μια ευρεία γκάμα αθλητικών, πολιτιστικών και περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων, οι οποίες διασφαλίζονται μέσω των συνεργασιών της «Αποστολής» και της Αρχιεπισκοπής Αθηνών με φορείς της τοπικής κοινωνίας. Τέλος, το πρόγραμμα στοχεύει στην εκπόνηση και διενέργεια μιας ευρείας εκστρατείας ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης αναφορικά με τα δικαιώματα, τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες των προσφύγων.

Ο Ξενώνας σήμερα φιλοξενεί 20 ανήλικους, κυρίως από την Συρία, ενώ από το 2011, όταν και ξεκίνησε τη λειτουργία του, έχει φιλοξενήσει περίπου 370 παιδιά.