«Προσπαθώ να κάνω συναντήσεις άλλου τύπου και είμαι πολύ ευχαριστημένος από το πώς διαμορφώνεται το νέο πρόγραμμα. Ωστόσο επειδή το τοπίο είναι πολύ ασταθές, κάνουμε όσο μπορούμε πιο συγκροτημένα πράγματα» λέει ο Άκις Βλουτής, σκηνοθέτης, ηθοποιός και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Θεάτρου Από Μηχανής.

Η νέα σεζόν ξεκινά στη Β’ σκηνή του θεάτρου με τον «Πίθηκο του Κάφκα» του Κόλιν Τίβαν (Πρεμιέρα 14 Οκτωβρίου 2016) και ακολουθεί το «Πάρτι Γενεθλίων» του Χάρολντ Πίντερ (Πρεμιέρα 11 Νοεμβρίου 2016).

Στη δεύτερη περίοδο (Φεβρουάριος 2017) ο Βλουτής συνεργάζεται με τον Γιώργο Κιμούλη στο «Ποιος φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ;» του Έντουαρντ Άλμπυ και με τον Κωνσταντίνο Ντέλλα στον «Ματωμένο Γάμο» του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, σε νέα μετάφραση του συγγραφέα Δημήτρη Τσεκούρα και μουσική του Cayetano.

Για τον «Πίθηκο». «Πρόκειται για μια διασκευή από το μυθιστόρημα του Κάφκα “Αναφορά σε μια Ακαδημία” (1917). Είναι ένα τρομερά καλογραμμένο κείμενο που έχει μεταγράψει ένας άγγλος δραματουργός και χρησιμοποιώ. Έχουμε ήδη ξεκινήσει πρόβες και επειδή έχω και τον Πίντερ μετά, δουλεύω για να μπορέσω να κερδίσω λίγο χρόνο», συνεχίζει.

Για το «Πάρτι». «Ξεκινήσαμε με άλλο κείμενο και τελικά βρεθήκαμε με τον Πίντερ, τον οποίο δεν είχα σκεφτεί να κάνω τώρα. Αλλά όταν ο Δημοσθένης Παπαδόπουλος, που υπογράφει τη μετάφραση και τη σκηνοθεσία, μου είπε να παίξω τον Στάνλει και να μην κάνω ακόμα ένα γερμανικό έργο, είπα γιατί όχι; Με τον Δημοσθένη είναι σαν να μην έχουμε κάνει παράσταση, σαν να μην έχουμε κάνει δουλειά, γίνονται όλα μόνα τους. Αυτό το έργο έχει μια τρομαχτική απήχηση με αυτό που συμβαίνει τώρα. Όλες αυτές οι μεγάλες ιστορίες και η αίσθηση ότι είσαι ένοχος από τη στιγμή που γεννιέσαι, νομίζω είναι η πρώτη φορά που το νοιώθουμε τόσο έντονα σε μια εποχή. Χωρίς να ξέρουμε γιατί, χρωστάμε παντού δεν ξέρουμε για ποιό λόγο, χρωστάμε όχι μόνο εμείς, αλλά και τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Δεν ξέρω ποιά θα είναι πιο ελευθέρα και με αυτή την έννοια είπα ότι για μένα έχει πρώτα σημασία η συνάντηση με τους ανθρώπους και μετά με τα κείμενα».

Για τον Γιώργο Κιμούλη. «Ταίριαξε πολύ η σκέψη μας και είναι σημαντικό να μπορείς να συνεννοείσαι με τον σκηνοθέτη και να έχεις μια ροή. Με τον Γιώργο είναι μια συνάντηση. Τον ξέρω λίγα χρόνια, αλλά τον παρακολουθώ από μικρός. Γνωριστήκαμε όταν έκανα έναν Ίψεν πριν από τέσσερα χρόνια και από τότε ξεκίνησε μια συγγένεια που δημιουργεί μια πρώιμη φιλία. Τον ενδιαφέρει ο τρόπος που λειτουργώ, εγώ τον θαύμαζα πάντα σαν ηθοποιό και είναι ωραίο που ήθελε πολύ να σκηνοθετήσει αυτό το έργο.

Έχει μεγάλο ενδιαφέρον, γιατί θα κάνουμε μια μετακίνηση φέρνοντας το έργο πιο κοντά στο «Χορό του θανάτου» του Στρίντμπεργκ από όπου έρχεται. Γιατί ο Αλμπυ παίρνει ουσιαστικά το «Χορό του θανάτου» και του καταργεί κάθε συμβολισμό. Κάνει δηλαδή ένα πολύ ρεαλιστικό αστικό δράμα. Και με αυτή την έννοια είπαμε αφού το κάνουμε τώρα, είναι ευκαιρία να κάνουμε μια μετακίνηση μπρος-πίσω και στα δύο αυτά πράγματα μαζί. Και έχει μεγάλο ενδιαφέρον το πώς σκέφτεται να το κάνουμε.

Η επιλογή των κειμένων. «Είναι πολύ σημαντική αν θέλουμε να δούμε ότι το θέατρο είναι μια μεγάλη αφήγηση. Δεν μπορώ να κάνω αποσπασμένα πράγματα, κάπως πρέπει να υπάρχει μια λογική. Βεβαίως επειδή ξέρω τι με ενδιαφέρει, περιορίζω τις συνεργασίες έτσι ώστε να έχω μια ταυτότητα προς όλα. Έκανα ένα άνοιγμα από ανάγκη φέτος και το τοπίο μοιάζει να είναι πιο ελπιδοφόρο, καθώς έχω κάποιες συνεργασίες με μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Έχω μια μεγάλη ησυχία ότι θα πάνε τα πράγματα -καλλιτεχνικά τουλάχιστον- σε μια διαδρομή. Έχω μια ησυχία μετά από πολλά χρόνια, γιατί άλλο παίζω θέατρο και άλλο έχω θέατρο».

Θέατρο Από Μηχανής (Ακαδήμου 13, Κεραμεικός, τηλ. 210-5237.297)

www.syn-epi.com

Ρεπερτόριο 2016-2017

«Ο Πίθηκος του Κάφκα» του Κόλιν Τίβαν

Πρεμιέρα 14 Οκτωβρίου 2016 για 20 παραστάσεις

Σκηνοθεσία – Σύλληψη εικαστικού χώρου: Άκις Βλουτής

Visual Art: Παντελής Μάκκας

Κοστούμια: Νίκος Αναγνωστόπουλος

Πρωτότυπη μουσική: Σταύρος Γασπαράτος

Κίνηση: Μαριέλλα Νέστορα

Βοηθός Σκηνοθέτη: Βάσω Στεργίου

Ερμηνεύει ο Χάρης Αττώνης που επίσης μεταφράζει το έργο.

«Πάρτυ Γενεθλίων» του Χάρολντ Πίντερ

Πρεμιέρα 11 Νοεμβρίου 2016

Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Δημοσθένης Παπαδόπουλος

Σκηνικά – Κοστούμια: Νίκος Αναγνωστόπουλος

Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης

Ερμηνεύουν: Άκις Βλουτής, Μίνα Αδαμάκη, Φώτης Αρμένης, Αλέξανδρος Μούκανος, Γιώργος Κοψιδάς, Δήμητρα Κόκκορη

«Ποιος φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ;» του Έντουαρντ Άλμπυ

Περίοδος Παρουσίασης: Φεβρουάριος 2017 – Μάιος 2017

Μετάφραση: Τζένη Μαστοράκη

Σκηνοθεσία: Γιώργος Κιμούλης

Σκηνικά – Κοστούμια: Νίκος Αναγνωστόπουλος

Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης

Ερμηνεύουν: Άκις Βλουτής, Νίκη Παλληκαράκη