Συνεχίζεται η μεγάλη πανελλαδική εκστρατεία ενημέρωσης και πρόληψης για την άνοια, του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών με επισκέψεις στην Σύρο και την Κέρκυρα.

Οι πάσχοντες από νόσο Aλτσχάιμερ και άλλες μορφές Άνοιας στην Ελλάδα υπολογίζονται περίπου 200.000 ενώ Παγκοσμίως και μέχρι το 2050, οι ανοϊκοί ασθενείς θα είναι περίπου 115,4 εκατομμύρια.

Εξειδικευμένο προσωπικό του «Καρέλλειου» –Ολοκληρωμένη Μονάδα Αντιμετώπισης Alzheimer & Συναφών Παθήσεων της «Αποστολής» πραγματοποίησε στη Σύρο και στην περιφέρεια της Ιεράς Μητρόπολης Κερκύρας Παξών & Διαπόντιων Νήσων, δωρεάν τεστ μνήμης σε πολίτες άνω των 60 ετών.

Επίσης, πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές ομιλίες σχετικά με την άνοια στα Πνευματικά Κέντρα των Ιερών Μητροπόλεων, με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τη νόσο, που παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον πολίτες της ευρύτερης περιοχής.

«Ένα από τα σοβαρότερα προβλήτα πού µαστίζουν τις σύγχρονες κοινωνίες», χαρακτήρισε ο Μητροπολίτης Σύρου, Τηνου και Μυκόνου Δωρόθεος, την άνοια. Και πρόσθεσε: «παλαιότερα, όταν οι κοινωνικές και οικογενειακές συνθήκες ήταν διαφορετικές, οι απαιτήσεις της καθημερινότητας πιο χαλαρές και οι οικογενειακές σχέσεις πιο σταθερές, το πρόβληµα της γεροντικής άνοιας συνήθως αντιμετωπιζόταν στα πλαίσια των ενδοοικογενειακών σχέσεων. Σήμερα, όµως, καθίσταται µείζον κοινωνικό, οικογενειακό και οικονομικό πρόβληµα, στην πρόληψη και αντιμετώπιση του οποίου καλούµεθα όλοι να συμβάλλουμε».

Όπως ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής της «Αποστολής» Κωνσταντίνος Δήμτσας, «στόχος της πανελλαδική εκστρατείας είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου προκειμένου να επιτυγχάνεται η έγκαιρη διάγνωση της νόσου η οποία είναι αποφασιστικής σημασίας για τον ασθενή και τους οικείους του γιατί τους επιτρέπει: να ξεκινήσουν έγκαιρα φαρμακευτικές και μη φαρμακευτικές θεραπείες, να προγραμματίσουν το μέλλον με τη ρύθμιση νομικών, ιατρικών και οικονομικών θεμάτων, να εκπαιδευτούν ώστε να διαχειρίζονται αποτελεσματικά την καθημερινότητά τους, να μειώσουν το συνολικό κόστος φροντίδας».

Από την πλευρά της η υπεύθυνη της Δομής Κατερίνα Ευθυμιοπούλου υπογράμμισε ότι «λόγω της αύξησης του προσδόκιμου ζωής πανελλαδικά, αυξάνονται και τα περιστατικά άνοιας, μεγάλος αριθμός των οποίων παραμένουν χωρίς διάγνωση ειδικά στην περιφέρεια. Μέσα από την εκστρατεία αυτή προσπαθούμε να καλύψουμε αυτό το κενό σε συνεργασία πάντα με τους κατά τόπους φορείς».

Οι επισκέψεις της «Αποστολής» γίνονται σε σε συνεργασία με την εταιρία ΜΕΓΑ και τα Sani Sensitive. Η εκστρατεία αναμένεται να συνεχιστεί σε άλλες πόλεις και νησιά της Ελλάδας, με έμφαση στις ακριτικές περιοχές.