Αρχίζει μέσα στην εβδομάδα ο μεγάλος αγώνας για να ανοίξουν τον Σεπτέμβριο τα σχολεία χωρίς –τουλάχιστον πολλές –κενές θέσεις εκπαιδευτικών.

Χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικοί θα καταθέσουν τις επόμενες ημέρες, ενδεχομένως και από αύριο, ηλεκτρονικές αιτήσεις πρόσληψης στα σχολεία της χώρας για το ερχόμενο έτος. Ο αριθμός τους αναμένεται να είναι μεγάλος, δεδομένου ότι φέτος δεν θα γίνουν μόνιμες προσλήψεις, αλλά είναι και μικρός ο αριθμός όσων δεν έχουν δικαίωμα αίτησης πρόσληψης ως αναπληρωτών, γιατί παρότι προσελήφθησαν πέρυσι δεν παρουσιάστηκαν να αναλάβουν υπηρεσία ή παραιτήθηκαν. Σύμφωνα με τα στοιχεία της αρμόδιας Διεύθυνσης του υπουργείου Παιδείας, ο αριθμός των δασκάλων που τιμωρούνται με αποκλεισμό από τους πίνακες είναι 103 και 21 νηπιαγωγοί σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία.

Οπως δηλώνει παντού και με έμφαση τελευταία ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, οι προσλήψεις αναπληρωτών το επόμενο έτος θα είναι περίπου 20.000 και τα σχολεία θα ανοίξουν με τους εκπαιδευτικούς να βρίσκονται στις θέσεις τους. Πάντως πολλοί δάσκαλοι μιλούν για περικοπές εκπαιδευτικών στα δημοτικά, ενώ και ο ίδιος ο Νίκος Φίλης έχει παραδεχθεί –πριν από περίπου έναν μήνα απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή –ότι μόνο από τις αλλαγές που έκανε στα Ολοήμερα δημοτικά σχολεία, εξοικονομούνται 3.620 εκπαιδευτικοί.

ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ. Σύμφωνα με ενημέρωση από τον αιρετό εκπαιδευτικό Βασίλη Παληγιάννη, η εκτίμηση των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας, για το χρονοδιάγραμμα των υπηρεσιακών μεταβολών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση προσδιορίζεται ως εξής:

Σήμερα Δευτέρα, πιθανότατα, θα δημοσιευθεί σε ΦΕΚ η εγκύκλιος που υπέγραψε ο υπουργός Παιδείας για την πρόσληψη των αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Μετά τη δημοσίευση στο ΦΕΚ θα αρχίσει άμεσα η υποβολή των αιτήσεων. Η διαδικασία θα διαρκέσει περίπου 7 ημέρες.

Εως τα τέλη Ιουλίου θα ανακοινωθούν οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου, σε φορείς και Διευθύνσεις.

Εως τις 25 Αυγούστου (παρότι ο νέος σχεδιασμός των υπηρεσιών είναι για το πρώτο δεκαήμερο Αυγούστου) θα πραγματοποιηθούν οι αποσπάσεις από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ. Μέχρι τα τέλη Ιουλίου θα ζητηθούν από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης τα λειτουργικά κενά με βάση τα οποία θα γίνουν οι αποσπάσεις.

Οι αμοιβαίες μεταθέσεις, οι μετατάξεις από την Πρωτοβάθμια στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και αντίστροφα, καθώς και τυχόν ενστάσεις μεταθέσεων θα εξεταστούν λίγο πριν από τις αποσπάσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι εκπαιδευτικοί ενδιαφέρονται να αλλάξουν πόστο έχουν να ελπίζουν πλέον μόνο στις αποσπάσεις, δεδομένου ότι οι μεταθέσεις ανακοινώθηκαν ήδη και ήταν οι λιγότερες από κάθε άλλη χρονιά. Για τις γενικές μεταθέσεις, στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση έγιναν 6.997 αιτήσεις και ικανοποιήθηκαν 404 (5,77%). Το 2015 είχε ικανοποιηθεί το 21,22%. Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, από τις 4.056 αιτήσεις μετάθεσης γενικής αγωγής ικανοποιήθηκαν οι 356 (8,78%!). Το ποσοστό πέρυσι ήταν 38%.

Το γεγονός εξόργισε τους εκπαιδευτικούς. Ο αιρετός Δημήτρης Μπράτης κατηγόρησε τον πρόεδρο του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ότι με διαδικασία-εξπρές, «μέσα σε δύο λεπτά αποδέχθηκε τις προτάσεις των περιφερειακών διευθυντών και καμία σημασία δεν έδωσε ούτε στις εκτιμήσεις των ΠΥΣΠΕ ούτε καν στην ηλεκτρονική καταγραφή των κενών από το σύστημα του υπουργείου. Ετσι, π.χ., στους δασκάλους αποδέχθηκε τα 980 κενά των περιφερειακών και όχι τα 2.750 που κατέγραψε το σύστημα».

ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

Ποιοι μπορούν να ζητήσουν αμοιβαία μετάθεση

Σύμφωνα με τον αιρετό εκπαιδευτικό της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νεκτάριο Κορδή, οι αιτήσεις για αμοιβαία μετάθεση υποβάλλονται μέσα σε 15 ημέρες από την ανακοίνωση των γενικών μεταθέσεων. Σύμφωνα με τον αιρετό δάσκαλο Δημήτρη Μπράτη, επίσης, μέχρι τις 20 Ιουλίου υποβάλλονται οι αιτήσεις για αμοιβαία μετάθεση των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Δικαίωμα υποβολής αίτησης για αμοιβαία μετάθεση έχουν οι εκπαιδευτικοί εφόσον:

α) Ανήκουν στον ίδιο κλάδο και δεν έχουν συμπληρώσει 25ετή πραγματική υπηρεσία μέχρι 31 Αυγούστου 2011.

β) Η διαφορά της συνολικής εκπαιδευτικής υπηρεσίας τους δεν υπερβαίνει κατά την 31η Αυγούστου του έτους 2016 τα δέκα έτη.

γ) Εχουν συμπληρώσει δύο χρόνια υπηρεσίας από την ημερομηνία δημοσίευσης του διορισμού τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Δεν δικαιούνται αμοιβαίας μετάθεσης οι χαρακτηριζόμενοι ως υπεράριθμοι καθώς και όσοι δεν έχουν τοποθετηθεί οργανικά σε σχολική μονάδα. Οι εκπαιδευτικοί που μετατίθενται αμοιβαία υπηρετούν υποχρεωτικά για έναν χρόνο στη θέση όπου τοποθετήθηκαν. Εχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης μετάθεσης για την περιοχή από όπου προήλθαν, μετά την παρέλευση τριών ετών από την αμοιβαία μετάθεση.