Επιχειρώντας την αποτίμηση της τριετούς παρουσίας του Φώτη Κατσικάρη στην τεχνική ηγεσία της Εθνικής Μπάσκετ, το πρόσημο μετά και τον αποκλεισμό (66-61) από την Κροατία στο Προολυμπιακό Τουρνουά του Τορίνου είναι ξεκάθαρα αρνητικό.

Η μεγαλύτερη αποτυχία, ωστόσο, που χαρακτηρίζει τα τρία τελευταία καλοκαίρια είναι ότι δεν συντελέστηκε αγωνιστική πρόοδος. Στο Μουντομπάσκετ 2014 η Εθνική έδειξε να αποπνέει υγεία, αλλά μετά τις πέντε σερί νίκες στην πρώτη φάση εμφανίστηκε πνευματικά ανέτοιμη και ηττήθηκε κατά κράτος (90-72) από τη Σερβία στον πρώτο νοκ άουτ αγώνα στη φάση των 16. Πέρυσι, στην τελική του Ευρωμπάσκετ 2015 η Εθνική είχε χρυσή ευκαιρία να υποτάξει στον προημιτελικό τη μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης Ισπανία, αλλά ήταν τόσο μπερδεμένη ανάμεσα σε δύο αντικρουόμενους μπασκετικούς κόσμους –το pick and roll του Βασίλη Σπανούλη και το αμερικανικό στυλ του Γιάννη Αντετοκούνμπο –ώστε δεν είχε ξεκάθαρες ιδέες και φοβήθηκε να κερδίσει τη Φούρια Ρόχα.

Η φετινή τρίτη απόπειρα της κατάκτησης του εισιτηρίου για το Ρίο που κατέληξε στην Κροατία (υπέταξε την οικοδέσποινα Ιταλία με 84-78 στην παράταση, η οποία είχε ξοδέψει περί τα 3,5 εκατ. ευρώ για την ανάληψη της διοργάνωσης), υπήρξε ομολογουμένως και η πιο δύσκολη για την Εθνική. Μετά τις αποχωρήσεις Σπανούλη και Ζήση και τις απουσίες λόγω τραυματισμών των Σλούκα, Πρίντεζη και Παπανικολάου, το έμψυχο δυναμικό ήταν περιορισμένων δυνατοτήτων, ασχέτως αν και οι Κροατία – Ιταλία δεν έμοιαζαν αχτύπητες. Παρ’ όλα αυτά, στο κρίσιμο σημείο του ημιτελικού με την Κροατία, η Εθνική επέδειξε επιθετική ένδεια και (ξανά) πνευματικό έλλειμμα, στοιχεία που καλώς ή κακώς χρεώνεται το τεχνικό τιμ.

Στο διά ταύτα. Η Εθνική χρειάζεται έναν προπονητή (θα αποφανθεί η Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης αν ο ιδανικός είναι ο Παναγιώτης Γιαννάκης ή αν υπάρχει άλλη, καλύτερη λύση) που θα εργάζεται full time. Από τη στιγμή, μάλιστα, που έχει χαθεί η σύνδεση με το πόντιουμ από το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ 2009, η Εθνική, που έχει προκριθεί στο Ευρωμπάσκετ 2017, ενδέχεται τα επόμενα χρόνια να δίνει προκριματικούς αγώνες μεσούσης της σεζόν, οπότε θα είναι δύσκολο να υπηρετεί την ομάδα ένας κόουτς που θα είναι επιφορτισμένος και με σύλλογο. Και κάτι ακόμη που αφορά τις υποδομές. Ας ακολουθήσουν το πρότυπο των Σέρβων και των Κροατών και ας διδάξουν στα παιδιά πώς να σουτάρουν και όχι να παίζουν το pick and roll. Η Εθνική αναζητεί σουτέρ, όχι καλοκουρδισμένα ρομπότ!

Οι όμιλοιστο Ρίο

Με κορυφαίο τον Τόνι Πάρκερ (26 π., 4 ρ., 4 ασ.) και MVP του Προολυμπιακού Τουρνουά τον Νάντο ντε Κολό (22 π., 5 ρ., 3 ασ.) η Γαλλία υπέταξε (83-74) τον Καναδά στη Μανίλα, κατακτώντας το δωδέκατο και τελευταίο εισιτήριο για το Ρίο ντε Ζανέιρο (6-21 Αυγούστου). Μετά τη σαρωτική επικράτηση (108-77) της Σερβίας επί του Πουέρτο Ρίκο στο Βελιγράδι και τη νίκη – θρίλερ (84-78, κ.α. 70-70) της Κροατίας επί της Ιταλίας στο Τορίνο, συμπληρώθηκαν οι δύο όμιλοι κατόπιν κλήρωσης. Α’ όμιλος: Γαλλία, ΗΠΑ, Βενεζουέλα, Σερβία, Κίνα, Αυστραλία. Β’ όμιλος: Αργεντινή, Ισπανία, Βραζιλία, Λιθουανία, Κροατία, Νιγηρία. Από κάθε όμιλο προκρίνονται οι τέσσερις πρώτες ομάδες, που θα δώσουν χιαστί νοκάουτ αγώνες ώς τον τελικό.