Για μνημείο αναξιοπιστίας και ανευθυνότητας», αλλά και «έγκλημα σε βάρος του τόπου και του λαού» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Γ. Κουμουτσάκος το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου του 2015.

«Σήμερα, συμπληρώνεται ένας χρόνος από το δημοψήφισμα – παρωδία της 5ης Ιουλίου 2015. Το δημοψήφισμα αυτό κόστισε πολύ ακριβά» ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Το κόστος, όπως είπε, «το πληρώνει η χώρα με τη ραγδαία φτωχοποίησή της», αλλά και «οι συνταξιούχοι, οι μισθωτοί και οι φορολογούμενοι με τη σφαγή των εισοδημάτων τους, που έχει ήδη ξεκινήσει».

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι «άλλα σχεδίασε, άλλα ζήτησε από τους πολίτες και άλλα έκανε», καθώς ζήτησε από τους πολίτες να πουν ‘’όχι’’ στις τελευταίες προτάσεις των θεσμών και όταν οι πολίτες είπαν – κατά πλειοψηφία – ‘’όχι’’, δέχθηκε, όχι μόνο τις τελευταίες, αλλά ακόμη σκληρότερες προτάσεις».

Τόνισε ακόμη ότι το δημοψήφισμα κόστισε δεκάδες δισεκατομμύρια στην οικονομία, στους φορολογούμενους, στις τράπεζες, στους μετόχους τους και το Δημόσιο. «Το κλείσιμο των τραπεζών και τα capital controls κόστισαν περίπου 70 δισ. ευρώ μέχρι σήμερα», υπογράμμισε, ενώ σε ό,τι αφορά τις ευθύνες του κ. Τσίπρα είπε πως «όταν αποφάσιζαν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, γνώριζαν πολύ καλά ότι θα έσερναν τη χώρα εκτός προγράμματος».

Οι Έλληνες δεν ξεχνούν το δημοψήφισμα, ο λογαριασμός είναι βαρύς, σχολίασε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη διεξαγωγή του.

«Πληρώνουμε πολύ ακριβά τον τυχοδιωκτισμό της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ» πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε η κ. Γεννηματά, χάθηκαν 86 δισ., οι συντάξεις κόβονται καθημερινά, η α’ κατοικία σε πλειστηριασμό, νέα λουκέτα στις επιχειρήσεις ανεργία ύφεση φοροκαταιγίδα.

«Ποτέ ξανά δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μας διχάσουν με πλαστά διλήμματα και συνειδητά ψέματα. Υπάρχει άλλος δρόμος για να βγούμε από την κρίση με ασφάλεια. Η εθνική γραμμή και η εθνική συνεννόηση, για να παραμείνουμε στην πρώτη ταχύτητα της Ευρώπης» συμπλήρωσε.

«Πριν έναν χρόνο το ΚΚΕ είχε πει ότι το δημοψήφισμα, με το κάλπικο δίλημμα που έθετε, ήταν ναρκοθετημένο. Ότι το “ΟΧΙ” και το “ΝΑΙ” θα χρησιμοποιηθεί ως δήθεν έγκριση του λαού, για το κλείσιμο νέας αντιλαϊκής συμφωνίας με την τρόικα. Η συνέχεια είναι γνωστή στον ελληνικό λαό. Τα κόμματα του “ΟΧΙ” και του “ΝΑΙ” από κοινού ψήφισαν ένα νέο μνημόνιο, με βάση το οποίο κλιμακώνεται η επίθεση σε βάρος του λαού» αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για τον ένα χρόνο από το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.

«Σήμερα, όλες αυτές οι πολιτικές δυνάμεις αξιοποιούν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, για να εμφανιστούν δήθεν δικαιωμένες. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για να συνεχίσει το – χρεοκοπημένο πια – παραμύθι της “σκληρής” διαπραγμάτευσης και του “καλού” δικού της μνημονίου. Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις του “ΝΑΙ”, για να “ξεπλύνουν” τη δική τους αντιλαϊκή πολιτική και την ψήφο τους στο 3ο μνημόνιο. Οι πολιτικές δυνάμεις που αποσκίρτησαν από το ΣΥΡΙΖΑ για να κρύψουν ότι επί μήνες, από κυβερνητικές θέσεις, καλλιεργούσαν αυταπάτες ότι η ΕΕ μπορεί να αλλάξει και καθησύχαζαν το λαό ότι η κυβέρνησή τους δε θα υπογράψει μνημόνια, ενώ σήμερα συνεχίζουν την εξαπάτηση προβάλλοντας ως εναλλακτική λύση την καπιταλιστική Ελλάδα με εθνικό νόμισμα» προσθέτει η ανακοίνωση του κόμματος.

«Το πραγματικό, ταξικό ΟΧΙ των εργατοϋπαλλήλων και των λαϊκών στρωμάτων στα αντιλαϊκά μέτρα χωρίς ημερομηνία λήξης, μπορεί να εκφραστεί μόνο μέσα από το εργατικό κίνημα και την κοινωνική συμμαχία τους, απέναντι σε όλες τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου, σε ρήξη και σύγκρουση με το κεφάλαιο, την εξουσία του και τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες του, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση» καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

«Το δημοψήφισμα των λαϊκιστών στοίχισε πολλά στους Έλληνες. Έφερε τη χώρα στον γκρεμό και χαθήκανε δεκάδες δισεκατομμύρια. Η ιστορία θα είναι πολύ αυστηρή με αυτούς που πήγαν να ανατινάξουν την Ελλάδα» δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης με αφορμή τη συμπλήρωση από τον ένα χρόνο της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε ότι τώρα πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά ενώ συμπλήρωσε: «Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προσθέτει κάθε μέρα προβλήματα, ενώ η χώρα έχει ανάγκη από τολμηρές λύσεις. Δικαιοσύνη και δουλειές! Αυτά ζητάει ο κόσμος. Και γι΄ αυτά παλεύει κάθε μέρα το Ποτάμι».