Ο επικεφαλής του Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) Νάιτζελ Φάρατζ δήλωσε τη Δευτέρα ότι παραιτείται αφού πραγματοποίησε τη φιλοδοξία του να κερδίσει το δημοψήφισμα του περασμένου μήνα, με το οποίο αποφασίσθηκε η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ.

«Ουδέποτε ήμουν και ουδέποτε θέλησα να είμαι πολιτικός καριέρας. Ο στόχος μου στην πολιτική ήταν να βγάλω τη Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε.

«Έτσι αισθάνομαι πως είναι σωστό να παραμερίσω από τη θέση του αρχηγού του UKIP.

«Στη διάρκεια του δημοψηφίσματος, είπα ‘θέλω πίσω τη χώρα μου’. Αυτό που λέω τώρα είναι, ‘θέλω πίσω τη ζωή μου’, και αρχίζω τώρα».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Φάρατζ παραιτείται από την ηγεσία του κόμματος. Είχε παραιτηθεί τον Μάιο του 2015 αφού είχε αποτύχει να εκλεγεί στη βουλή στις περυσινές γενικές εκλογές, αλλά απέσυρε την παραίτησή του τρεις ημέρες αργότερα.

Δήλωσε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει το κόμμα και θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις Βρυξέλλες «σαν γεράκι» στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Επανέλαβε την άποψή του ότι ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας πρέπει να είχε υποστηρίξει την εκστρατεία υπέρ της αποχώρησης, αλλά αρνήθηκε να εκφράσει την υποστήριξή του για κάποιον συγκεκριμένο υποψήφιο μεταξύ των Αντρέα Λίντσομ, Μάικλ Γκόουβ ή Λάιαμ Φοξ. Το σημερινό φαβορί, η Τερέζα Μέι, είχε υποστηρίξει την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ.

Ο 52χρονος Φάρατζ ήταν μέλος του UKIP από το 1993, που δημιουργήθηκε το κόμμα, και εξελέγη για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 1999.

Σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα, ο Φάρατζ εκτιμά πως το κόμμα του μπορεί «να γνωρίσει καλύτερες ημέρες», αν η επόμενη κυβέρνηση δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις που συνδέονται με το Brexit.