Περίπου 50 ζευγάρια συμμετείχαν στο φετινό 21ο παγκόσμιο πρωτάθλημα μεταφοράς συζύγου που διοργανώνει παραδοσιακά η πόλη Σονκαγιάρβι της κεντρικής Φινλανδίας.

Ο διαγωνισμός διαρκεί δύο μέρες και τα ζευγάρια δοκιμάστηκαν σε αγώνα ταχύτητας, σε ομαδικό αγώνα και ατομική προθέρμανση.

Στην φετινή διοργάνωση, που γίνεται στην μικρή πόλη Σονκαγιάρβι με τους 4.600 κατοίκους, νικητήριο ζευγάρι αναδείχθηκε ο Ντιμίτρι Σαγκάλ και η Αναστασία Λογκίνοβα από τη Ρωσία.

Ολοκλήρωσαν τις δοκιμασίες σε περίπου μία ώρα και δύο λεπτά, αφήνοντας δεύτερους τους πέντε φορές παγκόσμιους πρωταθλητές από τη Φινλανδία, Τέιστο Μιέτινεν και Κριστίνα Χάπανεν που έκαναν χρόνο περίπου μία ώρα και επτά λεπτά.

Βραβείο: Το βάρος της γυναίκας σε μπίρα

Ετσι το ζευγάρι των νικητών θα γυρίσει στην πατρίδα του με το πολυπόθητο υγρό βραβείο του, που δεν είναι άλλο από το βάρος της γυναίκας σε μπύρα.

Ο διαγωνισμός έχει τις ρίζες του σε μύθο του 19ου αιώνα και σχετίζεται με τον ληστή Ρόνκαϊνεν.

Σύμφωνα με την παράδοση υπάρχουν τρεις εναλλακτικές ιστορίες. Η πρώτη λέει ότι τα μέλη της συμμορίας έκλεβαν τρόφιμα και γυναίκες από τα χωριά κουβαλώντας τα στις πλάτες.

Η δεύτερη ότι έκλεβαν μόνο γυναίκες και η τρίτη ότι τα μέλη της συμμορίας εκπαιδεύονταν με τον τρόπο αυτόν για να έχουν δύναμη όταν θα έκλεβαν σακιά με τρόφιμα και γουρούνια.