Ολο και περισσότεροι χρήστες της τεχνολογίας όταν κλείνουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους, το πρώτο πράγμα που ρωτούν είναι αν το κατάλυμά τους διαθέτει «ασύρματη σύνδεση Ιντερνετ» ή πιο απλά Wi Fi.

Οι σύγχρονοι ταξιδιώτες κουβαλούν πλέον μαζί τους όλα τα gadgets, ακόμη κι όταν πρόκειται οι καλοκαιρινές διακοπές τους να είναι σύντομες. Ωστόσο, καθώς οι κίνδυνοι παραμονεύουν κυρίως στις δημόσιες συνδέσεις Ιντερνετ, απαιτείται η λήψη ορισμένων βασικών μέτρων ασφαλείας ώστε χρήστες, συσκευές και δεδομένα να παραμένουν προστατευμένοι ακόμη και στη διάρκεια των διακοπών.

Ο δεκάλογος που, σύμφωνα με τους ειδικούς της ESET, πρέπει να τηρείται σχολαστικά, καθώς προφυλάσσει τους χρήστες των ηλεκτρονικών gadgets από δυσάρεστες εκπλήξεις, προβλέπει συγκεκριμένες ενέργειες:

1 Βεβαιωθείτε ότι το laptop σας και οι φορητές συσκευές σας (smartphones, tablets κ.λπ.) διαθέτουν πλήρως ενημερωμένο λειτουργικό σύστημα και λογισμικό, καθώς και μια αξιόπιστη λύση ασφαλείας.

2 Δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας πριν φύγετε από το σπίτι και αποθηκεύστε τα σε ασφαλές μέρος. Εξετάστε την πιθανότητα να μεταφέρετε τα ευαίσθητα δεδομένα από τον σκληρό δίσκο του υπολογιστή σας, σε ένα κρυπτογραφημένο εξωτερικό μέσο αποθήκευσης για το διάστημα που θα βρίσκεστε σε διακοπές.

3Μην αφήνετε ποτέ τις συσκευές σας χωρίς επιτήρηση σε δημόσιους χώρους. Χρησιμοποιώντας μια λύση anti-theft μπορείτε να εντοπίσετε το χαμένο laptop ή smartphone σας, σε περίπτωση που κλαπεί, καθώς και να διαγράψετε τα περιεχόμενά του από απόσταση αν προκύψει ανάγκη.

4Βεβαιωθείτε ότι έχετε ενεργοποιήσει τις λειτουργίες «password protection» και «inactivity timeout» σε όλες τις συσκευές σας, όπως laptops, tablets και smartphones και προσπαθήστε να μειώσετε το χρονικό όριο στο ελάχιστο. Το να κάνετε διαρκώς log in μπορεί να είναι ενοχλητικό, αλλά είναι προτιμότερο από το να κλαπούν οι ευαίσθητες πληροφορίες σας.

5Προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε μόνο αξιόπιστες συνδέσεις Ιντερνετ. Μη διστάσετε να ρωτήστε το όνομα του Wi Fi στο ξενοδοχείο σας ή το μέρος που σας φιλοξενεί και προσέξτε να χρησιμοποιήσετε ακριβώς το ίδιο όνομα. Προσοχή στις συνδέσεις που εξαπατούν αναφέροντας στην ονομασία τους φράσεις όπως «δωρεάν Wi Fi» ή κάτι παρόμοιο δίπλα από το αυθεντικό όνομα.

6 Αν το Διαδίκτυο του ξενοδοχείου σας ζητά να ενημερώσετε το λογισμικό της συσκευής σας προκειμένου να συνδεθείτε, αμέσως αποσυνδεθείτε και ενημερώστε τη ρεσεψιόν ή τον ιδιοκτήτη του καταλύματος όπου μένετε.

7 Μη χρησιμοποιείτε συνδέσεις Wi Fi που δεν είναι κρυπτογραφημένες με WPA2. Οτιδήποτε με χαμηλότερες προδιαγραφές απλώς δεν είναι αρκετά ασφαλές και μπορεί να παραβιαστεί σχετικά εύκολα. Αποσυνδεθείτε από το Wi Fi, αν δεν χρησιμοποιείτε τη σύνδεση.

8 Αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε Wi Fi για να συνδεθείτε στο δίκτυο της εταιρείας σας, χρησιμοποιείτε πάντα ένα εικονικό ιδιωτικό δίκτυο.

9 Αν δεν είναι απολύτως αναγκαίο, προσπαθήστε να μην πραγματοποιείτε ενέργειες online τραπεζικών συναλλαγών και αγορών μέσω δημόσιων Wi Fi. Αν δεν μπορείτε να το αποφύγετε, είναι ασφαλέστερο να χρησιμοποιήσετε το δικό σας πρόγραμμα δεδομένων και να δημιουργήσετε το δικό σας hotspot.

10 Αν δεν διαθέτετε λύση antivirus και υποψιάζεστε ότι το laptop σας έχει μολυνθεί, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποια από τα δωρεάν προγράμματα online scanner, που δεν απαιτεί εγκατάσταση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό και την απομάκρυνση κακόβουλου λογισμικού, ακόμη και όταν βρίσκεστε εν κινήσει.